Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Diskuze k článku Pátý Indiana Jones bude nejdelším dílem z celé série

příspěvky 1 - 17 Napsat příspěvek
reaguje na: Douglas
Souhlasím, tohle byla bohužel zbytečná diskuze podobná nekonečné debatě o tom, zda Indy se Selleckem mohl fungovat stejně dobře jako nakonec fungoval s Fordem. Pro někoho ani náhodou, pro někoho (třeba mě a možná i Lucase, když prohlásil, že si na screen testech vedl dost dobře a roli nakonec dostal) potenciálně ano. Pokud/až Disney jednou vyrukuje s novým filmem bez Forda, nepochybně Vás tento krok podnítí k sepsání jistě brilantního analytického textu o tom, jak to bez něj nemůže fungovat (nehledě na kvalitu výsledného filmu) a jak Disney celý koncept postavy vlastně nepochopil. Mně, jakožto prostému filmovému fanouškovi, bude stačit, když to bude dobrý film a tak to má být:).   
864989
Souhlasím, tohle byla bohužel zbytečná diskuze podobná nekonečné debatě o tom, zda Indy se Selleckem mohl fungovat stejně dobře jako nakonec fungoval s Fordem. Pro někoho ani náhodou, pro někoho (třeba mě a možná i Lucase, když prohlásil, že si na screen testech vedl dost dobře a roli nakonec dostal) potenciálně ano. Pokud/až Disney jednou vyrukuje s novým filmem bez Forda, nepochybně Vás tento krok podnítí k sepsání jistě brilantního analytického textu o tom, jak to bez něj nemůže fungovat (nehledě na kvalitu výsledného filmu) a jak Disney celý koncept postavy vlastně nepochopil. Mně, jakožto prostému filmovému fanouškovi, bude stačit, když to bude dobrý film a tak to má být*:)*.   
864884
1 -1
reagovat
reaguje na: Polux
Dobře, no, já už na základě jiných vašich textů tušil, že s vámi moc rozumná diskuse nebude, neb zpravidla namísto nosných původních postřehů kumulujete či kombinujete již existující žurnalistická klišé, ale nechtěl jsem být nespravedlivý. Teď už to nicméně vím; děkuji za reakci, která víceméně žádný z mých argumentů nepochopila - a přeji pěkný den. ;)
864884
Dobře, no, já už na základě jiných vašich textů tušil, že s vámi moc rozumná diskuse nebude, neb zpravidla namísto nosných původních postřehů kumulujete či kombinujete již existující žurnalistická klišé, ale nechtěl jsem být nespravedlivý. Teď už to nicméně vím; děkuji za reakci, která víceméně žádný z mých argumentů nepochopila - a přeji pěkný den. ;)
864883
3 -2
reagují: Polux
reagovat
reaguje na: Douglas
Tak že by to bylo více nebo méně jiné než filmy s Fordem je asi jasné úplně každému, ale to ještě automaticky neznamená, že by to bylo jen a pouze horší, jen jiné. Kategorické soudy "s Fordem a nikdy jinak" vycházejí z faktu, že postava je s hercem (prozatím stále) neodmyslitelně spjata, nicméně Indy (film i postava) je natolik archetypální koncept, že by jiného hereckého představitele jistě zvládl. Samozřejmě, Ford dodal Indymu unikátní koktejl charismatu, šarmu, vtipu, nonšalance, stylu, atd. a potenciální nástupce bude stát před velkou výzvou tenhle recept zopakovat, ale s podobnou logikou lze s nadsázkou tvrdit, že nemá žádný smysl točit jakýkoliv remake/restart/reboot, novou adaptaci či reimaginaci čehokoliv, protože původního stěžejního herce v originále nelze dorovnat/překonat/alternovat a jiné pojetí rovná se automaticky špatné pojetí. Pokud někoho baví Fordovy filmy zejména/jen kvůli tomu, že Ford je Indy a Indy je Ford, tak je jasné, že cokoliv bez Forda pro něj nebude fungovat. V mém případě mě Fordovy filmy baví vedle toho, že Ford je Indy a Indy je Ford, i v jiných ohledech a dovedu si představit, že Indyho může ztvárnit někdo jiný nějak jinak a stále to pro mě může být Indy (film i postava).
 
Kdyby pár let po původní trilogii Spielberg s Lucasem přišli s prequely s Phoenixem v hlavní roli (a nestalo se mu, co se mu stalo), tak bychom tuhle diskuzi nejspíše nevedli. Nepřišli s tím, protože oba považovali v 90s tenhle projekt za uzavřený (seriál měl především edukační rozměr, postava Indyho byla jen snadný způsob, jak jednotlivé události smysluplně propojit, přesto některé díly svým pojetím nebyly od původní trilogie až tak daleko), respektive jej nepotřebovali oživovat (taky proto žádný ze spousty tehdejších scénářů čtyřky nedotlačili do realizace). Ford byl superhvězda i bez Indyho, Spielberg se soustředil na "vážné" projekty a sbírání Oscarů a Lucas začal připravovat prequely SW. Tenhle mýtus o tom, že bez Forda žádný další film nikdy nevznikne, protože Ford je Indy a Indy je Ford vyvěrá především z přátelských vazeb mezi Spielbergem, Lucasem a Fordem (což Kennedy následně převzala) a nepotřebě danou záležitost po jistou dobu řešit*, než z absence kreativních způsobů, jak postavu Indyho uchopit jinak a současně zachovat její funkčnost.
 
*Na síle začal nabývat až později s tím, jak Fordovi přibývaly letokruhy závratným tempem a po dlouhých letech spánku přišla na přetřes otázka pokračování/dalšího filmu a s tím i potenciální možnost přeobsazení hlavní postavy.     
864883
Tak že by to bylo více nebo méně jiné než filmy s Fordem je asi jasné úplně každému, ale to ještě automaticky neznamená, že by to bylo jen a pouze horší, jen jiné. Kategorické soudy "s Fordem a nikdy jinak" vycházejí z faktu, že postava je s hercem (prozatím stále) neodmyslitelně spjata, nicméně Indy (film i postava) je natolik archetypální koncept, že by jiného hereckého představitele jistě zvládl. Samozřejmě, Ford dodal Indymu unikátní koktejl charismatu, šarmu, vtipu, nonšalance, stylu, atd. a potenciální nástupce bude stát před velkou výzvou tenhle recept zopakovat, ale s podobnou logikou lze s nadsázkou tvrdit, že nemá žádný smysl točit jakýkoliv remake/restart/reboot, novou adaptaci či reimaginaci čehokoliv, protože původního stěžejního herce v originále nelze dorovnat/překonat/alternovat a jiné pojetí rovná se automaticky špatné pojetí. Pokud někoho baví Fordovy filmy zejména/jen kvůli tomu, že Ford je Indy a Indy je Ford, tak je jasné, že cokoliv bez Forda pro něj nebude fungovat. V mém případě mě Fordovy filmy baví vedle toho, že Ford je Indy a Indy je Ford, i v jiných ohledech a dovedu si představit, že Indyho může ztvárnit někdo jiný nějak jinak a stále to pro mě může být Indy (film i postava).   Kdyby pár let po původní trilogii Spielberg s Lucasem přišli s prequely s Phoenixem v hlavní roli (a nestalo se mu, co se mu stalo), tak bychom tuhle diskuzi nejspíše nevedli. Nepřišli s tím, protože oba považovali v 90s tenhle projekt za uzavřený (seriál měl především edukační rozměr, postava Indyho byla jen snadný způsob, jak jednotlivé události smysluplně propojit, přesto některé díly svým pojetím nebyly od původní trilogie až tak daleko), respektive jej nepotřebovali oživovat (taky proto žádný ze spousty tehdejších scénářů čtyřky nedotlačili do realizace). Ford byl superhvězda i bez Indyho, Spielberg se soustředil na "vážné" projekty a sbírání Oscarů a Lucas začal připravovat prequely SW. Tenhle mýtus o tom, že bez Forda žádný další film nikdy nevznikne, protože Ford je Indy a Indy je Ford vyvěrá především z přátelských vazeb mezi Spielbergem, Lucasem a Fordem (což Kennedy následně převzala) a nepotřebě danou záležitost po jistou dobu řešit*, než z absence kreativních způsobů, jak postavu Indyho uchopit jinak a současně zachovat její funkčnost.   *Na síle začal nabývat až později s tím, jak Fordovi přibývaly letokruhy závratným tempem a po dlouhých letech spánku přišla na přetřes otázka pokračování/dalšího filmu a s tím i potenciální možnost přeobsazení hlavní postavy.     
864867
1 -2
reagují: Douglas
reagovat
Indiana Jones bez Forda bude Flynn Carsen
864876
Indiana Jones bez Forda bude Flynn Carsen
2 0
reagovat
reaguje na: Douglas
Presne to som chcel napisat, len sa mi uz nechcelo.:+:D
864875
Presne to som chcel napisat, len sa mi uz nechcelo.*:+**:D*
864867
2 0
reagovat
reaguje na: fr3ak
Zní to jako něco, co by řekl zoufalý člověk, aby přitáhl do kina co nejvíc lidí :D.
864871
Zní to jako něco, co by řekl zoufalý člověk, aby přitáhl do kina co nejvíc lidí :D.
864802
1 0
reagovat
Uvidíme se za deset let, až úplně zkrachuje Star Wars vesmír a Indy půjde na plátno v omlazené podobě.
864869
Uvidíme se za deset let, až úplně zkrachuje Star Wars vesmír a Indy půjde na plátno v omlazené podobě.
1 0
reagovat
reaguje na: Polux
Bond byl adaptace, stejně jako Tarzan, stejně jako Potter, stejně jako miliarda komiksových postav. Indiana Jones je původní postava vytvořená pro Forda a Fordem. Může vzniknout další "mladý Indiana Jones", podobně jako vznikl "mladý Han Solo", ale osobně se kloním k tomu, co píše Gorecki. Indiana Jones bez Forda nebude Indiana Jones, jen další dobrodružná variace na Indianu Jonese - který už sám byl variací na desítky jiných dobrodružství.

Ostatně jediným skutečným pojítkem v identifikovatelnosti Jonese jako postavy byl právě Harrison Ford a jeho kostým, protože co do vlastností, vzorců jednání i obecněji charakteru šlo pokaždé o podstatně odlišnou osobnost. Nahradit Jonese je jako nahradit Rockyho nebo Ethana Hunta. Můžou to zkusit, ale bude to jiná postava a upřímně si myslím, že nikoho nebude zajímat.

Vrátím-li se k Bondovi, v jeho případě jde o mnohem flexibilnější, vyprázdněnější a ahistoričtější koncept než Jones. Bond následuje zaprvé určité schéma identifikovatelné diváky i postavami, zadruhé je Bondem hlavně proto, že se k němu systém jako k Bondovi chová, a toto vnější schéma je vnitřně inovováno každou další hereckou i obecněji kreativní interpretací.

Jones ničím takovým nedisponuje a na rozdíl od Bonda ani (vzdor mýtu) nevytvořil žádný modelový subžánr, protože zůstává hlubinně eklektický. To lze demonstrovat na tom, jak se mění i napodobeniny Jonese podle toho, který je poslední. Třeba MUMIE nemá s prvními dvěma jonesovkami moc společného, vytěžuje jen KŘÍŽOVOU VÝPRAVU. Naopak HONBA ZA DIAMANTEM jednoznačně vychází z DOBYVATELŮ, hrdina je morálně nejednoznačný parchant a padouši moderní - a DOLY KRÁLE ŠALAMOUNA zase z CHRÁMU ZKÁZY, takže je tam spousta exotiky a popravdě jen málo společného s Haggardem. :)

S ohledem na výše řečené ještě jednou: na rozdíl od Bonda tedy nelze variovat Jonese jako schéma s jinou interpretací, protože nic takového neexistuje; každý díl má podstatně odlišnou soustavu jím variovaných vzorů. Ostatně bylo to docela dobře vidět na komiksových i literárních variacích, které byly prostě jen brak, nefungovalo to - na rozdíl od bondovek či SW, které rozvinuly úplně paralelní tradici. (Prý docela fungovaly jonesovské hry, ale tomu já nerozumím.) Bez Forda to fungovat nebude - a i seriál stavěl právě na funkční vyprázděnosti postavy jako osobnosti, takže snadno posloužila jako edukativní nástroj, je to otevřeně přiznaná učebnice dějin. (Byť pochybná, tedy.)
864867
Bond byl adaptace, stejně jako Tarzan, stejně jako Potter, stejně jako miliarda komiksových postav. Indiana Jones je původní postava vytvořená pro Forda a Fordem. Může vzniknout další "mladý Indiana Jones", podobně jako vznikl "mladý Han Solo", ale osobně se kloním k tomu, co píše Gorecki. Indiana Jones bez Forda nebude Indiana Jones, jen další dobrodružná variace na Indianu Jonese - který už sám byl variací na desítky jiných dobrodružství. Ostatně jediným skutečným pojítkem v identifikovatelnosti Jonese jako postavy byl právě Harrison Ford a jeho kostým, protože co do vlastností, vzorců jednání i obecněji charakteru šlo pokaždé o podstatně odlišnou osobnost. Nahradit Jonese je jako nahradit Rockyho nebo Ethana Hunta. Můžou to zkusit, ale bude to jiná postava a upřímně si myslím, že nikoho nebude zajímat. Vrátím-li se k Bondovi, v jeho případě jde o mnohem flexibilnější, vyprázdněnější a ahistoričtější koncept než Jones. Bond následuje zaprvé určité schéma identifikovatelné diváky i postavami, zadruhé je Bondem hlavně proto, že se k němu systém jako k Bondovi chová, a toto vnější schéma je vnitřně inovováno každou další hereckou i obecněji kreativní interpretací. Jones ničím takovým nedisponuje a na rozdíl od Bonda ani (vzdor mýtu) nevytvořil žádný modelový subžánr, protože zůstává hlubinně eklektický. To lze demonstrovat na tom, jak se mění i napodobeniny Jonese podle toho, který je poslední. Třeba MUMIE nemá s prvními dvěma jonesovkami moc společného, vytěžuje jen KŘÍŽOVOU VÝPRAVU. Naopak HONBA ZA DIAMANTEM jednoznačně vychází z DOBYVATELŮ, hrdina je morálně nejednoznačný parchant a padouši moderní - a DOLY KRÁLE ŠALAMOUNA zase z CHRÁMU ZKÁZY, takže je tam spousta exotiky a popravdě jen málo společného s Haggardem. :) S ohledem na výše řečené ještě jednou: na rozdíl od Bonda tedy nelze variovat Jonese jako schéma s jinou interpretací, protože nic takového neexistuje; každý díl má podstatně odlišnou soustavu jím variovaných vzorů. Ostatně bylo to docela dobře vidět na komiksových i literárních variacích, které byly prostě jen brak, nefungovalo to - na rozdíl od bondovek či SW, které rozvinuly úplně paralelní tradici. (Prý docela fungovaly jonesovské hry, ale tomu já nerozumím.) Bez Forda to fungovat nebude - a i seriál stavěl právě na funkční vyprázděnosti postavy jako osobnosti, takže snadno posloužila jako edukativní nástroj, je to otevřeně přiznaná učebnice dějin. (Byť pochybná, tedy.)
864856
12 -1
reagují: Polux, Gorecki
reagovat
reaguje na: Gorecki
Však jsem psal, že jak by to dopadlo v reálu je už zase o něčem jiném. Se soudy bych každopádně počkal až na případný výsledek. Čistě na papíře ale není důvod, aby Disney tuhle IP koupil a za deset let vyprodukoval jeden film a výhledově jednu hru a potom se za ní zavřela voda.

Značka stojí a padá na Fordovi logicky proto, že tu postavu ve filmu plnohodnotně nikdo jiný nehrál. Bond taky v 60s stál a padal na Connerym ... a po recastu už ne. Solo taky stál a padal na Fordovi ... a pak udělal Disney recast (imho ne úplně povedeně, ale film jako takový je docela fajn):D. Pointa s dalšími herci byla v tom, že to postava Indyho unesla a v seriálu a na začátku trojky to s někým jiným na místě Forda fungovalo.
864856
Však jsem psal, že jak by to dopadlo v reálu je už zase o něčem jiném. Se soudy bych každopádně počkal až na případný výsledek. Čistě na papíře ale není důvod, aby Disney tuhle IP koupil a za deset let vyprodukoval jeden film a výhledově jednu hru a potom se za ní zavřela voda. Značka stojí a padá na Fordovi logicky proto, že tu postavu ve filmu plnohodnotně nikdo jiný nehrál. Bond taky v 60s stál a padal na Connerym ... a po recastu už ne. Solo taky stál a padal na Fordovi ... a pak udělal Disney recast (imho ne úplně povedeně, ale film jako takový je docela fajn)*:D*. Pointa s dalšími herci byla v tom, že to postava Indyho unesla a v seriálu a na začátku trojky to s někým jiným na místě Forda fungovalo.
864831
1 -1
reagují: Douglas
reagovat
reaguje na: Gorecki
Křišťálovou lebku nezachránil ani Ford.
864850
Křišťálovou lebku nezachránil ani Ford.
864831
2 -4
reagovat

Ještě jsem se nesetkal s tím, že by se nějaký moloch vzdal nějaké úspěšné franšízy. Stačí se podívat, co se událo kolem SW světa, LOTRa a co se se značkou plánuje udělat (kdo chce proboha po Jacksonových LOTRech nové zpracování?). To samé platí pro Indyho. To, že je Fordovi 80 let, naprosto nikoho z těch kravaťáků nezajímá. I kdyby v dalším díle měl Indy sedět v ušáku u krbu se skleničkou vizoura a vzpomínat např. na své začátky a měl filmem provádět jen hlasově jako průvodce, tak ho budou dřenit a přidržovat mu hadici s kyslíkem u huby. A hlavně kravaťákům je nějaká fanouškovská modla úplně u zadku a klidně tam vrznou jiného herce a pojede se prostě dál. Ještě jsem nezažil společnost, která by si ráda nesosla dolárky nebo by dobrovolně něco zařízla. Možná kdysi... ale rozhodně ne dnes. Indy pojede dál a zničí tu značku stejně jako zničili řadu ostatních.
864847
Ještě jsem se nesetkal s tím, že by se nějaký moloch vzdal nějaké úspěšné franšízy. Stačí se podívat, co se událo kolem SW světa, LOTRa a co se se značkou plánuje udělat (kdo chce proboha po Jacksonových LOTRech nové zpracování?). To samé platí pro Indyho. To, že je Fordovi 80 let, naprosto nikoho z těch kravaťáků nezajímá. I kdyby v dalším díle měl Indy sedět v ušáku u krbu se skleničkou vizoura a vzpomínat např. na své začátky a měl filmem provádět jen hlasově jako průvodce, tak ho budou dřenit a přidržovat mu hadici s kyslíkem u huby. A hlavně kravaťákům je nějaká fanouškovská modla úplně u zadku a klidně tam vrznou jiného herce a pojede se prostě dál. Ještě jsem nezažil společnost, která by si ráda nesosla dolárky nebo by dobrovolně něco zařízla. Možná kdysi... ale rozhodně ne dnes. Indy pojede dál a zničí tu značku stejně jako zničili řadu ostatních.
2 -3
reagovat
reaguje na: Gorecki
Zrovna tady si myslím že to může mít úspěch i s jiným hercem plus kvalitním příběhem a režisérem. Už dávno mělo být víc takových filmů. Hrozně to protahovali a Indi stárnul a stárnul. Naštěstí poslední díl má na starosti režisér na vrcholu sil. Věřím že to bude úspěšné i kvalitní.
864845
Zrovna tady si myslím že to může mít úspěch i s jiným hercem plus kvalitním příběhem a režisérem. Už dávno mělo být víc takových filmů. Hrozně to protahovali a Indi stárnul a stárnul. Naštěstí poslední díl má na starosti režisér na vrcholu sil. Věřím že to bude úspěšné i kvalitní.
864831
3 -1
reagovat
reaguje na: Polux
Nesuhlasim. S inym hercom sa z toho stane tuctova zanrovka, akych sa odvtedy vyrojila kopa. Ta znacka stoji a pada na Fordovi. To ze ho hral uz aj niekto iny malo vtedy svoju logiku a islo len o flashback/forward (mimo serialu).
864831
Nesuhlasim. S inym hercom sa z toho stane tuctova zanrovka, akych sa odvtedy vyrojila kopa. Ta znacka stoji a pada na Fordovi. To ze ho hral uz aj niekto iny malo vtedy svoju logiku a islo len o flashback/forward (mimo serialu).
864810
5 -2
reagují: Polux, fr3ak, P.Kratky
reagovat
Jackman taky nikdy neměl už hrát Wolverina. Fordův poslední Indy měl být 4ka. Kdyby měl Myšák soudnost, tak další díly s Rey taky nenatočí. Věřit Hollywoodu, že je něco naposled je k smíchu. 
864814
Jackman taky nikdy neměl už hrát Wolverina. Fordův poslední Indy měl být 4ka. Kdyby měl Myšák soudnost, tak další díly s Rey taky nenatočí. Věřit Hollywoodu, že je něco naposled je k smíchu. 
8 -3
reagovat
Po pravdě jsem čekal, že pod dvě a půl hodiny se pětka nedostane, protože velkolepá rozlučka s Fordem a k tomu fakt, že Mangold obecně točí dlouhé filmy. Dvě dvacet je vcelku v pohodě a to ještě k deseti minutám z toho zaberou závěrečné titulky.

Jinak ale stopku dalšímu filmu si mohou dovolit vystavit tak akorát Zemeckis a Gale k BTTF, protože na značku vlastní práva, Indy se pochopitelně bude dojit dál a jde jen o to, zda kvůli nějakému respektu Disney počká, až tady Ford nebude, nebo to za nějakou dobu spustí nehledě na něj. A já s tím na papíře nemám žádný problém. Když recast "přežil" Bond nebo Batman, proč by to nezvládl Indy? Ostatně už ve filmech ho hráli dva herci a v seriálu následně další tři. Jak to v reálu dopadne po kvalitativní stránce je už jiná věc.  
864810
Po pravdě jsem čekal, že pod dvě a půl hodiny se pětka nedostane, protože velkolepá rozlučka s Fordem a k tomu fakt, že Mangold obecně točí dlouhé filmy. Dvě dvacet je vcelku v pohodě a to ještě k deseti minutám z toho zaberou závěrečné titulky. Jinak ale stopku dalšímu filmu si mohou dovolit vystavit tak akorát Zemeckis a Gale k BTTF, protože na značku vlastní práva, Indy se pochopitelně bude dojit dál a jde jen o to, zda kvůli nějakému respektu Disney počká, až tady Ford nebude, nebo to za nějakou dobu spustí nehledě na něj. A já s tím na papíře nemám žádný problém. Když recast "přežil" Bond nebo Batman, proč by to nezvládl Indy? Ostatně už ve filmech ho hráli dva herci a v seriálu následně další tři. Jak to v reálu dopadne po kvalitativní stránce je už jiná věc.  
3 -3
reagují: Gorecki
reagovat
reaguje na: fr3ak
Tiež má ta veta pobavila:)...ak sa teda myslí nadobro posledná s Fordom, tak to súhlas:+ ale asi každému je jasné že za pár rokov tu budeme mať ďalší film?)
864803
Tiež má ta veta pobavila*:)*...ak sa teda myslí nadobro posledná s [i]Fordom[/i], tak to súhlas*:+* ale asi každému je jasné že za pár rokov tu budeme mať ďalší film*?)*
864802
2 0
reagovat
"Nástroj osudu by měl být nadobro posledním dílem série" :D
864802
"Nástroj osudu by měl být nadobro posledním dílem série" *:D*
12 -1
reagují: HellFire, Mr.Nobody
reagovat
Komentáře
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení

Zapomenuté heslo
Přihlašte se jedním kliknutím přes facebook:

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získate možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Vytvářet filmové blogy
  4. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  5. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry
registrovat se