Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7 dalších hejtů na současný Hollywood


ikona
TedGeorge
barbiecharlize therondisneyjohnny depplokimalá mořská vílamission:impossiblenapoleonnetflixoppenheimerridley scottrobert downey jr.stvořiteltom cruisetržbywarner bros.zack snyder
Hollywoodská studia a streamovací giganti občas dokážou hnout žlučí i otrlým fanouškům filmu.  

Jsem pozitivně naladěný filmový fanoušek. Kvalitu jsem někdy schopný najít i ve snímcích, nad nimiž zbytek redakce ohrnuje nos. Jednou za čas v tržebních reportech jdu proti všem a bráním „pozoruhodná“ rozhodnutí hollywoodských studií. Když si přečtu nějaké bláboly filmové hvězdy na červeném koberci, omlouvám demenci dotyčné/dotyčného náročným dnem a pověstným parnem v Los Angeles. Pohár trpělivosti někdy ale přeteče i u mě, načež je třeba se vypsat.

V minulosti jsem si ulevil v článcích TOP 11 a TOP 11 dalších hejtů na současný Hollywood, 10 hejtů na filmové a seriálové streamování a konečně TOP 10 důvodů, proč už Warneři nejsou nejvíc cool studio. Dnes budu hejtovat všechno a vše, přičemž se nechci opakovat, budu pokud možno co nejvíce aktuální a tím pádem před sebou máte „pouze“ sedmičku bodů, které mě v souvislosti s Hollywoodem právě se*ou. Na úvod stačí, jdeme na to.

 

5. Prázdný podzim vs. Mission: Impossible šikanovaná Barbenheimerem
Chápu, proč se tak děje, ale stejně mě pohled na narvané léto a prázdný podzim štve. Opravdu nešlo ulevit létu, kde se především v červnu a červenci velké blockbustery doslova požíraly, a šoupnout alespoň dva větší filmy na podzim? Nejenom já bych to jistě ocenil a filmové weby by nemusely psát spekulativní články, zda Taika Waititi natočí další Star Wars. Ohraná písnička, já vím. Především září a říjen jsou problémové měsíce od nepaměti. Během covidu mohl člověk vyprázdněné období omlouvat nedostatkem novinek a pochopitelným strachem studií, že do multiplexů prostě nikdo nepřijde.

Covid už letos není (klepu na dřevo), místo toho Hollywood žije stávkami herců a scenáristů, což znamená, že pokud nemáte výjimku, nesmíte propagovat svůj celovečerák. Takže sledujeme další odsuny premiér, z nichž ten nejbolavější je asi exodus Duny II. Warneři holt nechtěli riskovat, že by do kina nepřišli diváci, kteří potřebují vidět trpět Zendayu a Chalameta v Hot Ones. V případě Oppenheimera sice částečně přebral povinnosti svých hvězd Nolan, který dokonce zavítal do babské kecárny The View, ale něco mi říká, že studio nechtělo něco podobného riskovat s Villeneuvem.

Hrátky s kalendářem zakončíme při pohledu na letní premiéru Mission: Impossible Odplata - První část, která se dost možná zapíše do hollywoodských análů jako jedno z nejhorších dat premiér všech dob. Cruise se na začátku července ocitl v kleštích. Z jedné strany se diváci vzpamatovávali ze zklamavšího Indiana Jonese, zatímco na té druhé už číhal zmiňovaný Oppenheimer, který Tomovi okamžitě ukradl rentabilní IMAXy. Tím však nechci automaticky naznačit, že kdyby šel Cruise do kin na jaře nebo na podzim, došel by si pro miliardu.

Mise nebyla až taková pecka, jak se doufalo, a diváky možná trochu odradil i fakt, že McQuarrie s Cruisem napodobili Harryho Pottera a nejspíše závěrečný sedmý díl naservírovali do kin rozpůlený. Trvám však na tom, že snad kdykoliv jindy by Mission: Impossible vydělala mnohem více. Škoda a ještěže je druhá polovina už roztočená. Paramount bude totiž i díky vrcholně nešťastnému termínu premiéry tratit, což je pro budoucnost franšízy pokaždé nebezpečné.

4. Streamy šetří a mažou obsah
Tak nám ta streamovací bublina pěkně splaskla. Co během covidu působilo pomalu jako dlouho odkládaná revoluce, kterou se pokoušeli nastartovat Warneři svým simultánním ročním uvolňováním kinopremiér na HBO Max, to se pomalu překulilo ve velké mrzení. Že bude cesta k profitu trnitá, to se samozřejmě vědělo od samého počátku, ale především největší studioví hráči poslední dobou zjišťují, že je pomalu nemožná. A můžou si za to sami, protože nalákali diváky na dumpingové ceny, blockbustery pouhých 45 dní po premiéře v multiplexech, drahé originály a teď najednou zjišťují, že snaha dohnat Netflix je marná a pokud chtějí uspokojit akcionáře (což je to, o co tu běží), musí šetřit. A divákům taktně naznačit, že zlaté časy jsou v trapu.

Platforma Disney+ sice v tuzemsku lákala na předplatné se slevou 75 %, ale už jaksi nezmiňovala, že z nabídky stahuje desítky seriálů a filmů. Stejně tak se nikde moc nechlubila faktem, že zařízla premiéru seriálu Kronika rodu Spiderwicků, kterou zkusí nejspíše někomu prodat. Warneři po třetí sérii zrušili výborný seriál Veliká, Idol s Lily-Rose Depp také nedostane další řadu, no a legendárním stylem sešrotovali skoro hotovou Batgirl.

Ale i ten nekonečně bohatý Amazon se svým Prime Video neodmávnul další řady oblíbeného sportovního seriálu Velké vítězství a sci-fi Médium. Jako oficiální důvod sice uvedl scenáristické a herecké stávky, nicméně důvod bude prozaičtější. Navzdory chvále diváků jím je slabší sledovanost a fakt, že mocný Jeff Bezos na rozdíl třeba od Expanse (ta neměla nijak zázračná čísla nikdy), dané seriály nejspíše nesledoval. Ještě než mi to vytknete v diskuzi – seriály se samozřejmě ruší odjakživa, ale v kombinaci s menším množstvím nového obsahu je to teď viditelnější než kdy dříve.

Šetří prostě všichni. Třeba zmiňovaný Disney chce odepisováním obsahu ušetřit na své platformě až 1,8 miliardy dolarů a nově je schopný prolomit i tabu a vlastní obsah dokonce licencovat konkurenci! Divák už se tak nemůže slepě spolehnout na to, že bijáky z jeho oblíbené studiové stáje najde na jednom místě, a když si k tomu přidáte fakt, že oblíbené filmy často nenávratně mizí do streamovacího propadliště dějin už po několika měsících a následně nejsou dostupné vůbec nikde… No, nejlíp na tom vlastně jsou pořád sběratelé domácích nosičů. Až na to, že ti teď také mají pech, protože mnoho novinek už na DVD a Blu-rayi prostě nevychází. Mrzuté.

3. Opravdu se ještě orientujete v propleteném marvelovském vesmíru?
Je mi jasné, že si teď budu trochu protiřečit, ale kdysi exkluzivní filmové franšízy začaly spoléhat na seriály. A ty mě nezajímají. Co víc, doslova mě vy*írá, že abych byl v kině v obraze, měl bych sledovat Lokiho, Falcona a Winter Soldiera, Tajnou invazi a další. Neberu vám, že vás některé zmiňované seriály baví, ale já na výplň odmítám koukat. Když už absolvuju Ant-Mana a Wasp: Quantumanii v kině a těším se aspoň na tu potitulkovou scénu, tak mě nebetyčně vytáčí, že najednou vidím živého Lokiho s Owenem Wilsonem a já nevím proč. Moje chyba a měl bych se právě na Lokiho podívat? Jděte někam.

Star Wars filmy takový problém nemají jenom kvůli tomu, že už jaksi nevznikají. Kdyby vznikaly, jistě by tam Disney napral odkazy na Ahsoku, Andora, Obi-Wana atd. Bob Iger ostatně sám nedávno uznal, že to především u marvelovského ždímání přepískli a nejenom seriálů, ale možná i těch filmů už je vlastně moc. Sázka na kvantitu se nevyplácí a Disney to znovu pozná už na začátku listopadu u příležitosti premiéry Marvels. Víc k tomu asi nemám, jdu si raději znovu pustit pecku Captain America: Návrat prvního Avengera.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace