Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemětřesení u Disneyho. Bob Iger je zpátky!


ikona
imf
bob chapekbob igerdisney
Jeden z nejúspěšnějších bossů historie se vrací, aby vytáhnul firmu z bryndy. 

Tomu se říká pondělní budíček! Kdo se trochu zajímá o zákulisí hollywoodského byznysu, ten musel těch pár let Boba Chapeka za kormidlem sledovat s popcornem v ruce, protože to už od začátku byla velká jízda. Vlastně se spekulovalo o tom, že Bob Iger si za svého nástupce schválně vybral člověka bez zkušeností s filmovým byznysem (Chapek byl machr přes zábavní parky), aby pak jeho odkaz vypadal ještě líp. Kdyby to tedy bylo potřeba… Za Igerem stála celá řada skvělých rozhodnutí, včetně akvizic Lucasfilmu, Pixaru a Marvelu. 

Bob si tedy zvolil Bobka a z čela výkonné rady sledoval, jak se mu bude dařit. Nutno přiznat, že Chapek nastoupil do funkce v únoru 2020, což je samozřejmě krutý timing, vzhledem k nástupu covidu. Disney stejně jako ostatní vrávoral, musel řešit releasy svých filmů navzdory zavřeným kinům, výpadek příjmů z nepřítupných Disneylandů a na rozdíl od Netflixu nebyl Disney+ ještě tak rozlezlý po světě. Byly to krušné chvilky, ale Chapek nad rámec hubených dvou let udělal pár dalších chyb, které přímo vycházely z nedostatku zkušeností. 

Na Floridě se Chapek dlouho odmítal postavit proti tzv. „Don’t Say Gay” zákonu, protože firma měla ve státě hodně vazeb zejména co se týče zábavních parků. Byl z toho velký mediální průšvih, korunovaný ještě únikem informace o vystřiženém stejnopohlavním polibku v Rakeťákovi, kvůli němuž se zas bouřili zaměstnanci Pixaru. Chapek na obě kontroverze nedokázal včas zareagovat, ale naopak vystřelil jako čertík z krabičky, když se Scarlett Johansson přihlásila o bonusy za Black Widow vázané na tržby z kin ve chvíli, kdy Disney uvedl film souběžně i na streamovací službě Disney+, což logicky příjmům z kin dost ublížilo. Herečka se se studiem nakonec dohodla mimosoudně, ale byla z toho další mediální třenice, které se šlo vyhnout.

Největším průšvihem byl asi vyhazov Petera Rice, zkušeného exekutivce, o němž se mnozí domnívali, že si na Bobkovo místo brousí zuby. Aby Chapek vyzařoval auru zkušeného vůdce, bez váhání Rice vyhodil, což mělo logicky přesně opačný efekt. Výkonná rada sice reagovala tím, že Chapekovi prodloužila kontrakt o další tři roky a navenek tím potvrdila jeho rozhodnutí, ale už v té chvíli mnozí spekulovali o tom, že Iger musí v zákulisí skutečně zuřit. Byl to právě on, kdo si zakládal na dobrých vztazích uvnitř i vně společnosti, schopnosti řešit krize diplomaticky a působit autoritativně a vřele zároveň. Chapek byl z úplně jiného těsta a image společnosti to ubližovalo.

Definitivním hřebíkem do rakve bylo klepnutí přes prsty od Wall Street. Ačkoliv Disney+ nabral miliony předplatitelů, streamovací oddělení je dlouhodobě ve ztrátě, na což reagovaly akcie velkým poklesem. Nic nového, děje se to víceméně u všech konkurentů, ale akcionáři se zjevně rozhodli, že z téhle bouře je musí vykormidlovat zkušený kapitán. A Bob Iger zjevně nehodlá kandidovat na prezidenta, a tak se rozhodnul, že řídit největší zábavní konglomerát na světě je pořád ještě větší vzrůšo než pinkat do golfových míčků. Hollywood se má na co těšit.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace