Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Akční řežba Vyproštění s Chrisem Hemsworthem


ikona
Mr. Hlad
chris hemsworthdavid harbourextractionnetflixsam hargravevyproštění
Chris Hemsworth versus všichni gangsteři Bangladéše.  

Chris Hemsworth se hodně snaží vystoupit ze stínů Thora, ale zatím se mu to nedaří. Teď se však situace možná změní. Ve Vyproštění se pod vedením marvelovského kaskadéra přeučeného na režiséra vydal do bangladéšských uliček zachránit syna mocného narkobarona a ukazuje, že akční žánr zvládne i bez obřího kladiva. 

Jak to vidí imf: 
Akčňák z produkce bratrů Russoových nakonec splnil očekávání. V hlavní roli Thor, režíruje choreograf akčních scén většiny velkých marvelovek Sam Hargrave a jeho Vyproštění působí trošku jako kaskadérský showreel. Máme tady přestřelky, bitky v rámci přestřelek, jsou tady skvělé automobilové honičky i honičky po vlastních a v podstatě pořád se tam něco děje. Takže nemáte moc času řešit, že je to takový banální Muž v ohni v bangladéšských kulisách. Samozřejmě Hemsworth nemá to charisma Denzela Washingtona, ale vynahrazuje to urputností a hlavně fyzičkou, díky níž mu věříte toho týpka v maskáčích, který to tam střílí, jako kdyby hrál Call of Duty na obtížnost very easy. A i když mu přibývají zranění, jeho protivníci padají na první dobrou. Což je trošku škoda, finále malinko chybí chuťový ocas. Částečně i proto, že hlavní záporák postrádá charisma a je obklopený takovými srandovními figurkami, které si vyloženě zaslouží umřít.

Russoovi každopádně zvládají prodat to vojenské pozadí hlavního hrdiny a když tam běhá s puškou, naklání se za rohy a útočí ze zálohy, tak to vypadá nejen realisticky, ale i efektně. A kdyby se mělo zfilmovat nějaké Call of Duty, nedovedu si představit, jak by to mělo vypadat líp. A i co se využití peněz na obrazovce týče, tak to celé vypadá zatraceně dobře. Akorát zkrátka ty dvě hodiny se ke konci malinko vlečou a být to devadesátiminutový akčňák, fungovalo by to líp. Ale pozor, pořád chválím a právě tyhle nadprůměrné akčňáky, které dají divákům to, co chtějí vidět, to je ta produkce Netflixu, za níž se rozhodně nemusí stydět. Netflix nemůže produkovat jen oscarové materiály. Takže za mě palec nahoru.

Jak to vidí Spooner:
Nakonec větší spokojenost, než jsem po rozpačitém traileru čekal. A rozhodně zde máme náběh na jeden z nejnabušenějších akčňáků roku. Sam Hargrave totiž naplno prodává své kaskadérské kořeny a servíruje lahůdkovou akci s parádní choreografií a opravdu skvělou práci s kamerou. Ano, ta nejvýživnější pasáž přijde už v polovině snímku a sekvence „na jeden záběr“ vážně bere dech. Finále a Hemsworthovu výchovu bangladéšských fracků jsem si však také dokázal nepokrytě užít. Do levelu dua Stahelski/Leitch sice režisérovi ještě něco chybí, rozhodně se nám ale představil jako velká akční naděje.

Představitel Thora se pak po dlouholetém přešlapování konečně dočkal další role, která mu sedne. V akčním módu megaborce, jenž i v rozsekaném stavu ve stylu seriálového Punishera vystřílí snad polovinu města, je prostě k nezastavení. Jakmile se ovšem postavy přeci jen zastaví a začnou zde něco řešit, opravdu to není žádná sláva. Příběh je naprosto triviální a dialogy jsou často hloupoučké a působí jak opsané z osmdesátkového béčka. A bohužel stejně směšní jsou i záporáci. Díky svižnému tempu a návalu jedné parádní akce za druhou to ovšem divák nemá moc čas řešit. A jelikož podobně řemeslně precizních akčních výplachů v současnosti pořád tolik nevzniká, dokážu si tento flák užít i přes všechnu jeho stupiditu. 

Jak to vidí Mr. Hlad: 
"Hele natoč dobrou akci, zbytek nějak pořešíme." Počítám, že takovéhle instrukce dostal od bratrů Russoových Sam Hargrave, když si poprvé sedal za kameru. A tak nějak to i dopadlo. Vyproštění je v akčních scénách neskutečně nabušený film a v tomhle směru jsem měl jediný problém s tím, že ta nejlepší přijde někdy v půlce. A ačkoliv po patnáctiminutové honičce / přestřelce / bitce / zase honičce přijde útlum, je to útlum z absolutního akčního orgasmu do zatraceně vysokého hollywoodského nadprůměru. Takže v tomhle směru v pohodě. Po akční stránce patří Vyproštění k naprosté žánrové špičce a má spíš než k Johnu Wickovi (jo, taky se spojují bitky tělo na tělo se střelbou, ale tím to víceméně končí) má blíž ke dvojce Raid. Všechno je přehledné, pořádně drsné a Hemsworth bangladéšské burany zadupává do země s přehledem žoldáka, který prošel výcvikem australských speciálních jednotek a Mjolnir mu už byl málo. Lahůdka. 

Zbytek? O tom se mi vlastně nechce moc mluvit. Na zbytek se tu totiž ostentativně kašle. Jakmile Vyproštění řeší něco jiného než nové kreativní způsoby, jak někomu ublížit, je to celé trošku směšné. Pokusy o nějaké morální znovuzrození hlavního hrdiny a hledání "dobra" v srdci zlomeného žoldáka jsou banální a mnohdy až úsměvné. Ale počítám, že na place to nikoho moc nezajímalo. Pokud jste schopní přistoupit k filmu podobně jako jeho tvůrci a užít si jen akci a ve chvílích mezi ní si třeba skočit udělat kafe, užijete si to. 

Jak to vidí Rimsy:
Je dost mrzuté, že v současné době je i takovýhle film považovaný za událost. To mu možná trochu škodí – v jádru je to totiž skutečně jen smysluprosté akční béčko vzniklé za účelem vytahání peněz z okolí Indického oceánu. Příběh je plný klišé a dílčích nelogičností, naštěstí se toho však za celou dvouhodinovou stopáž stane tak málo, že těch nesmyslů nestačí být tolik. Zbývá tedy jen akce, která je bezesporu skvěle natočená a choreograficky zpracovaná. Škoda, že po wickovské trilogii už nemá čím překvapit – ani propracovaností, ani nápaditostí, ani množstvím bezuzdného násilí. A z nabízejícího se srovnání s Wickem nedopadá tohle vykoštění dobře v žádném ohledu. Hemsworth je sice fajn, ale Keanu je přece jen jinde, a tak jsem si daleko víc užil cameo Davida Harboura a vcelku poutavého záporáka Randeepa Hondu. Obecně však zlouni nedostanou téměř žádný smysluplný prostor, takže film nakonec nic moc neříká ani o prohnilých poměrech třetího světa. Když se ke konci ozve hudba vykrádající Počátek, je to vlastně definující moment. Všechno jsme už viděli jinde, a přestože film nebolí tolik jako třeba extrakce osmiček, v nepandemickém světě by nemohl zaujmout nikoho jiného než akční fanatiky.

 
Jak to vidí TedGeorge: 
Čekal jsem dobrou akci v hloupém filmu a dostal jsem výbornou akci v dementním filmu. Tak teď nevím, jestli je to pro debutujícího režiséra výhra, nebo jestli bych měl spíš nadávat na promarněný potenciál. V první třetině zakončené samotnou extrakcí z doupěte únosců to přitom vypadalo na akční film roku a už teď si troufám tvrdit, že dotyčná 12minutová akce na (jakoby) jeden záběr bude v tomhle podvyživeném filmovém roce jeden z těch highlightů. Jenomže hned po ní film zpomalí, celé to přestane dávat smysl, akčňák úplně maximálně „zdebilní“ (postava Davida Harboura je ve filmu úplně zbytečná) a samotný akční závěr na mostě už dech nevyrazí. Co se Hemswortha týče, tak ten sice budí respekt a jeho thorovsky naštvaný pohled funguje, ale jakmile odloží střelnou zbraň a má někomu dát po papuli nebo ho pořezat, tak má velké rezervy a na Keanu Reevese se vážně nechytá. Kolem a kolem mi debutující režisér Sam Hargrave nabídnul dobrý akční výplach, ze kterého však za pár měsíců zůstane jenom jedna skvělá akční scéna. Znovu to celé vážně vidět nepotřebuji.  

Jak to vidí k0c0ur: 
Nalejme si čistého vína: Novou akčňárnu s Thorem si nebudete pamatovat pro její skvělý příběh. A když se vás někdo zeptá, proč byste měli na Vyproštění koukat, asi mu nebudete skloňovat ani oslňující herecké výkony. Pak už ale výčet negativ končí. Připravte si klobouky, protože až nová kára ze stáje Netflixu přeřadí na vyšší rychlostní stupeň, budete jen uctivě smekat. Akční scény berou dech a troufám si říci, že takhle čistá práce tu v rámci mainstreamu nebyla od posledního Johna Wicka. Poctivé kaskadérské řemeslo s potřebným minimem digitálních triků bere dech, choreografie do vás valí tuny nápadů a kamera poskakuje po place jako zběsilá a nabízí dlouhé minutové jízdy s šokujícím množstvím detailů. Automobilová honička a desetiminutová bitka přes půl bloku je něco, co už v rámci žánru nikdy nezapomenu. 

 

Kdyby Hemsworth hodinu dvacet jenom běhal a plnil rakve zahalenými padouchy tak, jak to dělá první polovinu filmu, byla by z toho kultovka. Protože ale v Netflixu nerozdávají prachy jen tak, a hlavouni si potrpí na poctivé dvouhodinovky, scenáristi znásilnili Vyproštění uplakaným leitmotivem a někde ve dvou třetinách se to celé zlomí v příšerný cajdák, který působí tak strašně násilně a nevěrohodně, že mu očividně nevěří ani sám Hemsworth. Navíc tempo sleze na bod mrazu a už se z něj horko těžko dostává. Chtěl bych říct promarněná šance, ale vlastně si ty akční scény budu pouštět ještě hodněkrát. Jenže je fakt škoda, že zůstanu jenom u nich.

Jak to vidí do_Od:

Slumdog John Wick hadr. Že to bude mít skvělou akci bylo tak nějak jasné už z traileru, koneckonců Sam Hargrave se učil od těch nejlepších, honička na jeden záběr pak mile překvapila a ve scénách roku ji budu mít nejspíš vysoko, jenže pořádný akční film by podle mě měl fungovat i mimo ty scény, kdy to vybuchuje, střílí se, nebo se to mlátí. A v tomhle Vyproštění (wtf?) prostě selhává, protože nabízí stokrát viděné, a byť mám Hemswortha rád a je to podle mě strašný sympaťák, ty scénáře mu prostě nepřejou. V závěru to navíc spadlo do hroznýho béčka a výsledny pocity jsou tak vlastně spíš zklamání z nevyužitého potenciálu. 

Recenzi čekejte velmi brzy.  

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace