Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kolik vydělá Avatar 2? 7 důvodů, proč nepropadne a proč vzniknou všechny díly


ikona
TedGeorge
20th century foxavataravatar 2avatar: the way of waterblockbusterbob igerčínadisneyimaxjames cameronjon landaumavericknikki finkestar warssteven spielbergterminátor 2transformerstržbyvetřelciwarner bros.weta
Třináct let po premiéře Avatara míří do kin sequel. Režisér naznačil, že náklády na pokračování byly obří. 

Zhruba před týdnem všechny překvapilo prohlášení režiséra Jamese Camerona, jenž před Vánoci uvede do kin více než dekádu očekávané pokračování přelomového Avatara. Železný Jim v interview pro magazín GQ řekl, že pokud bychom brali v úvahu pouze byznysovou stránku věci, natočit sequel bylo jedno z nejhorších rozhodnutí v historii. Následně dodal, že aby se pokračování epického příběhu modrásků z Pandory zaplatilo, muselo by se stát třetím nebo čtvrtým nejvýdělečnějším filmem všech dob, což fakticky znamená dvoumiliardové globální tržby.

Což o to, kdyby šel sequel největšího blockbusterového hitu všech dob (s tržbami 2,92 miliardy je Avatar díky znovuuvedení do kin na prvním místě před Avengers: Endgame) do multiplexů někdy v hojných letech 2015–2019, jak se původně uvažovalo, dvě miliardy by přece jenom byly snadněji dosažitelné. Jenomže nacházíme se v době „pocovidové“, kdy dvojnásobné překonání miliardového milníku zvládl pouze mocný Spider-Man: Bez domova. Byť letošní hit Top Gun: Maverick vládnul kinům po celém světě měsíce, stejně bylo Cruisovo maximum 1,48 miliardy.

V následujících sedmi bodech, respektive postřezích, rozeberu spekulace o gigantickém rozpočtu, vyhlídky roky odkládaného blockbusteru v kinech a dovolím si zapochybovat o zmíněné dvoumiliardové hranici, kterou by měl podle režiséra jeho snímek překonat, abychom se v dalších letech opravdu dočkali i čtvrtého a pátého dílu. Trojku už podle všeho nic nezastaví. Pohodlně se uvelebte, posilněte se vaším oblíbeným nápojem a jdeme na to.

5. Potřebuje dvě miliardy v kinech vydělat Disney, nebo spíše Cameron?

Sýčkování režiséra necelý měsíc před premiérou vlastně chápu. Nekonečné roky strávíte přípravou a natáčením, které máte pod naprostou (zvláště v případě diktátorského Jima) kontrolou. Najednou máte hotovo a nezbývá než čekat, jestli do kin opravdu přijdou očekávané davy lidí, což už na poslední chvíli jaksi neovliníte. Byť se spekuluje, že Cameron stejně jako Nolan usilovně kecá i do reklamní kampaně, a kdo ví, jestli si sám nestříhá některé trailery, stejně je hlavní část promování na bedrech studia. Nervozitě režiséra, která vyvrcholila v neskromnou dvoumiliardovou prosbu, se vážně příliš nedivím.

Cameron není „pouze“ režisér a scénárista. Je to i producent, což kromě odpovědnosti samozřejmě přináší i extra miliony na jeho tučné konto (proč myslíte, že The Rock pro Netflix zároveň produkoval i Red Notice?). Je prakticky jisté, že stejně jako Jon Landau si Cameron už před lety u 20th Century Studios vyjednal procenta, která mu budou vyplacena v závislosti na výkonu snímku v kinech. A nebude to pár zanedbatelných bodíků. Michael Bay si díky producentskému kreditu u Transformers přišel na stovky milionů dolarů, Steven Spielberg, respektive jeho Amblin Entertainment, prý jenom za první díl Jurského světa obdržel více než 100 milionů, přičemž Universal tenkrát v návaznosti na obří tržby rozděloval mezi producenty, režiséra a herce celkově dvojnásobek.

Podle nedávno zesnulé Nikki Finke z Deadline sám James inkasoval za prvního Avatara právě díky neskutečnému výkonu v kinech 350 melounů a není těžké si představit, že jeho podíl byl v předchozích letech dramaticky vylepšen. Jinak by sequel ani nevzniknul. Právě zde asi leží hlavní důvod jeho zvolání, že Avatar: The Way of Water potřebuje v kinech vydělat dvě miliardy. Cameron dost možná bere v potaz desítky procent, které si spolu s producentem – kamarádem Landauem vyjednali, a tuší, že pokud se tržby zastaví pod dvoumiliardovou hranicí, na Disneyho po ukrojení jeho podílu vlastně moc chechtáků nezbyde.

4. Vánoce jsou za rohem a s nimi i plná kina

Konkurence se pokračování Avatara bojí jako čert kříže. Nejvíce Warneři, kteří Cameronovi uhnuli s pokračováním Shazama, což znamená, že Disney má volné pole působnosti a nebude muset smutně pozorovat, jak jeho blockbusteru ukusuje desítky milionů třeba Jumanji, jako v minulých letech. První (a nutno dodat velmi časné) odhady hovoří o americkém otvíráku 150–200 milionů, což by díky vděčným svátkům znamenalo, že v Americe budou modrásci útočit minimálně na trojnásobek.

Nezapomínejme, že premiéra je i v zámoří chytře stanovená na 16. prosince, takže po vysokém otvíráku budou následovat ještě více než týden trvající prázdniny. S velkou jistotou se odvážím tvrdit, že výdrž jedničky se už nepodaří zopakovat, protože kdysi revoluční třetí rozměr už není takové lákadlo, jako na památné Vánoce 2009 a v první polovině roku 2010 (jednička v USA rozmnožila úvodních 77 míčů skoro desetinásobně). Sequely navíc mají tendenci skoro pokaždé nahnat davy do kin už první dny a následně tržby očekávaného pokračování rychle padají. Přesto je radno očekávat, že na Avatara zamíří o svátcích do kina skoro všichni, protože už od nepaměti je tradicí, že o Vánocích je třeba zajít na biják do multiplexu alespoň jednou (v roce 2009 se chodilo vícekrát i díky úspěšné premiéře Sherlocka Holmese) a jiná volba letos prostě nebude.

Zbývá poslední proměnná, která by nadějným vyhlídkám mohla zasadit krutou ránu – covid. Poslední měsíce je od něj jakoby klid a v médiích se na rozdíl od minulých let nedočteme, že tvrdě zkoušení lékaři a sestry kolabují vyčerpáním, zatímco konspirátoři na náměstích řvou, že je celá epidemie podvod/další chřipka. Pokud by snad, nedej Bože, v následujících týdnech měla vystrčit drápky další mutace smrtícího viru, bude samozřejmě všechno jinak.

3. Čína

Premiéra v miliardové zemi 16. prosince je pro mě překvapení. Poslední roky cenzoři úřadovali a v návaznosti na obchodní válku s Trumpovou administrativou vystavili mnoha velkým hollywoodským blockbusterům stopku. Ochladnutí vztahů mocností nejvíce pocítili marvelovky, ale ani další americké fláky neměly na růžích ustláno. Když už se premiéry dočkaly, bylo to s velkým odstupem a vláda kontrolující multiplexy se postarala o to, aby v žebříčcích tržeb vítězily domácí nacionalistické bijáky a Hollywood za každou cenu utřel. Avatar 2 však očividně nemá čím komunisty urazit a stejně jako jednička se nakonec startu v tisících domácích multiplexů dočká.

 

Připomínám, že jednička si v zemi s Velkou a dlouhou zdí došla pro 261 mega, přičemž vratka do Hollywoodu se od té doby příliš nemění – do zámoří se vrací pouhých 25 centů z každého utrženého dolaru. Jasně, při pohledu na 300-400milionové tržby sequelů Rychle a zběsile nebo Transformers nezní čísla prvního Avatara nijak zázračně, ale… Blockbuster zvládl rýžovat juany v době, kdy čínský kinobyznys teprve zažíval boom a oproti začátku roku 2010 je nyní v zemi více než třikrát (!) větší množství kin. Bude právě tato premiéra onen „game changer“, který přidá nutné stovky milionů babek? Ne tak rychle.

Byť je vyjednaná premiéra pro Disneyho jistě velké vítězství, v zemi bohužel zase a znovu zuří covid. Denně přibývá více než 30 000 nakažených, striktní režim samozřejmě zavádí lockdowny a v současnosti je prý skoro polovina kin v nejvíce ohrožených oblastech zavřená. Je naivní očekávat, že za pár týdnů se situace uklidní a Avatar z fleku překoná rekordních 392 milionů Rychle a zběsile 8 z roku 2017. Úspěchem spíše bude, pokud se podaří pokořit 158 míčů Jurského světa: Nadvlády. Přes to přese všechno je start v mocné zemi pro Camerona a Disneyho báječná zpráva.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace