Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kolik vydělá Avatar 2? 7 důvodů, proč nepropadne a proč vzniknou všechny díly


ikona
TedGeorge
20th century foxavataravatar 2avatar: the way of waterblockbusterbob igerčínadisneyimaxjames cameronjon landaumavericknikki finkestar warssteven spielbergterminátor 2transformerstržbyvetřelciwarner bros.weta
Třináct let po premiéře Avatara míří do kin sequel. Režisér naznačil, že náklády na pokračování byly obří. 

Zhruba před týdnem všechny překvapilo prohlášení režiséra Jamese Camerona, jenž před Vánoci uvede do kin více než dekádu očekávané pokračování přelomového Avatara. Železný Jim v interview pro magazín GQ řekl, že pokud bychom brali v úvahu pouze byznysovou stránku věci, natočit sequel bylo jedno z nejhorších rozhodnutí v historii. Následně dodal, že aby se pokračování epického příběhu modrásků z Pandory zaplatilo, muselo by se stát třetím nebo čtvrtým nejvýdělečnějším filmem všech dob, což fakticky znamená dvoumiliardové globální tržby.

Což o to, kdyby šel sequel největšího blockbusterového hitu všech dob (s tržbami 2,92 miliardy je Avatar díky znovuuvedení do kin na prvním místě před Avengers: Endgame) do multiplexů někdy v hojných letech 2015–2019, jak se původně uvažovalo, dvě miliardy by přece jenom byly snadněji dosažitelné. Jenomže nacházíme se v době „pocovidové“, kdy dvojnásobné překonání miliardového milníku zvládl pouze mocný Spider-Man: Bez domova. Byť letošní hit Top Gun: Maverick vládnul kinům po celém světě měsíce, stejně bylo Cruisovo maximum 1,48 miliardy.

V následujících sedmi bodech, respektive postřezích, rozeberu spekulace o gigantickém rozpočtu, vyhlídky roky odkládaného blockbusteru v kinech a dovolím si zapochybovat o zmíněné dvoumiliardové hranici, kterou by měl podle režiséra jeho snímek překonat, abychom se v dalších letech opravdu dočkali i čtvrtého a pátého dílu. Trojku už podle všeho nic nezastaví. Pohodlně se uvelebte, posilněte se vaším oblíbeným nápojem a jdeme na to.

2. Bob Iger se bez dalších Avatarů neobejde

Jak už vás v pondělí informoval imf, akcionáři Disneyho mají kvůli klesajícím akciím bobky, a tím pádem došlo k výměně Bobů. Chapek je minulostí, Iger je znovu budoucností. Dlouholetý opatrovník Disneyho, který se může pyšnit skvělými obchody z ranku koupě Pixaru, Marvelu a ano, i Lucasfilmu (Disney sice Star Wars zabil, ale stejně na nich vydělal), byl povolán nazpět. Má před sebou velmi složitý úkol: Znovu nastartovat nezdolatelného myšáka a dovézt ho do klidnějších vod, kde se minimálně nebude spekulovat, že ho koupí nekonečně bohatý Apple.

Teď má Iger pár měsíců hájení, což však neznamená, že by případná stopka čtyřky a pětky Avatara v návaznosti na potenciální zklamání z tržeb nešla za ním. Právě on byl totiž v roce 2017 jedním z hlavních hybatelů obchodu desetiletí, kdy Disney za gigantických 66 miliard koupil (pojmul) 21st Century Fox. A kdy jindy Bobovi připomenout doposud problematický obchod, než na letošní Vánoce, že? Jeho pozice je sice po odchodu Chapeka relativně silná a všichni si na první pohled oddechli, že se do vedení společnosti vrátil někdo kompetentní, ale v závětří jistě číhá plno vlčáků, kteří využijí čehokoliv, aby oslabili jeho pozici.

V zájmu Igera je prezentovat jakékoliv tržby pokračování Avatara jako úspěch, rozjetou franšízu za žádnou cenu nezastavovat a pokud to bude nutné, donutit Camerona po novém roce k drobnému dementi na způsob: „Vždyť i 1,5 miliardy je super, já si tenkrát v rozhovoru pro GQ zapřeháněl, s Bobem jsme si sedli a čtyřka s pětkou samozřejmě vzniknou. Moc se těším na další spolupráci“.

1. Klid, řítí se na nás pecka

Dobrá, to je všechno hezké, ale nakonec si stejně musíme počkat na výsledek. Hollywoodská mašinérie se může v kampaních snažit, jak chce, ale pokud do kin nezamíří dechberoucí celovečerák, lidé se budou o pouze nadprůměrných kvalitách více než tři hodiny dlouhého snímku rychle informovat a z povinnosti navštívit kina se stane dilema, jestli náhodou Honza neměl pravdu a nebude lepší ta čtyři kila za vstupenku a popcorn investovat do něčeho jiného.

Na první reakce ze spřátelených webů a periodik, které budou jistě jako vždy v minulosti u očekávaných blockbusterů extatické, si ještě musíme počkat. Za vděk však můžeme vzít první mexickou vlaštovkou, protože film už viděl Guillermo del Toro, který po nástupu Elona Muska ještě neopustil Twitter a napsal na něj následující: „Závratný úspěch. Avatar: The Way of Water je plný majestátných scén a emocí v epickém měřítku. Mistr na vrcholu svých sil“. Jasně, del Toro nemohl na Twitter napsat, že byl Avatar 2 fajn a hotovo. Výjimečně však věřím.

Kdyby pokračování točil kdokoliv jiný, pochyboval bych. Ale sakra, mluvíme o mistru Cameronovi. Perfekcionistovi, který ještě nikdy nezklamal (hatery prvního Avatara neřeším). Režisérovi, který točí parádní pokračování hitů, přičemž military nářez Vetřelci a kultovní Terminátor 2: Den zúčtování hovoří za vše (pokud snad nějaký poťouchlý uživatel MovieZone v diskuzi pod článkem zmíní Piraňa II: Létající zabijáky, nebudu ho mít rád). Pevně věřím, že nás čeká hit a hlavně kulervoucí film, po kterém se budeme těšit nejenom na trojku.

---

Poznámka pod čarou: Diskuze je otevřená. Neváhejte a napište nám svůj tip, kolik miliard Avatar v kinech utrží a rovnou dejte vědět, jestli nějaký dollar směrem ke Cameronovi zamíří i z vaší kapsy. O svátcích se potkáme v IMAXu.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace