Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmových hitů, které v kinech vlastně propadly


ikona
TedGeorge
alitaden nezávislostidisneygodzillaindependence dayjoss whedonjustice leaguekevin feigeletopisy narnieliga spravedlnostimumiesnyder cutsolostar warsterminatorterminator salvationtom cruisetransformerstransformers: posledni rytirtržbywarner bros.zack snyder
Desítka blockbusterů, která měla v kinech vydělat mnohem více peněz.  

Dnes nebudu nijak originální, protože podobné téma již zpracoval nejeden (především zahraniční) web a vám už je teď jistě jasné, které bijáky s vysokými tržbami si to rozdaly o smutné prvenství. Přesto se pokusím do článku zařadit nějaký ten překvapivý bod a s pomocí vděčného MovieZone vynálezu známého jako „Vytáhni v hospodě“, tradičních šprochů KarlaR a vlastních (především tržebních) postřehů vám snad trochu projasním deštivou neděli, respektive pondělí.

Jenom pro jistotu připomenu, že uváděný rozpočet nebere v potaz náklady na marketing. Ten u blockbusterů často dělá 150 mega + a může za to především důležitost specifického amerického trhu. Dostat v zámoří lidi do kin koštuje často celou polovinu globálního rozpočtu na reklamu a naprostá většina se utratí za vysílání televizních spotů. Berte to prosím v potaz, než začnete v diskuzi pod článkem namítat, že vaše oblíbená comicsová parta vydělala více než dvojnásobek rozpočtu a tím pádem musí být producenti za vodou. Nemusí a nejsou.

 

3. Transformers: Poslední rytíř (2017)

Rozpočet: 217
Tržby v Americe: 130,2
Celosvětové tržby: 605,4
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Dvě hodiny čekání na Optimea Primea, které „po zásluze“ pohřbily celou ságu.
Vytáhni v hospodě: Ve filmu namluvil jednoho z robotů Jim Carter, kterého možná znají fandové seriálu (a filmu) Panství Downton jako Carsona. Cartera jsem potkal ve svém předchozím zaměstnání v jednom pražském hotelu a je to skromný sympaťák, který mi zachránil krk, protože na něj zbyl nic moc pokoj. Mohl mi ten večer udělat ze života peklo, ale neučinil tak.

Druhý film z žebříčku, který jsem doposud neviděl a tak nebudu řešit kvality bayovské robotí labutí písně a soustředím se na tržby. Poslední rytíř je už pátý díl nekonečné Transformers ságy a vydělal strašně málo peněz. Jasně, na papíře nezní 605 míčů zas tak špatně, ale předchozí dva díly bez větších problémů vydělaly více než miliardu babek. Navíc je třeba připomenout fakt, že z těch 600 melounů pochází hned 228 kulatých z Číny a země s Velkou a dlouhou zdí pořád standardně vrací zpět do Hollywoodu jenom nuzných 25 procent z tržeb. Produkující studio Paramount je už nějaký ten rok naprosto zoufalé a proto asi dával smysl o dost levnější (135 mega) Bumblebee, jenž si o Vánocích 2018 přišel na 467 mega. Filmový roboti z dílny Hasbra každopádně už nějaký ten rok jedou o řád nižší tržební level a v každém jiném studiu by vzhledem k obřím nákladům na produkci a mizerné vratce z asijských kin dostali definitivní stopku. Jenom na dno padající Paramount ještě pořád spekuluje, jak by něco málo za pomoci Optima Primea (a asi už bez Baye) vydělal. Jinou velkou franšízu totiž narozdíl od studiové konkurence nemá.

2. Liga spravedlnosti (2017)

Rozpočet: Plánovalo se 220 míčů, kvůli přetáčkám však rozpočet nabobtnal na 300 kulatých.
Tržby v Americe: 229
Celosvětové tržby: 657,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Brutálně osekaný zbytečný kompromis. Ale docela se bojím, co spatlal Zack, když Warneři raději vzali tohle.
Vytáhni v hospodě: IMDb uvádí, že Henry Cavill trénoval už pět měsíců před natáčením, aby se znovu dostal do požadováné kondice. Stejný zdroj bohužel neuvádí, jestli to platí i o jeho pozdějším slavném "knírkovém" návratu. V diskuzi pod článkem vyzývám všechny uživatelky MovieZone, aby se vyjádřili, jestli jim přijde více atraktivní Cavill s knírem (tedy ten z Mission: Impossible), nebo Cavill nahoře bez.

Všichni dobře víme, že na HBO Max se příští rok chystá (prozatím neexistující) Snyder Cut, ale možné (ne)kvality původní vize kdysi skoro všemi milovaného režiséra řešit nebudu. Liga spravedlnosti, kterou po odchodu rodinnou tragédii řešícího Snydera dokončoval (prý cholerik) Joss Whedon, je s prominutím sra*ka. Najde se sice pár lidí, kteří ji natruc dodnes brání, ale všichni ostatní jenom kroutí hlavou nad tím, jak se Warnerům zastřešujícím DC universum podařilo zničit nekonečně vděčné postavy Batmana a Supermana. Varování přišlo už po rozpačitě přijatém Batman vs. Superman, ale přesto jsem do poslední chvíle odmítal věřit, že DC Avengers (tedy film, který měl přinést to nejzajímavější a nejlepší z celého komiksového vesmíru) bude až takový provar. I kdybyste s mým "hejtíkem" nesouhlasili, musíte uznat, že Justice League byl v kinech obrovský průšvih. Zatímco marvelovská konkurence se svými týmovkami psala v kinech tržby 1,5–2,8 miliardy dolarů, Warneři vyklízeli pozice s trapnými 657 miliony.

1. Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019)

Rozpočet: 275
Tržby v Americe: 515,2
Celosvětové tržby: 1074, 1
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zhmotněný přepis fanouškovských diskuzí, který v podstatě nemohl vypadat jinak. Snad měli trollové ze své práce radost.
Vytáhni v hospodě: Tak co myslíte, dočkáme se někdy v budoucnu Abrams cutu? Za všechny rozumné lidi doufám, že ne, a tenhle fetiš s režisérskými verzemi brzy pomine. Faktem však je, že do kin měla jít verze dlouhá 2 hodiny a 35 minut a nakonec jsme se dočkali verze kratší o 14 minut. Blu-ray doma vážně nemám a tak nevím, jestli tam náhodou dotyčné vystřižené scény nejsou.

A to nejlepší na závěr. Je mi jasné, že jsem si naběhnul, protože navzdory zklamavším tržbám deváté epizody Star Wars, se film s tržbami vyššími než miliarda prostě a jednoduše musel zaplatit už v kinech. Jenomže pozor! Nezapomínejte na fakt, že Disney utratil za práva na Lucasovy Jedie a Sithy v roce 2012 více než čtyři miliardy dolarů a Vzestup Skywalkera je už druhý Star Wars film v řadě, jenž jim z té investice skoro nic nevrátil. Mít v rukou takovou značku a takhle strašlivě to pokazit… Kathleen Kennedy a spol. tuhle disneyovskou kapitolu nezvládli. Uvidíme, jestli se pod vedením Kevina Feigeho (jeho nástup jsem tušil už před více než rokem a smáli jste se mi) dočkají Star Wars ještě nějakého vzedmutí a navážou na staré dobré časy jak kvalitou, tak tržbami. Vzestup Skywalkera byl v kinech propadák a zklamání, navzdory miliardovým tržbám. Alespoň tím bude jedinečný ještě hodně dlouho.

---

Pro dnešek to stačí. Do diskuze napište, který blockbuster s obřími tržbami byl podle vás propadákem a já jsem ho měl v článku zmínit spíše než poslední díl Star Wars. Díky za pozornost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace