Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 nejzajímavějších kasovních příběhů v roce 2020


ikona
TedGeorge
bad boysbirds of preyboratchris hemsworthchris prattchristopher nolandemon slayerextractionfrčímegal gadotharley quinnhbo maxmargot robbiemaria bakalovamichael baymizerovemulannetflixonwardpatty jenkinstenettrollovetržbyvyproštěníwarner bros.wonder womanwonder woman 1984
Nad propastí balancující kina závidí největším streamovacím hráčům. Které bijáky psaly minulý rok nejzajímavější tržební příběhy?  

Minulý rok to byla kvůli covidu v kinech taková bída, že při vší snaze nejsem schopný dát dohromady klasickou topku největších kasovních hitů a failů. Místo toho tedy improvizuji a na následujících řádcích si posvítím na desítku těch nejzajímavějších tržebních příběhů, které nám ve všech směrech mizerný rok 2020 přinesl. Budu totálně míchat jablka s hruškami, protože kromě hrstky filmů válčících v kinech si posvítím i na několik vybraných premiér vydělávajících s větším či menším úspěchem na internetu (streamy, prémiové video on demand).

Sluší se dodat, že jsem rezignoval na nějaké řazení podle úspěšnosti. Právě u bijáků distribuovaných přes internet se totiž (bohužel) skoro nikdy nedočkáme exaktních dat a tím pádem si budeme muset často vystačit s více či méně kvalifikovanými odhady. Filmy za sebe řadím chronologicky podle data premiéry a tím pádem už je asi všem jasné, jakého komiksového filmu s desítky let nešťastně zamilovanou Amazonkou se dočkáte na samotný závěr. Článek bude zase jednou trochu delší, takže ke čtení dopijte poživatelné zbytky ze silvestrovských oslav a jdeme na to.

Trollové: Světové turné

HIT/FAIL
Datum americké PVOD premiéry: 10. dubna
Rozpočet: 90
Tržby v Americe: Asi 5 milionů z kin, 100+ milionů z přímého prodeje přes internet a dalších cca 45 milionů z amerických prodejů DVD a Blu-ray
Celkové celosvětové tržby: 49,1 milionů z kin a zbylá celosvětová čísla jsou bohužel nedohledatelná.
Nikdo se nevyjadřuje ke kvalitám filmu, protože nikdo z redakce animák pro nejmenší neviděl
Vytáhni v hospodě: Ve filmu uslyšíte hlasy Ozzyho Osbournea a Mary J. Blige. Že neuhodnete, ve kterém filmu se potkali o dva roky dříve? Ano, byl to Sherlock Koumes a zkuste si ty zajímavosti ke Trollům hledat sami.

Sázka na Trolly Universalům vyšla. Když se v dubnu pustili do křížku s tenkrát ještě všemocnými kiny, leckdo si klepal na čelo. Skoro až díru do hlavy si pak lidé udělali při zjištění, že studio bude film půjčovat na 48 hodin za 19,99 dolarů a k tomu ho bude i posílat do kin po celém světě. Jenomže ono to universálním pánům vyšlo. Ukázalo se, že tatínkové a maminky z anglofonních zemí disponující kreditkami jsou ochotni takovou částku zaplatit, protože zabavit neposedné děti v karanténě něčím novým je „priceless“ a během několika týdnů si animák pro nejmenší půjčilo více než 5 milionů rodinek, které utratily krásných 100 mega.

Vše jsem dopodrobna rozebíral už zde, takže snad jenom dodám, že k oficiálně uváděným nákladům 90 mega si musíte připočíst další páďo na reklamu (kdyby šel film klasicky do 3 500 amerických kin, byly by náklady na reklamu minimálně dvojnásobné) a tím pádem to pro Universal nebyly nijak zázračné zisky. Kolem a kolem se však jednalo o úspěšný experiment, jenž si v dubnu mnozí mylně vykládali jako budoucnost Hollywoodu. To ostatně o pár měsíců později nádherně ukázala Mulan, ale nebudeme přeskakovat. 

Vyproštění

HIT/FAIL
Datum světové premiéry na Netflixu: 24. dubna
Rozpočet: 65
Kolik lidí si film na Netflixu pustilo: Streamovací král se už v červenci pochlubil tím, že Vyproštění si pustilo 99 milionů zákazníků. Později se Netflix nechal slyšet, že film je jejich nejúspěšnějším originálním filmem a akčňák Chrise Hemswortha tak vystřídal na piedestalu Bird Box.
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vcelku průměrný akční masomlejn, který se sympaticky snaží nemít bitky a přestřelky líně vytažené z paty. Snad bude dvojka o úroveň lepší.
Vytáhni v hospodě: Že byl před svým režijním debutem Sam Hargrave kaskadérem, jste už asi všichni slyšeli. Ale věděli jste, že to byl jednu dobu i double Kapitána Ameriky? Důkaz máte tady a vězte, že mu zaskakování za Chrise Evanse šlo tak dobře, že se u Marvelu vypracoval na choreografa bojových scén.

V prvních dojmech jsem Vyproštění docela vyhejtil, protože kromě cool dvanáctiminutové akční scény na jakoby jeden záběr tam vážně nic moc zajímavého není. To jsem však ještě netušil, s čím přijde o několik měsíců později Gina Prince-Bythewood. Oproti mizernému Old Guard je Vyproštění ještě slušné a zábavné řemeslo s dostatečně nabušeným Hemsworthem. Ten až díky Netflixu prolomil prokletí propadáků mimo marvelovské universum a dočkal se hitu a další dojné franšízy.

Vyproštění mělo ten nejlepší možný termín premiéry. Karantény po celém světě byly v plném proudu, Netflix si díky tomu nějaký ten pátek platily miliony nově koštujících zákazníků a výchozí pozice akčního výplachu bez nějakých velkých ambicí nemohla být lepší. Všichni jsme už v době premiéry tušili, že bude film velký sukces, ale 100 milionů puštění (pozor, Netflix minulý rok najel na nový režim a pro započítání stačí mít film puštěný pár minut) je velká darda. V kinech akčňákům za 50–70 mega pšenka nekvete, streamovací sítě jsou však pro ně země zaslíbená.

Tenet

HIT / KINOFUNUS
Datum americké kinopremiéry: 3. září a u nás a v dalších zemích se startovalo už o týden dříve
Rozpočet: Zdroje se různí. Najdete 200, 205, 225 a úplně první spekulativní zprávy dokonce hovořily o 250 melounech.
Tržby v Americe: 57,9
Celkové celosvětové tržby: 362,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Počátek 2 aneb Nolanův další výborný koncept, u něhož bych si dokázal představit zajímavější příběh. Ani zdaleka ale nejde o prohru, fascinovalo mě to i napodruhé.
Vytáhni v hospodě: Nevím jak vás, ale mě vždycky zajímalo, jestli Nolan sám pokaždé ví, co znamenají konce jeho filmů. Ví, jestli to Bruce Wayne doopravdy přežil? Ví, jestli se káča na konci Počátku zastavila? Jistý americký žurnalista se ho na to při příležitosti premiéry Tenetu zeptal a Nolan odpověděl, že on sám musí vždy film točit s tím, že ví. Ale správnou (jeho) odpověď divákovi prý nikdy nesdělí. No, minimálně víme, že ta odpověď tam vždy je…

Všichni si jistě dobře vzpomínáte, jak se na premiéru Tenetu v kinech čekalo jako na smilování. Ambiciózní flák Christophera Nolana provázela aura události roku, kterou je nutno vidět v IMAXu a vyhládlí kinaři si premiéru nolanovské bondovky přáli snad ještě víc než samotní diváci. Sázky byly vysoké. Kromě potenciálu na tržby v řádech stovek milionů dolarů měl Tenet především vyslat všem dalším váhajícím studiím jasný vzkaz ve znění: Jde to, premiéry dále neodkládejte, lidé přijdou. No, nepřišli a film ještě více prohloubil deprese těžce zkoušených kinařů. Místo spásy totiž přišel poslední hřebíček do rakví multiplexů snažících se nějak zachránit rok 2020.

Což o to, 362 mega ze světa není až tak zoufalé číslo, ale nesmíme zapomínat na důležitost amerických tržeb. A právě v zámoří bohužel blockbusterový mindfuck krutě propadl. Následující týdny po premiéře se odložily i ty poslední podzimní blockbusterové zbytky a nalijme si čistého vína – za neúspěch Tenetu nemůže jenom neochota diváků chodit do obřích sálů v době pandemie. Může za ni i Nolan, jenž to už trochu přehnal, a především v druhé polovině nezná míru a divákům motá hlavu až zbytečně moc. Uvidíme, kde se s režisérem potkáme v budoucnu. Něco mi říká, že Warnerům dá po svých vyjádřeních na adresu HBO Max vale („Největší filmaři a nejdůležitější hvězdy usínali s vědomím, že pracují pro největší hollywoodské studio, a probudili se se zjištěním, že je zaměstnává nejhorší streamovací platforma na světě.") a další biják bude návrat ke komornějším kořenům. Vlastně bych se nezlobil.

Mulan

HIT/FAIL
Datum světové kinopremiéry: Ve světě se s kinopremiérami začalo 3. září, v zemích s funkčním Disney+ (USA, Velká Británie a hrstka dalších) o den později za 30 babek, respektive 20 liber.
Rozpočet: Ještě pár měsíců před premiérou se tržební kecalové z Deadline a dalších webů zaklínali šíleným numerem 290 mega. Po premiéře to číslo zázračně kleslo na 200 kulatých.
Tržby v Americe: V kinech 0, na PVOD pravděpodobně někde mezi 60–90 miliony
Celkové celosvětové tržby: Z kin (včetně Číny!) pouhých 66,8 mega, zbylá čísla jsou klasicky nedostupná
do_Od se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Disney vzalo populární pohádku, zbavilo ji všeho, kvůli čemu ji lidé měli rádi, přidalo na akci a taky přesahu a pak doufalo, že to bude stačit. Nestačilo. 
Vytáhni v hospodě: V roce 1998 vzniknul klasický disneyovský animák Legenda o Mulan, ve kterém si diváci oblíbili dráčka Mushu (v originále ho namluvil Eddie Murphy). V hraném remaku však Mushu ani Murphy nejsou. Disney podle všeho dráčka vynechal i kvůli tomu, že Čínská kultura bere draky nesmírně vážně, nikoliv jako vtipné sidekicky disneyovských postav. Ve filmu je tedy místo něj Fénix a já k tomu asi raději nebudu nic dodávat.

Mulan je zajímavý případ, jenž krásně ukazuje, jak absence veřejných streamovacích a PVOD čísel umožňuje studiím převracet naruby narativ. Disney se o velkých prázdninách rozhodnul, že Mulan již nebude nadále odkládat a na začátku září zkusí něco nového. Ve většině světa půjde film do kin, v Americe, Británii a hrstce dalších zemí bude dostupný na Disney+. Pozor, nikoliv pro všechny předplatitele zdarma (to je až od teď, od prosince). Zájemci o puštění hraného remakeu čínské princezny bojovnice budou mít možnost na úvodní stránce Disney streamu kliknout na odkaz a vysolit myšákovi extra 30 babek za možnost sledovat nejnovější blockbuster. Jak to dopadlo?

Pár dní po premiéře se nechal šéf Disneyho slyšet, že jsou s čísly spokojení. Do rovnice si připočítejte fake news ze stránek Yahoo o čtvrtmiliardových PVOD tržbách a po celém světě jste se mohli dočkat článků hovořících o obřím a vše měnícím úspěchu Mulan. Málokdo už si později přečetl omluvu přímo od Yahoo (ve skutečnosti to opravdu mělo být 60–90 mega, nikoliv více než třikrát tolik), a když si do rovnice přidáte opravdu hodně mizerná čísla ze světa (v Číně Mulan po pár dnech v kinech smetl domácí blockbuster), tak tu máte jasný propadák. Kdyby tomu tak nebylo, Disney už v říjnu poslal ve stejném stylu na svoje plusko Black Widow.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace