Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Nabídnou pokračování Avatara 48fps?

příspěvky 21 - 40 Napsat příspěvek
Souhlasím s tím, že na pidi obrazovečkách doma pod 60" nemá vyšší rozlišení smysl, ale i v normálních kinech je 2k naprosto nedostatečné. Lidi si myslí, že rozdíl nepoznají, ale nikdo se zdravým zrakem, kdo měl možnost porovnat, prostě nemůže jít zpět. 4k, které třeba Japonsko logicky přeskakuje úplně, má být jen krátkodobý přechod na 8k, které diváka vtáhne do filmu mnohem víc, než sebelepší 3D; a mě prostě děsí fakt, že spousta lidí je přesvědčena o zbytečnosti i tohoto dočasného formátu.

Full HD je poslední rozlišení, které ještě jak táž obstojí v prehistorických 24fps, já jen doufám, že se neudělá chyba ve zvyšování rozlišení bez zvyšování framerate, na to nikdo normální nemůže koukat, bohužel pro lidi jako já mainstream publikum je náročné asi tak jako popik na své komentáře.

Nedokonalost 23,976/48 fps na 60Hz obrazovkách je malicherný problém, kterého si nikdo při běžném sledování nemá možnost všimnout. Právě distribuce do domácností je podle mě cesta jak trochu prorazit vnímání starých páprdů, kteří se bojí pokroku, a proto do se do kin na nejnovější technologie neodváží.

Největší odpůrci vyššího rozlišení + hfr jsou naneštěstí ti, kteří ani jedno nikdy neviděli, smůla, že takových je většina a že necítí žádný stud se o tom vyjadřovat.
286002
Souhlasím s tím, že na pidi obrazovečkách doma pod 60" nemá vyšší rozlišení smysl, ale i v normálních kinech je 2k naprosto nedostatečné. Lidi si myslí, že rozdíl nepoznají, ale nikdo se zdravým zrakem, kdo měl možnost porovnat, prostě nemůže jít zpět. 4k, které třeba Japonsko logicky přeskakuje úplně, má být jen krátkodobý přechod na 8k, které diváka vtáhne do filmu mnohem víc, než sebelepší 3D; a mě prostě děsí fakt, že spousta lidí je přesvědčena o zbytečnosti i tohoto dočasného formátu. Full HD je poslední rozlišení, které ještě jak táž obstojí v prehistorických 24fps, já jen doufám, že se neudělá chyba ve zvyšování rozlišení bez zvyšování framerate, na to nikdo normální nemůže koukat, bohužel pro lidi jako já mainstream publikum je náročné asi tak jako popik na své komentáře. Nedokonalost 23,976/48 fps na 60Hz obrazovkách je malicherný problém, kterého si nikdo při běžném sledování nemá možnost všimnout. Právě distribuce do domácností je podle mě cesta jak trochu prorazit vnímání starých páprdů, kteří se bojí pokroku, a proto do se do kin na nejnovější technologie neodváží. Největší odpůrci vyššího rozlišení + hfr jsou naneštěstí ti, kteří ani jedno nikdy neviděli, smůla, že takových je většina a že necítí žádný stud se o tom vyjadřovat.
0 0
reagovat

Gonzi

Ještě doplnění - to co jsem níže popsal souvisí i s tvým odkazem s pohybujícím se míčkem. Samozřejmě, že při nižších frameratech je pohyb méně plynulý, ale další trhání tam zanáší právě to, že to sledujeme na monitorech s nenásobnou frekvencí 60 Hz. Takže to srovnání je třeba brát trošku s rezervou.
286000
Ještě doplnění - to co jsem níže popsal souvisí i s tvým odkazem s pohybujícím se míčkem. Samozřejmě, že při nižších frameratech je pohyb méně plynulý, ale další trhání tam zanáší právě to, že to sledujeme na monitorech s nenásobnou frekvencí 60 Hz. Takže to srovnání je třeba brát trošku s rezervou.
Gonzi
0 0
reagovat

studo

A hele mně to přišlo nějak brzo... :D
286001
A hele mně to přišlo nějak brzo... *:D*
studo
0 0
reagovat

Gonzi

Nechci tu zabíhat do technických detailů, je toho plný Internet :) Je ale snad jasné, že když máš na jedné straně 24 (resp. 23.976) FPS a na druhé 60 Hz, tak to zkrátka nevychází 1:1 a některé snímky se zobrazí vícekrát, než jiné. Což vytváří skokové trhání při všech záběrech s nějakým plynulým pohybem - typický testovací materiál jsou pochopitelně závěrečné titulky.

Před pár lety jsme byli svědky masivní reklamní kampaně v čele se zlatým logem 24p, dnes už je to jak u blu-ray přehrávačů tak i TV celkem standard. V oblasti HTPC věnují své úsilí pro dosažení 24p přehrávání tisíce nadšenců po celém světě, opět stačí zadat pár klíčových slov do Googlu a vyjedou stovky threadů z diskuzních fór. Stejně tak Intel investoval nemalé množství prostředků na to, aby Haswelly jako vůbec první GPU zvládly generovat přesných 23.976 Hz - na rozdíl od ostatních, kde dochází každých pár minut k zahození snímku.

Takže ačkoliv o tom většina lidí sledujících filmy na PC monitorech možná nemá nejmenší tušení, ten fenomén tu zkrátka je. A proto si nemyslím, že by si kterýkoliv distributor dovolil udělat krok zpět jenom proto, aby na domácí obrazovky dostal sekající se 48 FPS.
285998
Nechci tu zabíhat do technických detailů, je toho plný Internet :) Je ale snad jasné, že když máš na jedné straně 24 (resp. 23.976) FPS a na druhé 60 Hz, tak to zkrátka nevychází 1:1 a některé snímky se zobrazí vícekrát, než jiné. Což vytváří skokové trhání při všech záběrech s nějakým plynulým pohybem - typický testovací materiál jsou pochopitelně závěrečné titulky. Před pár lety jsme byli svědky masivní reklamní kampaně v čele se zlatým logem 24p, dnes už je to jak u blu-ray přehrávačů tak i TV celkem standard. V oblasti HTPC věnují své úsilí pro dosažení 24p přehrávání tisíce nadšenců po celém světě, opět stačí zadat pár klíčových slov do Googlu a vyjedou stovky threadů z diskuzních fór. Stejně tak Intel investoval nemalé množství prostředků na to, aby Haswelly jako vůbec první GPU zvládly generovat přesných 23.976 Hz - na rozdíl od ostatních, kde dochází každých pár minut k zahození snímku. Takže ačkoliv o tom většina lidí sledujících filmy na PC monitorech možná nemá nejmenší tušení, ten fenomén tu zkrátka je. A proto si nemyslím, že by si kterýkoliv distributor dovolil udělat krok zpět jenom proto, aby na domácí obrazovky dostal sekající se 48 FPS.
Gonzi
0 0
reagovat
Vůči přínosu 4k pro domácnosti jsem taky skeptický, ale je dobré mít informace z obou stran. link
285990
Vůči přínosu 4k pro domácnosti jsem taky skeptický, ale je dobré mít informace z obou stran. http://www.hdtvtest.co.uk/news/4k-resolution-201312153517.htm
0 0
reagovat

karelR

*necelé 3 roky :)
285989
*necelé 3 roky :)
karelR
0 0
reagovat
Ted: Samozřejmě, že 4K poznáš, když budeš od 55tky sedět necelý metr... Jako že na nejrůznějších předváděčkách se na ten obraz budeš pravděpodobně z takové zdálenosti dívat...
4K má smysl jenom v nejextrémnějších pozorovacích úhlech a vzdálenosti - takže u IMAXu. Na doma je to další vějička, která nakupující ještě víc "zklame", jak to 3D...
Všíchni o domácím 4K říkají, že je super - ono super být může, ale podstatný přínos, zvlášť u videa a zlasických pozorovacích vzdálenostech, je nulový.
285988
Ted: Samozřejmě, že 4K poznáš, když budeš od 55tky sedět necelý metr... Jako že na nejrůznějších předváděčkách se na ten obraz budeš pravděpodobně z takové zdálenosti dívat... 4K má smysl jenom v nejextrémnějších pozorovacích úhlech a vzdálenosti - takže u IMAXu. Na doma je to další vějička, která nakupující ještě víc "zklame", jak to 3D... Všíchni o domácím 4K říkají, že je super - ono super být může, ale podstatný přínos, zvlášť u videa a zlasických pozorovacích vzdálenostech, je nulový.
0 0
reagovat
TedGeorge> Dvojka Hobbit se povedla o neco vic ako film :) neviem ake je tam HFR lebo po skusenosti s jednotkou som sa ho uz ani nesnazil zhliadnut.
285987
[b]TedGeorge>[/b] Dvojka Hobbit se povedla o neco vic ako film :) neviem ake je tam HFR lebo po skusenosti s jednotkou som sa ho uz ani nesnazil zhliadnut.
0 0
reagovat
Gonzi> nerozumiem tomu co pises, Hobbit bol natacany nativne 3D, neviem ci HFR je nejak "konvertovane" alebo nativne ale kazdopadne ja hovorim nieco uplne ine. HFR ktore ma ovela ostrejsi obraz oproti 24fps robi z 3D kartonovu skladacku cize sa na to zle pozera, nie koli HFR ale koli tomu 3D.

Kedze iny film HFR este nieje, tazko sa nam bude dohadovat ci to je na vine zly postproces 3D ajked ja si myslim, ze vobec nie kedze sucastne 3D proste vyzera zle aj bez HFR. Preto pisem, ze by som rad videl HFR 2D film, proste normmalny obraz v 48fps. Coho sa ale u Camerona nedockame pretoze ten to natoci zase do 3D a tym padom HFR verzia bude opat iba 3D.
285986
Gonzi> nerozumiem tomu co pises, Hobbit bol natacany nativne 3D, neviem ci HFR je nejak "konvertovane" alebo nativne ale kazdopadne ja hovorim nieco uplne ine. HFR ktore ma ovela ostrejsi obraz oproti 24fps robi z 3D kartonovu skladacku cize sa na to zle pozera, nie koli HFR ale koli tomu 3D. Kedze iny film HFR este nieje, tazko sa nam bude dohadovat ci to je na vine zly postproces 3D ajked ja si myslim, ze vobec nie kedze sucastne 3D proste vyzera zle aj bez HFR. Preto pisem, ze by som rad videl HFR 2D film, proste normmalny obraz v 48fps. Coho sa ale u Camerona nedockame pretoze ten to natoci zase do 3D a tym padom HFR verzia bude opat iba 3D.
0 0
reagovat

Gonzi

Zajímavej názor... Ohledně 4k sem slyšel něco trochu jinýho, ale třeba se opravdu jednalo o obří obrazovky...

Jinak 50 palců je podle mě už teď skoro standard. Dokonce bych řekl, že ke konci tohodle roku už to bude 55 palců. Když už nic, tak aspoň ty nový technologie stlačujou ceny dolů.

Imho mě přijdedocela drsný, že před pár měsícema se začali vyprodávat Blu-raye za 99 Kč a jsou už desítky, ne li stovky kusů za 199 Kč. Proč mám takovej pocit, že to cenově začíná přípomínat úpadek DVD...

A u těch 48fps... Pokus se nemýlím, tak zatím jedinej film, co s tím šel do kin, byl Hobbit. Já to teda naživo ještě neviděl, a dost možná do Avatara 2 ani neuvidím. Trpět u Hobbita už nikdy nechcu. Ale dvojka se prej povedla o něco víc jak hrozná jednička :D
285985
Zajímavej názor... Ohledně 4k sem slyšel něco trochu jinýho, ale třeba se opravdu jednalo o obří obrazovky... Jinak 50 palců je podle mě už teď skoro standard. Dokonce bych řekl, že ke konci tohodle roku už to bude 55 palců. Když už nic, tak aspoň ty nový technologie stlačujou ceny dolů. Imho mě přijdedocela drsný, že před pár měsícema se začali vyprodávat Blu-raye za 99 Kč a jsou už desítky, ne li stovky kusů za 199 Kč. Proč mám takovej pocit, že to cenově začíná přípomínat úpadek DVD... A u těch 48fps... Pokus se nemýlím, tak zatím jedinej film, co s tím šel do kin, byl Hobbit. Já to teda naživo ještě neviděl, a dost možná do Avatara 2 ani neuvidím. Trpět u Hobbita už nikdy nechcu. Ale dvojka se prej povedla o něco víc jak hrozná jednička *:D*
Gonzi
0 0
reagovat
Gonzi: Je to v pravdě naprosto jednoduché slovo – cukání. Někdo ho nevidí, někdo ho vnímá velmi zřetelně. Proto se taky zaváděl formát 1080/24, kde zobrazovadlo by mělo umět jet 60/72 Hz, popřípadě pro 3D 120/144 Hz...
Ted: Nový profil BD se chystá. Bude používat zřejmě hustčího záznamu na vrstvu (z 25 na 33 GB) a budou se používat ne max dvě, ale předpokládá se, že až čtyři (s možností použití i tří vrstev).
Krom toho se samozřejmě bude muset jet na nových účinějších kodecích (tuším h265).
Nový profil je koncipován především pro 4K video, ale to by mělo už automaticky umět vyšší framerate a od toho je jen krůček ke klasickému FullHD 3D, ale s HFR.
K tomu 3D Hobbita – dotyčnému asi všeobecně 3D nesedlo... Protože Hobbit je nativní stereo o nic hotší než právě Avatar...
285984
Gonzi: Je to v pravdě naprosto jednoduché slovo – cukání. Někdo ho nevidí, někdo ho vnímá velmi zřetelně. Proto se taky zaváděl formát 1080/24, kde zobrazovadlo by mělo umět jet 60/72 Hz, popřípadě pro 3D 120/144 Hz... Ted: Nový profil BD se chystá. Bude používat zřejmě hustčího záznamu na vrstvu (z 25 na 33 GB) a budou se používat ne max dvě, ale předpokládá se, že až čtyři (s možností použití i tří vrstev). Krom toho se samozřejmě bude muset jet na nových účinějších kodecích (tuším h265). Nový profil je koncipován především pro 4K video, ale to by mělo už automaticky umět vyšší framerate a od toho je jen krůček ke klasickému FullHD 3D, ale s HFR. K tomu 3D Hobbita – dotyčnému asi všeobecně 3D nesedlo... Protože Hobbit je nativní stereo o nic hotší než právě Avatar...
0 0
reagovat

TedGeorge

já pořád tvrdím že 4K je čistě marketingový tlak, který v podstatě žádný tv divák neocení... link - 3D vidíš okamžitě, 48fps vidíš okamžitě, ale na 50" TV (a to už je nadstandardně velká tv) to ze 2 metrů (a to už sedíš hodně blízko) prostě téměř nepoznáš... co teprve na nějaké 40" 3m od gauče... UHD prostě naplno oceníš až když ti TV vyplňuje celé zorné pole - asi jako když sedíš v kině v první řadě.
285983
já pořád tvrdím že 4K je čistě marketingový tlak, který v podstatě žádný tv divák neocení... http://www.rtings.com/images/optimal-viewing-distance-television-graph-size.png - 3D vidíš okamžitě, 48fps vidíš okamžitě, ale na 50" TV (a to už je nadstandardně velká tv) to ze 2 metrů (a to už sedíš hodně blízko) prostě téměř nepoznáš... co teprve na nějaké 40" 3m od gauče... UHD prostě naplno oceníš až když ti TV vyplňuje celé zorné pole - asi jako když sedíš v kině v první řadě.
TedGeorge
0 0
reagovat
HFR je pre podobný spektákel úplne super a dúfam, že ho Jim použije.
285982
HFR je pre podobný spektákel úplne super a dúfam, že ho Jim použije.
0 0
reagovat

TrDLo

ok - a v čem je teda ten rozdíl oproti 24fps? Nějak mi uniká, v čem to je jiné a i v tom mém odkazu to vypadá nesrovnatelně líp, než 24fps.
285980
ok - a v čem je teda ten rozdíl oproti 24fps? Nějak mi uniká, v čem to je jiné a i v tom mém odkazu to vypadá nesrovnatelně líp, než 24fps.
TrDLo
0 0
reagovat
Takže v budoucnu by nebyl technickej problém hodit 48fps 4k film na klasickej Blu-ray, nebo to budou snad chtít vyřešit novým nosičem? Protože mám pocit, že po 3D, který je potřeba snad u pěti filmů za rok se tu začínají objevovat technologie, který budou potřebný jenom u dvou filmů za rok...
285979
Takže v budoucnu by nebyl technickej problém hodit 48fps 4k film na klasickej Blu-ray, nebo to budou snad chtít vyřešit novým nosičem? Protože mám pocit, že po 3D, který je potřeba snad u pěti filmů za rok se tu začínají objevovat technologie, který budou potřebný jenom u dvou filmů za rok...
0 0
reagovat

Gonzi

Ano, 3:2 pulldown na 60 Hz se děje už teď. A vypadá to hrozně :) Proto si nemyslím, že by se tímto směrem chtěli ubírat.
285978
Ano, 3:2 pulldown na 60 Hz se děje už teď. A vypadá to hrozně :) Proto si nemyslím, že by se tímto směrem chtěli ubírat.
Gonzi
0 0
reagovat

Will

To zní jako problém post process 3D (pokud tedy není hobit celý nativní). Pokud bys chtěl opravdu objektivně posoudit samotnou technologii (bez vlivu výrobního procesu), tak by to musel být nativní 48FPS 3D materiál, nebo (stejně jako u normálního 3D) animák.
285976
To zní jako problém post process 3D (pokud tedy není hobit celý nativní). Pokud bys chtěl opravdu objektivně posoudit samotnou technologii (bez vlivu výrobního procesu), tak by to musel být nativní 48FPS 3D materiál, nebo (stejně jako u normálního 3D) animák.
Will
0 0
reagovat

TrDLo

Nevím detaily, ale snad každý monitor je na 60Hz a stejně tak jde pouštět 60Hz do TV. Už to nebude mít ideální sync, ale totéž se děje už teď, když si pustím 24Hz věci na pc - s 48Hz věcmi to bude pořád mnohem lepší.
285975
Nevím detaily, ale snad každý monitor je na 60Hz a stejně tak jde pouštět 60Hz do TV. Už to nebude mít ideální sync, ale totéž se děje už teď, když si pustím 24Hz věci na pc - s 48Hz věcmi to bude pořád mnohem lepší.
TrDLo
0 0
reagovat
HFR ma hlavne ten problem podla mna, ze ide do kin zasadne 3D a to vyzera uplne na picu. Postavy su ako v detskej knizke, ako keby niekto na kus kartonu nakreslil obrazok a posunul ho do popredia. Stacilo mi raz na prvom Hobbitovi. Neviem preco nemozu dat film do kin HFR 2D, ide predsa o snimmovanie nie o to, ze bez 3D by to nefungovalo.
285974
HFR ma hlavne ten problem podla mna, ze ide do kin zasadne 3D a to vyzera uplne na picu. Postavy su ako v detskej knizke, ako keby niekto na kus kartonu nakreslil obrazok a posunul ho do popredia. Stacilo mi raz na prvom Hobbitovi. Neviem preco nemozu dat film do kin HFR 2D, ide predsa o snimmovanie nie o to, ze bez 3D by to nefungovalo.
0 0
reagovat
btw link
Lidem kteří jsou skeptičtí vůči HFR doporučuju:
- vypnout si motion blur, uvidíte jak se 24fps kopačák teleportuje z místa na místo
- zapnout si motion blur, uvidíte jak nemůžete vidět žádný detail kopačáku i když jej sledujete očima (což je přesně to co se děje ve filmech)

srovnejte si tohle s 48fps, nebo ještě líp, 60fps verzí a pochopíte že:
- obnovování je natolik rychlé, že skoro není poznat jestli zapnete nebo vypnete motion blur
- při sledování kopačáku očima má pořád svůj detail

Závěr je v celku jasný: menší fps preferují lidi jen kvůli zvyku a je jen otázkou minut/hodin, kdy by začali preferovat opravdu plynulé video oproti sekanému obrazu (a tedy překonali první dojem "divně rychlého videa oproti normálnímu obrazu"). Samozřejmě filmaři si to musí taky uvědomit a udělat brnění apod. které vypadají reálně i naživo a ne jen ve filmu. - což ale nesouvisí s technologií a nijak se netýká věcí zasazených do reálného prostředí, nebo animáků.
285973
btw http://frames-per-second.appspot.com/ Lidem kteří jsou skeptičtí vůči HFR doporučuju: - vypnout si motion blur, uvidíte jak se 24fps kopačák teleportuje z místa na místo - zapnout si motion blur, uvidíte jak nemůžete vidět žádný detail kopačáku i když jej sledujete očima (což je přesně to co se děje ve filmech) srovnejte si tohle s 48fps, nebo ještě líp, 60fps verzí a pochopíte že: - obnovování je natolik rychlé, že skoro není poznat jestli zapnete nebo vypnete motion blur - při sledování kopačáku očima má pořád svůj detail Závěr je v celku jasný: menší fps preferují lidi jen kvůli zvyku a je jen otázkou minut/hodin, kdy by začali preferovat opravdu plynulé video oproti sekanému obrazu (a tedy překonali první dojem "divně rychlého videa oproti normálnímu obrazu"). Samozřejmě filmaři si to musí taky uvědomit a udělat brnění apod. které vypadají reálně i naživo a ne jen ve filmu. - což ale nesouvisí s technologií a nijak se netýká věcí zasazených do reálného prostředí, nebo animáků.
0 0
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se