Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Star Wars a rekordní tržby - sága pokračuje


ikona
TedGeorge
star warstématržby
Jak fenomén Hvězdných válek dobýval světová kina? A kolik na něm trhly nejen herecké hvězdy? 

Už se nám to blíží, přátelé. Na Vánoce se těší snad každý a tentokrát bude jedním z nejlepších dárků dlouho očekávaná premiéra sedmých Hvězdných válek. Tak proč si čekání neukrátit čtením o tom, jak se z Hvězdných válek stal fenomén a naprosto absurdní hit, který boural a bourá pokladny kin s železnou pravidelností už dobrých čtyřicet let? Jelikož je materiálu na článek požehnaně, rozhodl jsem se téma rozdělit na 3 části. Tu úvodní si právě čtete, první pokračování přijde přesně za týden. Neleňte, pohlaďte svého domácího mazlíčka, otevřete si nějaký lahodný nápoj, a když vás partner nekousne, čtěte dál…

Současnost

Půjdeme na to hezky z vostra. Star Wars trhnou o Vánocích v kinech všechny rekordy. Všichni to už nějaký ten pátek tušíme, oficiálně to teď posvětil i pan Disney. Vydal prohlášení, ve kterém veřejnosti oznamuje, že očekává americký otvírák o velikosti 170 milionů plus. Minulost už mnohokrát ukázala, že první odhady studií bývají (až na výjimky) prakticky vždy podhodnocené. Studia si těmi nízkými čísly kryjí záda a uklidňují tak celoživotně nervózní akcionáře. Ti jsou pak příjemně překvapení tím, že nová Marvelovka neotevřela za 80, ale za 120 milionů a akcie stoupají, protože studio to přece nečekalo. No, čekalo, akorát s veřejností hrálo hru na skromné pány.

Zároveň se objevil první tzv. oficiální tracking. Zmíněné anglické slovíčko označuje odhady prvního americké víkendu v kinech a vyslovují ho distributoři několik týdnů před premiérou. Bafuňáři od Star Wars očekávají 175-210 milionů. Je třeba napsat, že v létě ti stejní pánové očekávali stomilionový první víkend u Jurského světa. Do toho si připočtěme zprávu, že k dnešnímu dni (první prosinec) byly prodány vstupenky za 100 milionů dolarů a každý den se zoufalí kinaři snaží najít místo na další promítání midichloriany nabité značky. Chudák Alvin a Chipmunkové, neříká si nikdo. Všechno jasně ukazuje na dvousetmilionový otvírák, což je na dobu svátků naprosto šílené číslo. Lidé totiž chodí o Vánocích do kina pořád, nejenom ty první tři dny. Chcete důkaz místo slibů? Avatar dokázal znásobit svoje víkendové tržby 10x. Nefér srovnání s 3D průkopníkem? I takový všelijak přijímaný Tron dokázal první víkend znásobit 4x. S plným vědomím tedy říkám, že celkových 800 milionů z Ameriky není fantasmagorie, ale reálný odhad.

Na úvod jsme si tedy zaslintali a napodobili všechny fanoušky, kteří při Fordově trailerovém „Chewie, we're home“ pustili moč. Pojďme si zavzpomínat, jak to všechno začalo. „Kdysi dávno v jedné předaleké galaxii…“

Sága začíná

Na začátek vám neřeknu žádné novinky. Lucas měl za sebou THX 1138 a hledal další projekt. Chtěl natočit Flashe Gordona, ale nepodařilo se mu sehnat práva. Tak si prostě vymyslel Star Wars. Studiím se do chomoutu s mladým režisérem příliš nechtělo. Jejich útrpné obcházení změnili až Foxové, kteří po váhání souhlasili a Lucase najali. Za 150 000 dolarů. Rozpočet byl odsouhlasen na 8 milionů dolarů a ke cti Lucase je třeba říct, že ho překročil o pouhé dva miliony dolarů. Na svou dobu velmi nízký rozpočet, který působí skoro až zázračně vzhledem k tomu, co Lucas doručil za materiál. Jedním z důvodů může být šetření na hercích, kteří na natáčení prvních (respektive čtvrtých) Star Wars rozhodně nezbohatli. Alespoň ze začátku.

Největší hvězdou, která měla nalákat fanynky do kina, byl přírodní bloňdák Mark Hamill. Luke Skywalker inkasoval 650 000 dolarů. Slušné peníze pro populárního herce. Hamill si zároveň vyjednal 0,25% podílu z tržeb (Robert Downey Jr. se směje opodál). Naštěstí pro Marka se čtvrt procento týkalo i veškerých televizních práv, videa a merchandisingu. Dalším pánem na holení je Alec Guiness. Označil jsem Marka za největší hvězdu? Sir Alec ho asi trumfuje. Legendární herec v pokročilé fázi svojí kariéry rozhodně nepotřeboval hrát mentora v nějaké vesmírné báchorce od mladého amerického mlíčňáka. Jeho agent ho ale překecal a vyjednal mu luxusní podmínky. Dolary předem nejsou známy. Známých je doživotních 2,5% z veškerého profitu. V roce 1977 to činilo 3,3 milionů dolarů, dnes si správci Guinessovy závěti rozdělují více než 55 milionů liber.

To jsme zakončili tu veselejší část. Carrie Fisher měla vyloženě mizerného agenta (nebo žádného) a na Star Wars rozhodně nezbohatla. I dnes ráda žertuje o tom, že její kolegové v tom prostě uměli chodit a ona naopak ve finanční otázce plavala. Plat princezny známý není. Na rozdíl od Marka dostala pouze 0,25% z tržeb filmů. Žádné tantiémy z VHS, DVD, Blu-Ray, merchandisingu. Prostě to prošustrovala. Snad jí k důchodu trochu přisypal alespoň J.J. Abrams.

Já vím, že na to čekáte. Na řadě je ten nejvíc cool vesmírný pašerák s chlupatým sidekickem. U Forda toho není z finančního pohledu moc známo. Dnes legendární herec se v době Amerických grafitti živil stejně jako Ježíš – tesařinou. Lucas mu v nezávislých Grafittech platil 500 dolarů týdně. Když obsazoval Star Wars, pozval si Forda na zkoušku. Han Solo ho uhranul a vysloužil si 10 000 dolarů (!) za první (respektive čtvrtou, oh fuck it) epizodu. Nikde jsem se nedopátral, jaká bral procenta, ale jistě nějaká byla. Ne, vážně vám nemusí být Harrisona líto. Platový nárůst u dalších epizod si probereme až dále, tady šlo hlavně o to, že ho jeho nejslavnější role proslavila a otevřela mu cestu do Hollywoodu.

Když už jsme Žvejkala nakousli… Peter Mayhew kývl Lucasovi na naprosto ostudných 450 dolarů týdně. Nejsem si jistý, jak vážně lze brát zdroj z Yahoo Movies, ale článek tvrdí, že se Mayhew po skončení natáčení musel vrátit ke své bývalé práci v londýnské nemocnici. Tam bral minimální mzdu a vytíral podlahy. Vše se samozřejmě změnilo s premiérou a celosvětovým fenoménem, kterým se Star Wars staly. Ale stejně. No a posledním nepostradatelným hercem nebude nikdo jiný než James Earl Jones, alias hlas Dartha Vadera. James měl špatné agenty. Ti pro něj nevyjednali žádná procenta a říká se, že po dvojím nárůstu mzdy bral za Novou naději stejně jenom mrzkých 50 000 dolarů. Pořád je to lepší jak herec David Prowse. To je ten pravý Darth Vader, kterého pozorujete na obrazovce, respektive plátně. Prowse Vadera sice nenamluvil, ale rozpohyboval ho. Za to prý dostal směšnou částku a nula procent. Sám Prowse k tomu řekl: „Občas mi přijde dopis od Lucasfilmu, ve kterém mi oznamují, že Návrat Jediho bohužel účetně nevykázal žádný profit, a tak mi podle pravidel vyjednaných hereckými odbory nemohou nic vyplatit“.

Premiéra a shitstorm

Málokdo ví, že první Star Wars odstartovaly nenápadně a v limitované distribuci. Za první víkend z toho bylo 1,5 milionu. Hvězdné války totiž zahájily svoji pouť za nesmrtelností v pouhých 43 kinech. Už po prvních dnech se začaly šířit zvěsti o fantastickém filmu. Kdyby tomu tak bylo dnes, tak je studio schopno distribuoval stovky až tisíce kopií do dalších filmu-chtivých kin v řádu dnů. Ne tak v roce 1977. Foxové se snažili, co mohli, ale druhým týdnem měli v ruce jenom několik extra kopií, které poskytli těm největším kinům v Los Angeles a Cincinatti (nevím, čím je důležité Cincinatti, ale cituji zdroje). Následující dny byly vyrobeny další kopie. Ty byly předány kinům na Havaji a v New Yorku. Až po třech týdnech (!) se podařilo rozeslat do světa dalších 100 kopií nyní už velmi úspěšného filmu. Teprve v srpnu, neuvěřitelné tři měsíce po premiéře, se Hvězdné války promítaly v tisícovce kin ve Spojených státech a Kanadě. Po prvním létě v kinech u nich pak svítilo více než 100 milionů na tržbách. Dnes už víme, že konečný účet vystoupal až na neuvěřitelných 786 milionů celosvětově.

Těch 43 kin nezní neuvěřitelně jenom z dnešního pohledu. Foxové se premiéry báli jako čert kříže. Nikdo neočekával takový obří úspěch. Legendární je Lucasova historka o tom, že ho prakticky každý kamarád litoval a čekal propadák. Jedinou výjimkou byl Steven Spielberg, který Lucase po první projekci suverénně ubezpečil, že má v ruce hit. Vždyť druhý Exorcista začal hned první týden v 700 kinech. Muzikál Martina Scorseseho „New York, New York“ otevřel ve 400 kinech. Nejsem tou nejpovolanější osobou, abych hovořil o legendárním a ztraceném sound mixu těch prvních výjimečných kopií. Stejně tak pozdější dobrodružství s dnes skoro nevyužívaným 70mm stereo formátem. Článek by se měl soustředit na finanční stránku věci, takže zpátky k tématu. O filmu George Lucase mluvil celý Hollywood a svět. Kromě obřích a neustávajících tržeb to vyústilo v deset nominací na Oscary. Film těch šest technických proměnil. Lucas na rozdíl od Jamese Camerona nevyslovil na pódiu ono legendární: „I'm king of the world!!!!“.

George si obří úspěch prvních Star Wars dlouho nepřipouštěl. Člověk, kterému by každý fanoušek tohoto legendárního sci-fi měl děkovat, je Alan Ladd, toho času prezident filmové divize Foxů. Díky němu byl odklepnut rozpočet a právě on nikdy nepřestal v nový filmový projekt věřit. Lucas v nedávném rozhovoru se Stephenem Colbertem popisoval rozhovor s legendárním bafuňářem, který mu zavolal: „Je to hit, Georgi! Lidi stojí v nekonečnejch frontách, to musíš vidět!" Lucas mu opáčil: „Laddie, uklidni se, je to sci-fi. To má vždycky oddanou fanouškovskou základnu, ale netřeba se ukvapovat“. Lucas následně odjel na dovolenou na Havaj. Po pár dnech mu znovu zazvonil telefon a znovu to byl prezident Foxů: „Zapni si zprávy. Okamžitě.“ George nelenil a zapnul si CBS, kde národ neoslovoval nikdo jiný než Walter Cronkite. „Celý národ blázní kvůli filmu jménem Star Wars. Kina po celých Spojených státech se rvou o filmové kopie. Fronty na lístky jsou nekonečné. Zůstaňte s námi, posvítíme si na nový fenomén.“. Režisér vypnul televizi a zhluboka se nadechl. Colbertovi o té magické chvilce řekl: „Tehdy jsem poprvé uvěřil, že mám v ruce hit."

Pokračování za týden.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (64)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace