Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmových hitů, které v kinech vlastně propadly


ikona
TedGeorge
alitaden nezávislostidisneygodzillaindependence dayjoss whedonjustice leaguekevin feigeletopisy narnieliga spravedlnostimumiesnyder cutsolostar warsterminatorterminator salvationtom cruisetransformerstransformers: posledni rytirtržbywarner bros.zack snyder
Desítka blockbusterů, která měla v kinech vydělat mnohem více peněz.  

Dnes nebudu nijak originální, protože podobné téma již zpracoval nejeden (především zahraniční) web a vám už je teď jistě jasné, které bijáky s vysokými tržbami si to rozdaly o smutné prvenství. Přesto se pokusím do článku zařadit nějaký ten překvapivý bod a s pomocí vděčného MovieZone vynálezu známého jako „Vytáhni v hospodě“, tradičních šprochů KarlaR a vlastních (především tržebních) postřehů vám snad trochu projasním deštivou neděli, respektive pondělí.

Jenom pro jistotu připomenu, že uváděný rozpočet nebere v potaz náklady na marketing. Ten u blockbusterů často dělá 150 mega + a může za to především důležitost specifického amerického trhu. Dostat v zámoří lidi do kin koštuje často celou polovinu globálního rozpočtu na reklamu a naprostá většina se utratí za vysílání televizních spotů. Berte to prosím v potaz, než začnete v diskuzi pod článkem namítat, že vaše oblíbená comicsová parta vydělala více než dvojnásobek rozpočtu a tím pádem musí být producenti za vodou. Nemusí a nejsou.

 

7. Solo: Star Wars Story (2018)

Rozpočet: 275 (!)
Tržby v Americe: 213,8
Celosvětové tržby: 392,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Svižná žánrovka s hodně fajn akcí (Kessel Run můžu vidět kdykoliv). Velká škoda, že byla poloprázdná kina.
Vytáhni v hospodě: O hlavní roli se prý vehementně ucházel Charlie Cox, kterého jistě všichni znáte jako Mirka Dušína z Hvězdného prachu a Matta Murdocka ze seriálového Daredevila. Lord s Millerem nakonec dali přednost Ehrenreichovi, jenž se zúčastnil castingu jako jeden z prvních a na všech okamžitě zanechal hluboký dojem. Škoda, že něco podobného se mu nepovedlo i ve filmu.

Dnes můžeme jenom spekulovat, jak by sólovka suverénně nejoblíbenější postavy ze Star Wars univerza dopadla, kdyby nebyli od kormidla odstavení bratři v triku Lord s Millerem. Podle mě lépe, ale pozdě brečet nad rozlitým Disney mlékem. Solo se přetáčel a na poslední chvíli se dočkal premiéry v létě 2018, což byl podle mě ještě větší problém než nudný Alden Ehrenreich v hlavní roli. Jasně se ukázalo, že Star Wars jsou značka designovaná pro Vánoce a docela logicky v létě kiny jenom prošuměla. Co na tom, že k záchraně problémy provázeného filmu povolaný Ron Howard odvedl ještě relativně slušnou práci a mně se Solo vlastně docela líbil. Když už se však myšák dostal ke všemi milované značce a postavě s takovým potenciálem, měl si dát více záležet a ne pohřbít vyhlížený spin-off už ve svých kancelářích.

6. Alita: Bojový anděl (2017)

Rozpočet: 170
Tržby v Americe: 85,7
Celosvětové tržby: 404,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Podivná digipohádka se směšnou romantickou linkou, která mi moc nesedla.
Vytáhni v hospodě: Představitelka Ality Rose Salazar bude i v reálu super holka, o čemž mě přesvědčilo následující video z Koreje, ve kterém si ve společnosti Roberta Rodrigueze pořádně dává do nosu.

Alita byla fajn a osobně mě její relativní neúspěch v kinech mrzí z těch deseti jmenovaných asi nejvíce. Rodriguez měl k ruce milovanou předlohu, rady produkujícího Jamese Camerona a jistě nebudu jediný, kdo si po kinu naordinoval i streamovací repete. Bohužel pro nás spokojené to na sequel zatím nevypadá, protože kina měla utržit mnohem více juanů, jenů, eur a dolarů. Spoléhalo se především na Asii, ale Japonsko a Čína rekordy zrovna netrhaly a 85 mega z domácí (a pro blockbustery pořád nejdůležitější) Ameriky je zoufale nízkých. Cameron jako producent je vůbec nositelem smůly, což jenom potvrdil nedávný Terminátor:Temný osud, jenž v kinech zklamal ještě mnohem více než Alita. To vše ale nic nemění na tom, že pokud si čtenáři článku večer pustí nějaký ze zde zmíněných filmů, bude to právě Bojový anděl. Nebo se snad mýlím?

5. Mumie (2017)

Rozpočet: 125-195 (zdroje se různí)
Tržby v Americe: 80,2
Celosvětové tržby: 409,2
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nadosmrti budu v menšině, ale za mě fajn akčňák. Cruise by málem mohl hrát v Uncharted.
Vytáhni v hospodě: Studio Universal původně chtělo Lena Wisemana na režijní stolici. Nedopadlo to, a tak se obrátili na Andyho Muschiettiho. Ten jim chvíli před začátkem natáčení zamával kvůli klasickým "creative differences" a film nakonec zrežíroval Alex Kurtzman dobře známý fandům seriálu Ztraceni. Jen tak mimochodem - když se ho po premiéře filmu nějaký novinář zeptal na fakt, že ve filmu není potitulková scéna, tak Saša odvětil, že to je přece doména Marvelu. 

Všichni si jistě vzpomínáte na tu ambiciózní a velmi předčasnou fotku. Universal chtěl svůj vlastní hororový vesmír a krutě se před třemi lety přepočítal. Mumie totiž kromě cool letecké bouračky nezaujala naprosto ničím a ukázalo se, že lidé mají egyptské nebožky a nebožtíky pořád zafixované jako napůl směšné záporáky zápolící s Brendanem Fraserem ve svěžích (mluvím o prvních dvou dílech) dobrodružných filmech. Máme tu sice nestárnoucího Toma Cruise a neustále tloustnoucího Russella Crowea, ale ani jeden nemá co hrát a samotný scénář je táhnoucí se průšvih, který nemá čím překvapit. Před premiérou jsem se docela těšil, protože jsem doufal, že právě účast Cruise posichruje originální a ambiciózní akční scény. Nechal jsem se však opít rohlíkem (trailerem) a Tom nám znovu dokázal, že kromě značky Mission: Impossible rozhodně není zárukou výborného blockbusteru. Na hraně zítřka budiž výjimkou.

4. Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008)

Rozpočet: 225
Tržby v Americe: 141,6
Celosvětové tržby: 419,7
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: O třídu lepší pokračování s patřičně velkou závěrečnou bitvou. I tak ale jen průměr.
Vytáhni v hospodě: Tilda Swinton se vrátila nejenom jako Bílá čarodějnice. V Princi Kaspianovi si zároveň vystřihla malou roličku kentaura. Nic zajímavějšího jsem bohužel nenašel a tímto vás vyzývám, abyste mě v diskuzi zahanbili a napsali tam nějakou zajímavost z natáčení nejhoršího dílu Narnie.

O dvojce Letopisů Narnie jsem v souvislosti s tržbami psal již mnohokrát, takže dnes jenom krátce. Ukažte mi film s rozpočtem 200 mega a více, který by působil levněji. Máme tu sice relativně velkou CGI bitvu, ale naprostou většinu filmu sledujeme zmatené postavy bloudící po nudném a prázdném světě (už kampaň řešící právě „prázdnost“ světa byla slušný průšvih). Když už vás vyzývám k hledání levně působících drahých blockbusterů – najděte mi zároveň podobně mastný blockbuster, jenž by byl hůř obsazený. Že v Narniích nehrají hvězdy jsme si už zvykli (mešuge James McAvoy jako pan Tumnus jistě promine). Jenomže i ten nehvězdný zbytek je tragický. Ben Barnes jako Kaspian a vyloženě protivná děcka v čele s Lucinkou jsou castingový fail, který v jiném blockbusteru nenajdete. Narnie se o pár let později připomenula třetím námořním dílem. Ten byl o 70 mega levnější, vydělal fakticky stejné peníze a stejně je považovaný za zklamání ve všech směrech. Už tu křesťanskými symboly přeplněnou značku proboha nech spát, Hollywoode.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace