Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejlepších filmů dekády podle Civala


ikona
Cival
asif kapadiachristopher nolandenis villeneuveleonardo dicaprioluca guadagninomartin scorsesemz nejnejlepší filmy dekádyredakceroger deakinssam mendestématop 10
Začínáme rekapitulovat 

Jedinou a opravdu velmi relativní výhodou tohohle koronashitu je větší šance dotáhnout psavecké resty - zavřená kina, divadla i hospody a k tomu ještě zákaz nočního vycházení je kombinace, která člověka chtě nechtě přikove k počítači.  

Dřív než KarelR zvedne hozenou rukavici a napíše o dalších čtyřiceti nej filmech před Star Wars a Hlad zvládne rozhýbat jeden nejmenovaný redakční megačlánek, který je ve výrobě už taky minimálně tři roky, vás zkusím alespoň trochu zaujmout topkou avizovanou na začátku kalendářního roku, kdy jsme s velkou pompou vstoupili do třetí dekády 21. století. Top ten nej filmů desátých let přitom nemá ambice stát se neotřesitelnou hitparádou, ale spíš chce stimulovat jak vás, tak i kolegy a přespolní (Marigolde, Woody, nemáte už dost toho koronazevlení?), a vyhmátnout z nabídky ty nejinspirativnější bijáky. Protože i když letošní nabídka stojí za prd a jiné dekády nám (zvlášť s prizmatem nostalgie) můžou připadat silnější a plodnější, pořád je vůkol tolik skvělých filmů, že se vyplatí se jimi brodit tam a zpátky. Navíc někdo musí vyrovnat tu trestuhodnou absenci Šíleného Maxe v následujícím pořadníku...

Top 10 podle imfa :: Top 10 podle Spoonera :: Top 10 podle Rimsyho

Top 10 podle MrHlada :: Top 10 podle do_oda :: Top 10 podle KarlaR 

10. Senna (2010, r. Asif Kapadia)
Dokumentární game-changer. Ne že by šlo o dílo formálně revoluční, třeba tak jako o dekádu dřív buřičské snímky Michaela Mooorea, ale energie jakou vybavil Sennu Asif Kapadia do velké míry napomohla tomu, že éter najednou zahltila spousta strhujících dokumentárních filmů a seriálů o zásadních osobnostech nejen ze sportovního prostředí. Jasně, možná jsou až příliš hladké a příliš zpříma míří pod kůži diváků… ale u většiny z nich právě díky tomu vydrží v paměti výrazně dýl než jen jednu sezónu. 

Samozřejmě ze mě mluví i náklonnost k Ayrtonu Sennovi, jemuž jsem držel palce ještě v době, kdy to byly spíš palečky. A pak byl smutný, když mi naše italská známá lakonicky oznámila „Senna – kaput!“… Tenhle portrét mě ale uhranul ukázkou toho, jak strhujícím způsobem lze sestříhat archivní záběry. A jak dechberoucí, napínavý i dramaticky huňatý může být návrat do stokrát prozkoumaných končin omletých televizí. Kdo ví, jestli bychom se - nebýt Senny - dočkali v tak parádní podobě všech těch Maradonů, Pásek z Nagana anebo The Last Dance. Moc tomu vlastně nevěřím. 

9. Příchozí (2016, r. Denis Villeneuve)
Už ta úvodní sekvence, která ždíme teskné tóny Maxe Richtera do absolutního emotivního vyčerpání, je dokonalou předzvěstí toho, jak vyspělý snímek na vás otevře náruč. Villeneuvův sci-fi palindrom, který filozofuje nad tím, jak by mohla proběhnout kontaktáž mezi mimozemskou civilizací a lidskou rasou, je, domnívám se, nejlepším vystižením rukopisu svého režiséra, téhle rising star uplynulé dekády, která v rychlém sledu naservírovala Zmizení, Nepřítele, sequel Blade Runner i Sicario a chystala se nás oslnit Dunou. 

Dokonalý design jak kulis a artefaktů, tak i zvukové stopy, hutná atmosféra a víra v diváckou trpělivost, která ustojí i to, že se nebudou vršit jen atrakce v rychlém tempu, to jsou stěžejní prvky Villeneuvova zde tak skvěle fungujícího rukopisu. A taky absolutní důvěra v mistrovství špičkových kameramanů, jímž tentokrát nebyl Roger Deakins, ale talentovaný Bradford Young. Příchozí jsou rafinovaným sci-fi, jež se nebojí motat hlavu novým vnímáním času i prostoru, jejich působivost ale těží hlavně z hlubokého ponoru do srdce i duše hlavní hrdinky. A díky téhle intimní rovině jde při všech těch manévrech vrtulníků a podivných vetřelčích elips o film až dojemně křehký.

8. Blok 99 (2017, r. S. Craig Zahler)
Je-li Villeneuve skokanem dekády, jejím nejvýraznějším objevem je S. Craig Zahler (vynikající jsou i jeho Kosti a skalp a Na špatné straně). Nekompromisní autor zvládá násilím šokovat i v éře po Scorsesem a Tarantinovi, což by z něj samo o sobě ještě zásadní postavu nedělalo, pokud by ale ty fyzicky vrcholně nepříjemné vize nebyly vpleteny do velmi působivých příběhů. 

Blok 99 jako film o trestanci, který se chce „prošlapat“ k záchraně své manželky a dcery, je tělesně bolavou podívanou, v níž jako divák doslova ucítíte každé křupnutí kosti a prasknutí lebky. Těžko si vybavit razantnější kriminálku. Divák jí musí procházet s hlavou věčně vztyčenou po boku zabijáckého dubu Vince Vaughna... a neuhne se a nepoleví. Je to neotesaná podívaná, s hromotluckým řešeními i východisky, ale právě v tom spočívá její výjimečnost a síla. 

7. Zátah (2011, r. Gareth Evans)
A ještě jeden těžce fyzickej zážitek. Ne tak emočně mrazivý, víc uzpůsoben k neutrálnímu kochání, kdy nemusíte trnout nad osudem hlavního hrdiny, protože moc dobře tušíte, že se prokope ke štěstí… přesto v mnoha aspektech ještě intenzivnější. Raid je videoherně koncipovanou rubačkou, kde se po levelech prochází jeden věžák a na každé úrovni se kosí nová várka padouchů předem voleným způsobem. Krochnami, mačetami, růčo nebo dva na jednoho. Pokaždé ale s maximálním nasazením. 

A pochopitelně i s absolutní řemeslnou kvalitou. Iko Uwais tu táhne totální akční rachotu, v níž ansámbl špičkových spolubijců, kaskadérů, choreografů a zručných jedinců za kamerami tlačí materiál k vrcholným ukázkám bojového umění z ranku Fist of Legend a Ong-bak. Žánrová šleha je nadupaným a ďábelsky dravou podívanou, která naplno kope fakt do poslední minuty a posledního dechu. Masakr. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace