Avatar: Oheň a popel: RecenzeDisketa1James Cameron znovu ukázal, kdo je králem světa. Třetí Avatar je parádním zakončením současné průkopnické trilogie a ty tři hodiny mi utekly jako voda. Veškerá současná žánrová konkurence (snad s výjimkou obou celovečerních Dun Denise Villeneuvea) před Avatarem znovu bledne. Hodně mě potěšil ještě větší prostor věnovaný dětem, pro které život na Pandoře, ač jde o jejich domov, není jednoduchým místem pro existenci. Cameron kromě předchozích přesahů (ekologie, náboženství, kolonialismus, dehumanizace původních obyvatel aj.) se ve třetím Avatarovi věnuje dalším složitým tématům jako přijímání různých odlišností, nedobrovolný exil, vyděděnost, touha být součástí společenství. K tomu si přidejte tradiční cameronovské propriety jako dechberoucí akce, strhující tempo a precizní technická stránka. Celá trilogie je tak vystavená natolik komplexně, že člověk doslova valí oči, co vše lze v rámci současného hollywoodského blockbusteru vidět a slyšet (český dabing je na rodinný film docela sprostý, což kvituju s povděkem). Pokud by již z nejrůznějších důvodů nevznikla Cameronem zamýšlená avataří pentalogie, vůbec by mi to nevadilo, protože celý závěr je fantastickou katarzí celého třídílného putování.
P.S.: IMAX a jeho maximální plátno výše popsané dojmy jenom umocňují.
Diskuze k článku Hanebný pancharti: Recenze
příspěvky 47651121 - 47651140
Napsat příspěvek
- 1
- 2
- .
- 6
- 7
- .
- 2382554
- 2382555
- 2382556
- 2382557
Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
TOP Diskuze
80Avatar: Oheň a popel: Recenze 43Avengers: Doomsday: Kinorip teaseru 42Odyssea: Trailer 40Den odhalení: Teaser 24Téma: Rozbor Supergirl aneb proč bychom neměli dostat Strážce Galaxie 4 23První dojmy: třetí Avatar 22Avatar drancuje kina po celém světě, ale na dvojku nestačí. Padnou dvě miliardy? 13The Sheep Detectives: Trailer 10Co prozradily leaky Avengers: Doomsday teaserů o zápletce? 56Odyssea: KINORIP Prolog