Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Přehled: Scenáristé chystaných comicsových blockbusterů


ikona
KarelR
batman/supermandcmarvel
Batman, Superman a X-Meni mají nový dohled. 

Hollywoodu momentálně vládnou megalomanské comicsové adaptace. Všichni se ale zajímají především o to, kdo je bude režírovat, a jejich scenáristům je jako tradičně věnována malá pozornost. Přitom právě zástupy lehce nahraditelných pisálků, kteří se snaží vyhovět často nesmyslným producentským požadavkům, mohou řádně nakopnout nebo naopak pohřbít vašeho oblíbeného hrdinu. Už proto byste neměli znát jen jméno svého oblíbeného režiséra, který přeci nemůže nést vinu za to, že dostal špatný scénář (oblíbená to fandovská výmluva). Hodí se rozeznat i jména za pomyslným psacím strojem, kterých vlastně není zase tolik.

Studia totiž s oblibou recyklují zkušené psavce, bohužel bez ohledu na to, jestli v minulosti přichystali dobré filmy. Důležité jsou především tržby, takže třeba David Goyer, který bez Nolanovy pomoci seká jednu botu za druhou, z hollywoodského výsluní jen tak nezmizí. Své místo si tam pak bez problému udrží i šikovnější stálice jako Kurtzman a Orci (Abramsova parta), Simon Kinberg (nový dohled nad X-Meny a Fantastickou čtyřkou) nebo Marcus a McFeely (marvelovské jistoty). V minulých dnech ale studia učinila pár zajímavých rozhodnutí, která comicsům vpravila do žil trochu nové a staronové krve.

 

Ne, nemluvím teď o tom, že David Goyer bohužel napíše adaptaci Gaimanova Sandmana, jíž by mohl režírovat Joseph Gordon-Levitt. Radost nám udělal spíš Bryan Singer, který X-Men: Apocalypse nejspíš vloží do rukou Michaela Doughertyho a Dana Harrise, kteří pro něj napsali druhé X-Meny a Superman se vrací. Úplně nejšťastnější jsme pak z toho, že Warneři vzali Goyerův scénář Batman vs. Superman a předali ho do rukou Affleckova kámoše Chrise Terria.

Terrio totiž letos vyhrál Oscara za Argo, takže je jistá šance, že nejdůležitější warnerácký projekt úplně nepohřbí. Pořád se sice bojíme, že nás přecpaný duel comicsových ikon mine, protože to u Terria zní spíš jako služba studiu a Affleckovi, než vytoužená práce (nemluvě o tom, že se má začít točit už v únoru). Pořád to ale je malá jiskřička naděje, ve kterou v téhle fázi produkce snad nikdo nedoufal.

 

A co ostatní comicsové blockbustery příštích let? Jejich scenáristy najdete v následujícím přehledu a často je vidět, že si s jejich výběrem nikdo nelámal hlavu. Pro hodně studiových šéfů je značka pořád víc než kvalita, takže nezbývá než doufat, že všichni brzy pochopí, proč je Marvel na špici potravního řetězce. Joss Whedon, James Gunn a Edgar Wright ve víceméně plné autorské kontrole? Snad se jejich novinky vydaří a víra v hlas jednoho tvůrce začne pozvolna přebíjet zkušenostní studiovou mašinérii.

Comicsy totiž pořád mají hodně co nabídnout. Potřebují k tomu ale scénáře, u nichž nebude hlavní požadavek znít: "Napiš to jako ten tvůj výdělečnej biják pár let zpátky, jasný? Jo a ještě jedna důležitá věc... Potřebujeme z toho prodat hodně hraček!"

 

Nadcházející comicsové blockbustery a jejich scenáristé:

2014

Já, Frankenstein - Stuart Beattie (Colaterall, 30 dní dlouhá noc, G. I. Joe)

300: Vzestup říše - Zack Snyder (300: Bitva u Thermopyl, Sucker Punch), Kurt Johnstad (300: Bitva u Thermopyl, Act of Valor)

Captain America: Návrat prvního Avengera (ehm...) - Christopher Markus & Stephen McFeely (Narnie 1-3, Captain America: První Avenger, Pot a krev, Thor: Temný svět)

Amazing Spider-Man 2 - Alex Kurtzman & Robert Orci (Mission: Impossible III, Transformers, Star Trek, Star Trek: Do temnoty), Jeff Pinkner ("Ztraceni", "Hranice nemožného")

Hercules: The Tracian WarsEvan Spiliotopoulos (Bitva o planetu Terra 3D, Zvonilka a ztracený poklad)

 

Sin City 2 - Robert Rodriguez (Desperado, Spy Kids, Machete), Frank Miller (Spirit), William Monahan (Království nebeské, Skrytá identita)

Teenage Mutant Ninja Turtles - Josh Appelbaum & André Nemec (Mission Impossible - Ghost Protocol), Evan Dougherty (Sněhurka a lovec, Divergent)

X-Men: Budoucí minulost - Simon Kinberg (X-Men: Poslední vzdor, Sherlock Holmes, Tohle je válka!)

Strážci Galaxie - James Gunn (Úsvit mrtvých, Slimák, Super)

Velká šestka (Big Hero 6)Jordan Roberts (Putování tučňáků), Don Hall (Robinsonovi)



2015

The Avengers: Age of Ultron - Joss Whedon (Serenity, Chata v horách, Avengers)

Ant-Man - Edgar Wright (Jednotka příliš rychlého nasazení, Scott Pilgrim proti zbytku světa, Tintinova dobrodružství), Joe Cornish (Tintinova dobrodružství, Útok na věžák)

The Fantastic Four - Michael Green (Green Lantern), Seth Grahame-Smith (Temné stíny, Abraham Lincoln: Lovec upírů), Simon Kinberg (X-Men: Poslední vzdor, Sherlock Holmes, Tohle je válka!)

Batman vs. Superman - David Goyer (Blade 1-3, Batman začíná, Ghost Rider 2, Muž z oceli), Chris Terrio (Argo)

 

2016
The Amazing Spider-Man 3 - Alex Kurtzman & Robert Orci (Mission: Impossible III, Transformers, Star Trek, Star Trek: Do temnoty), Jeff Pinkner ("Ztraceni", "Hranice nemožného")

X-Men: Apocalypse - Michael Dougherty & Dan Harris (X-Men 2, Superman se vrací), Simon Kinberg (X-Men: Poslední vzdor, Sherlock Holmes, Tohle je válka!)

2018

The Amazing Spider-Man 4 - ???

 

Rok premiéry neznámý

Venom - Alex Kurtzman & Robert Orci (Mission: Impossible III, Transformers, Star Trek, Star Trek: Do temnoty), Ed Solomon (Muži v černém, Charlieho andílci, Podfukáři)

Sinister Six - Drew Goddard (Cloverfield, Chata v horách, Světová válka Z)

The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun - Anthony Horowitz ("Hercule Poirot", "Vraždy v Midsomeru", desítky knih pro děti)

X-Force - Jeff Wadlow (Kick-Ass 2)

Sandman - David Goyer (Blade 1-3, Batman začíná, Ghost Rider 2, Muž z oceli)

Vrána - Cliff Dorfman (Warrior)

Lobo - Brad Peyton (režisér Cesty na tajuplný ostrov 2 a Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty, dosud nenapsal žádný celovečerák)

Na které comicárny se na základě scenáristického zázemí těšíte nejvíc? A které vás naopak začaly děsit? Diskuze je vaše.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (17)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace