Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2016


ikona
TedGeorge
Disney vládne všem a čtyři miliardové hity z minulého roku to jenom potvrzují. 

S menším zpožděním, ale článek rozebírající ty největší filmové finanční trefy minulého roku je tady. Byl to zajímavý rok, který dokázal v kinech nejednou překvapit (ne-li šokovat) a napsal mnoho tržebních příběhů stojících za zmínku. Do svého článku vybírám 11 nejúspěšnějších filmů právě skončeného roku a mnozí čtenáři jistě nebudou souhlasit. Necelý tucet pozic totiž zákonitě nemůže postihnout všechny úspěšné a super-výdělečné filmy za uplynulou kalendářní jednotku. To se nedá nic dělat. Jaká byla kritéria mého výběru?

Zase a znovu nehraju hru na procentuální výpočty výdělečnosti filmu. Tím hlavním rozdílovým faktorem, který určuje konečné pořadí hrstky vyvolených, je překvapení. Díky rekordnímu a nejbohatšímu studiu Disney jsme se dočkali tří (respektive čtyř) miliardových filmů a mnohé jistě překvapí, že (zatím) nejvýdělečnější film minulého roku Captain America: Občanská válka, není na prvním místě. Dokonce to nebylo ani na top trojku. Probudil jsem ve vás zvědavost? To jsem rád. Dejte si na čtvrt hodinky pohov, začtěte se do článku a otevřete si k tomu červené víno Kanonkop Kadette Pinotage. Jdeme na to.

6. Captain America: Občanská válka

Rozpočet: 250
Tržby v USA: 408,1
Tržby ve světě: 745,2
Tržby v kinech celkem: 1153,3
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Tradiční marvelácký nadprůměr, který ale zůstává ve stínu Zimního vojáka.
Vytáhni v hospodě: Nevím jak vy, ale já si dnes nejraději pouštím scény s představením Spider-Mana v jeho brooklynském bejváku. Ty začínají pokecem Roberta Downeyho Jr. a Marisy Tomei u kafíčka. Ti dva si jistě měli co říct. Hráli spolu totiž v Chaplinovi a mnou doporučované červené knihovně s názvem Italské námluvy. Novinkou by pro vás mohlo být, že herci spolu v devadesátých letech prý opravdu chodili. Románek to nebyl dlouhý, ale leccos vysvětluje.

Třetí Kapitán Amerika je v tuto chvíli celosvětově nejvýdělečnějším filmem minulého roku. Proč z toho je „jenom“ šesté místo v mém žebříčku? Tak za prvé: Rogue One mu to prvenství pravděpodobně uzme někdy na konci ledna. Za druhé: Tuhle miliardu čekal snad i křovák sprintující za kamiónem s vodou z Jihoafrické republiky. No a za třetí? Evropa na tuhle marvelovku nechodila nijak intenzivně a většinu zámořských tržeb obstarala Asie (více než 450 milionů dolarů!). Problém je to hlavně kvůli 190 milionové Číně, která do hollywoodských pokladniček pořád vrací jenom mrzkých 25% z kino-tržeb. Neklesejte na mysli, situace by se v blízké budoucnosti měla změnit.

Jedná se o zvýšení za hranici 30%. Lví podíl na tom jistě má tamní společnost Wanda, které nejenom díky Warcraftu vstoupila do registrovaného partnerství se studiem Universal a snaží se zamíchat s figurkami rozestavěnými na hollywoodské šachovnici. Dost už ale o Číně. Občanská válka je skvělý film, který tak trochu doplácí na marvelovskou únavu materiálu. Lepších tržeb se nedosáhlo hlavně kvůli tomu, že mnoho lidí zklamal sequel Avengerů. Trojka Capa byla spíše než druhé pokračování dobrodružství Stevea Rogerse prezentovaná jako další obří týmovka. Konečný verdikt? Úspěch, který každý čekal, ale žádné překonávání tržebních rekordů.

 

5. Kniha džunglí

Rozpočet: 175
Tržby v USA: 364
Tržby ve světě: 602,5
Tržby v kinech celkem: 966,5
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Pěkná pohádka, které škodí slabá finální třetina.
Vytáhni v hospodě: Na internetu (respektive na IMDb) koluje pověra, že ve filmu hraje Jamie Dornan slona Hathiho. Jediný problém je, že slon je animovaný a ve filmu nemluví. Zkazky o účasti hvězdy Padesáti odstínů šedi se donesly až k režisérovi Jonu Favreauovi. Ten k celé záležitosti jenom utrousil následující: „Jamieho jsem v životě nepotkal. Nevěřte všemu, co si přečtete na internetu.“ Zasmál jsem se, ale mám zvláštní smysl pro humor.

Dlouho jsem nevěřil, že by Jon Favreau poslal do kina výborný film. Ještě déle jsem si myslel, že Kniha džunglí bude ráda, když se zaplatí. Mýlil jsem se v obou bodech. Favreau si po propadáku Kovbojové a vetřelci napravuje reputaci naprosto fantastickým způsobem a tímhle nečekaným hitem jenom podtrhuje neskutečný rok Disneyovců. Loni vládlo hlavně díky Rychlým a zběsilým řidičům podpořeným Mimoni studio Universal. Letos si všechno slávu uzurpují u myšáka Disneyho, který je zodpovědný za všechny tři (respektive čtyři, Rogue One už je blízko) miliardové hity roku.

Kombinace marvelovek, pixarovek, nově nabytých práv na Hvězdné války a originálních animáků je prostě smrtící mix. Disney tento rok jako první studio v historii překonalo nejenom 3 miliardy dolarů v amerických tržbách, ale i 7 miliard v tržbách celosvětových. Srovnejte si to třeba se studiem Paramount, které do kin poslalo srovnatelné množství filmů, ale nedokázalo překonat ani 1,8 miliardy v celosvětových tržbách. Výhled na tento rok? Všechny podstatné filiálky budou znovu pracovat naplno. K tomu ještě přidám následující fakt: Trailer na očekávanou Krásku a zvíře nasbíral za prvních 24 hodin 127 milionů zhlédnutí. Tipnete si v diskuzi otvírák?

 

4. Tajný život mazlíčků

Rozpočet: 75 (!)
Tržby v USA: 368,4
Tržby ve světě: 507,1
Tržby v kinech celkem: 875,5
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Díky bohu, že ještě nemám děti a nemusel jsem do kina...
Vytáhni v hospodě: Jedno ze zvířátek ve filmu namluvila Lake Bell. Konkrétně je to kočka Chloe a dává to smysl, protože Lake je i v reálu kočka. To Civalovo nadzdvižené obočí právě viděli až na měsíci. Vidíte, málem bych zapomněl, proč vám to tu píšu. Podívejte se na KarlemR vehementně doporučovaný film Man Up. Lake tam hraje a já toto doporučení podepisuji vlastní krví.

A znovu Illumination Entertainment, respektive Universalové. Ti musí svým animátorům líbat všechny končetiny, protože by bez nich rozhodně nebojovali o pozici nejúspěšnějšího studia současného Hollywoodu. Proč takový úspěch? Tajný život mazlíčků vydělal stovky milionů dolarů hlavně kvůli precizně zvládnuté reklamní kampani. Už první trailer, v němž si pudl pouštěl metal na plné pecky, zaútočil na první signální všech rodičů zoufale hledajících animák, který by se líbil jejich potomkům a je samotné v kině nezabil nudou.

Byla to trefa do černého. Otvírák větší než 100 mega byl pro originální animák neskutečná řacha a značil velké věci. Miliarda z toho nakonec nebyla. Když se ale podíváte na to, jak mizerně si vedla poslední Doba ledová, která startovala jenom o pár týdnů později, tak vám musí dojít, jakou radost z tohoto nečekaného úspěchu musí u Universalů mít. Po Mimoních se totiž mohou opřít o další velkou animovanou značku. Dá se tedy říct, že rok 2016 byl (až na výjimky) animákům zaslíbený a my můžeme jenom doufat, že v reakci na zbrklé odsouhlasení těch dalších desítek omalovánek nepadly za oběť jiné (a zajímavější) filmy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace