Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 nejzajímavějších kasovních příběhů v roce 2020


ikona
TedGeorge
bad boysbirds of preyboratchris hemsworthchris prattchristopher nolandemon slayerextractionfrčímegal gadotharley quinnhbo maxmargot robbiemaria bakalovamichael baymizerovemulannetflixonwardpatty jenkinstenettrollovetržbyvyproštěníwarner bros.wonder womanwonder woman 1984
Nad propastí balancující kina závidí největším streamovacím hráčům. Které bijáky psaly minulý rok nejzajímavější tržební příběhy?  

Minulý rok to byla kvůli covidu v kinech taková bída, že při vší snaze nejsem schopný dát dohromady klasickou topku největších kasovních hitů a failů. Místo toho tedy improvizuji a na následujících řádcích si posvítím na desítku těch nejzajímavějších tržebních příběhů, které nám ve všech směrech mizerný rok 2020 přinesl. Budu totálně míchat jablka s hruškami, protože kromě hrstky filmů válčících v kinech si posvítím i na několik vybraných premiér vydělávajících s větším či menším úspěchem na internetu (streamy, prémiové video on demand).

Sluší se dodat, že jsem rezignoval na nějaké řazení podle úspěšnosti. Právě u bijáků distribuovaných přes internet se totiž (bohužel) skoro nikdy nedočkáme exaktních dat a tím pádem si budeme muset často vystačit s více či méně kvalifikovanými odhady. Filmy za sebe řadím chronologicky podle data premiéry a tím pádem už je asi všem jasné, jakého komiksového filmu s desítky let nešťastně zamilovanou Amazonkou se dočkáte na samotný závěr. Článek bude zase jednou trochu delší, takže ke čtení dopijte poživatelné zbytky ze silvestrovských oslav a jdeme na to.

Demon Slayer alias Kimetsu no Yaiba - The Movie: Mugen Train

HITx10/FAIL
Datum japonské kinopremiéry: 16. října
Rozpočet: Nenašel jsem a mrzí mě to
Tržby v Japonsku: K 28. prosinci v kinech Demon Slayer vydělal 32,5 miliardy jenů, což je 313,5 milionů dolarů, respektive 6,7 miliardy korun. A pořád jede dál.
Celkové celosvětové tržby: K číslům zmíněným výše přičtěte dalších cca 20 milionů dolarů z kin v Tchaj-wanu, Hongkongu, Vietnamu a Singapuru.
Nikdo z redakce (ani KarelR) nepobýval v posledních měsících v Japonsku, Tchaj-wanu, Hongkongu, Vietnamu, a dokonce ani v Singapuru.
Vytáhni v hospodě: Pro většinu čtenářů asi bude manga Kimetsu no Yaiba velkou neznámou, ale v Japonsku se jedná o neuvěřitelně populární značku, která má prý celkovou hodnotu (právě řešený film, seriál, knihy, sešity, obaly na nudlích) – něčeho se chytněte – skoro 3 miliardy dolarů.

Dáme si trochu optimismu do toho všeobjímajícího a nekonečného marasmu? Musíme až do Japonska, ale bude to stát za to. Demon Slayer předvádí poslední měsíce naprosto neuvěřitelnou jízdu, jež se vymyká veškerému chápání. Padnul Titanic, Ledové království (Elsa tam vydělala 249 mega!) a před pár dny dokonce i doposud nejvýdělečnější japonský film všech dob, Mijazakiho Cesta do fantazie. Japonsko se vždy trochu vymykalo a dám vám příklad. Díky tomu, že v zemi fakticky neexistuje pirátství (raději nechci vědět, co tam pirátům dělají) se Hollywood neupejpá pouštět svoje blockbustery do tamních multiplexů klidně i půl roku po americké premiéře. No a zatímco většina světa do kin letos vůbec nechodí, v zemi vycházejícího slunce se právě přepsal ten vůbec největší a desítky let zdánlivě nepřekonatelný rekord.

Zabiju dvě asijské mouchy jednou ranou a posvítím si i na Čínu. Tam se kina otevírala na několik pokusů a podle všeho je země s Velkou a dlouhou zdí už také z nejhoršího venku. Drakonická opatření zabrala, kina operují na 100 % a domácí blockbustery The Eight Hundred (461 mega) a My People, My Homeland (422 mega) jasně ukazují, že i následující roky bude pokračovat pro Hollywood velmi nepříjemný trend, kdy nacionalismem provoněné tamější filmy vydělávají více peněz než povolené blockbustery z továrny na sny. Proč mám takový pocit, že Japonsko a Čínu bude letos následovat i Česko a nejnavštěvovanějším filmem roku v kinech bude na Vánoce 2021 (samozřejmě divoce spekuluji) startující milionový Anděl Páně 3 :D.

Borat 2

HIT/FAIL
Datum světové VOD premiéry: 23. října
Rozpočet: Amazon prý za práva na Borata 2 zaplatil 80 mega. Vzhledem k tomu, že jednička měla rozpočet 18 mega a dvojka nemohla být zase o tolik dražší, bych si skoro myslel, že u Cohenů byl letos veselý Ježíšek, respektive Chanuka.
Čísla v Americe: Podle analytiků ze společnosti Samba TV (konkurence tuzemské Flix Patrol?) si sequel Borata pustilo první víkend 1,6 milionů amerických domácností
Celková celosvětová čísla: Amazon vydal tiskovou zprávu, ve které tvrdí, že už první víkend sledovaly Borata dvojku na jejich Primeu desítky milionů diváků. Bližší čísla bohužel neposkytnul.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Úkrok k „příběhovějšímu“ filmu se podle mě moc nevyvedl, a navíc zamrzí, že na Boratovy vylomeniny všichni reagují… víceméně v totálním klidu?
Vytáhni v hospodě: Jednička se v originále jmenovala Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, dvojka potom Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan. Zajímavé však je, že se pro dvojku uvažovalo také o názvu Borat: Gift of Pornographic Monkey to Vice Premiere Mikhael Pence to Make Benefit Recently Diminished Nation of Kazakhstan. Pokud film hledáte na MovieZone, napište prostě „Borat 2“.

Bez mučení se přiznám, že jsem dvojku Borata doposud neviděl, ale v médiích docela podrobně sleduji všechny Sashovy eskapády spojené s jeho kazašským reportérem. Tím pádem i bez zhlédnutí filmu tuším, co se dělo jeho „dceři“ v místnosti s Rudim Giulianim, jak Borat překvapil viceprezidenta Mikea Pence a další. V Amazonu pracují (stejně jako u Netflixu) chytří lidé, kteří načasovali premiéru nejlépe, jak mohli a komedie se nádherně svezla na obří vlně zájmu o prezidentské volby. A chytře to udělal i Cohen, který si podle zákulisních zdrojů na Amazonu vymohl premiéru na jejich Prime streamu pro všechny uživatele. Tedy bez nutnosti cálovat dalších 20–30 dolarů.

Byl to úspěch jako Brno, protože Amazon se docela přesvědčivě chlubil o svém úspěchu už po prvním víkendu Prime streamování a jejich machrování později podepsali nezávislí výzkumníci. Podle jejich čísel byl v roce 2020 Borat 2 druhým nejčastěji pouštěným filmem na streamech (první byl záznam divadelního Hamiltona na Disney+, jehož jsem málem do článku zařadil místo Birds of Prey). Do diskuze mi napište, jestli se mám na dvojku podívat, když nemám smysl pro humor a fakt, že je to v Americe na palici, je mi dobře známý i bez Cohena a Bakalové dělajících bordel na konferencích mešuge republikánů.

Wonder Woman 1984

HIT/FAIL
Datum slovenské kinopremiéry: 17. prosince
Rozpočet: 200
Tržby v Americe: Z kin za první víkend 16,7 mega
Celkové celosvětové tržby: Prozatím 85,4 (Deadline tvrdí, že už 100+) ale ony jsou ty kinotržby vážně až na druhé koleji
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Po Supermanovi, Batmanovi, Flashovi a Cyborgovi si filmová DC větev pohřbila i Wonder Woman. Velká gratulace, už zbývá jen mít tragickou dvojku Aquamana a je to komplet.
Vytáhni v hospodě: Role Cheetah alias Barbary Minervy byla původně nabídnuta Emmě Stone, ale ta už na začátku roku 2018 odmítla. Zájem naopak měla Sarah Paulson, ale studio ji nechtělo. Nakonec dopadla až Kristen Wiig, kterou do role od samého počátku chtěla režisérka. No, jak to říct diplomaticky. Podle mě by Emma ani Sarah v roli vážně nebyly horší než Kristen.

Trvám na tom, že pouštění blockbusterů na HBO Max je hloupost. A myslím si, že už to pomalu dochází i Warnerům. Oficiálně je Wonder Woman 1984 se 100milionovými celosvětovými tržbami z kin a miliony přehrání na jejich streamu takovým hitem, že studio na nic nečekalo a rovnou potvrdilo trojku režírovanou se Star Wars laškující Patty Jenkins a v hlavní roli s Gal Gadot. Co neoficiálně? No je to samozřejmě fail a není to jenom kvůli pochybným kvalitám filmu, který ve vzácné shodě hejtují stejně intenzivně kritici i diváci. Je sice hezké, že si film na Vánoce pustila polovina předplatitelů HBO Max, ale to není žádné překvapení. Překvapení by bylo, kdyby Warneři nahlásili miliony nových předplatitelů, kteří by předplatné nezrušili hned po prvním měsíci.

Realita je taková, že Bloomberg změřil počet stažení aplikace HBO Max po premiéře DC superhrdinky a došel k číslu 554 000. Chcete srovnání? Disney poslal na svoje plusko pixarovku Duše a jejich aplikaci si stáhlo 2,3 milionů lidí. Nikde samozřejmě není psáno, že si všichni předplatili službu, ale vzhledem k absenci jiných zdrojů mi to porovnání s Disneym přijde docela vypovídající. Warneři sice před pár týdny oznámili, že hodlají pustit na svůj Max všechny bijáky plánované v roce 2021 původně exkluzivně pro kina, ale uvidíte, že vše bude nakonec jinak.

Na konci léta už bude většina lidí naočkovaná, kina budou konečně zase ve velkém fungovat a Duna už se HBO Max snad vyhne. Touto optimistickou tečkou bych to pro dnešek ukončil a rád bych všem čtenářům dodatečně popřál šťastný nový rok.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace