Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 filmů s absurdně přepáleným rozpočtem


ikona
TedGeorge
božský evanbruce willisdie hardfinty dicka a janejack nicholsonjim carreykristen stewartletopisy narniemuži v černémparamountrobert pattinsonshrekshrek třetísmrtonosná paststeve carelltwilighttwilight sagauniversalwill smith
Desítka filmů, jejichž rozpočet je naprosto nepochopitelný. Kdo v Hollywoodu utrácel nejvíc?  

Dnes si dáme další topku a posvítíme si na obří rozpočty. Ne, nebude to jenom o propadácích, byť jich v mém výčtu pár najdete. Budeme si povídat o filmech, které byly skoro až absurdně drahé a přitom to na nich není na první pohled vidět. Vysvětlím. Ve článku se nepotkáte s Vodním světem, Ostrovem hrdlořezů nebo Kleopatrou. To všechno sice byly neskutečně předražené bijáky, ale utracené dolary byly vidět v každém druhém záběru (ano, i moje guilty pleasure Ostrov hrdlořezů je chvílemi epický). 

Místo toho si budeme povídat o předražených komediích, romantikách, animácích, biblích emařů a dalších filmech, které nezávisle na tom, jestli vydělaly nebo prodělaly studiím peníze, vypadají mnohem levněji, a u nichž si při pohledu na kvanta utracených peněz a následně na samotný film člověk říká, jestli v rozpočtu náhodou nebyla vyhrazená položka na drogy zdarma pro celý štáb (zdravíme Billa Murrayho a celý ansámbl komedie Caddyshack). Ke čtení topky si dejte dvojku vína podle vlastní preference a jdeme na to.

3. Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2008)

Rozpočet: 225
Tržby celosvětově: 420
Většinu rozpočtu spolklo: Nemám nejmenší tušení
Mr. Hlad se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Vzpomínám si, že mě štvali ti neschopní dětští herci a fakt, že tam je straně moc evidentně vypiplaných digitálních potvor, ale žádná z nich není zajímavá jako postava. Hezky vypadající pusto s přepálenou stopáží, které nefunguje ani jako fantasy, ani jako pohádka.
Vytáhni v hospodě: O roli prince Kaspiana se prý ucházel i Andrew Garfield. Part nakonec dostal Ben Barnes, který se zrovna měl vydat na tour s britským Royal National Theatre. Barnes bez vysvětlení odjel ze země natáčet Narnii a divadlo ho za to chtělo žalovat. Nakonec se nějak domluvili (zaúřadoval Disney?) a celý incident se obešel bez soudů.

Vždyť tam půlku filmu chodí přírodou a diví se, že okolo nikdo není! Po docela překvapivém úspěchu první Narnie jedoucí na vlně Pána prstenů bylo samozřejmě jasné, že vznikne pokračování, čekali jsme však alespoň průměrný film. Pokračování dobrodružství Lucinky a spol. (už bez pana Tumnuse) všem vyrazilo dech svou 147 (!) minutovou délkou, neskutečně prázdným a opravdu hodně natahovaným příběhem a v neposlední řadě i svým rozpočtem, jenž tvůrci utratili za kýčovitý vizuál a mizerné triky. Trojka už stála „jenom“ 155 mega, odehrává se povětšinou na moři a ty peníze tam jsou přece jenom trochu více vidět. Na vině tedy asi bude režisér prvních dvou dílů Andrew Adamson, který si v Hollywoodu udělal jméno režií prvních dvou dílů Shreka a kariéru si pohřbil právě Princem Kaspianem, jenž asi časem nějaké peníze vydělal. V kinech to však byl průšvih a ostuda. 

2. Monster Trucks (2016)

Rozpočet: 125
Tržby celosvětově: 64,5
Většinu rozpočtu spolklo: Neschopnost studia Paramount
Ani jsem se v redakci neptal jestli to někdo viděl
Vytáhni v hospodě: Koho napadlo točit drahý akční film pro děti se slizáckými emzáky lezoucími do motorů aut? Prý čtyřletého syna tehdejšího prezidenta Paramountu Adama Goodmana. Hodně to vysvětluje.

Ale teď vážně. Jak je sakra možné, že někdo v Hollywoodu nacpe skoro tři miliardy korun do něčeho tak nuzně vypadajícího? Schválně si teď pusťte trailer a řekněte sami, jestli to celé nepůsobí jako pětkrát levnější béčko/vykrádačka Transformers s mladým klonem Jareda Padaleckiho. Paramount dobře věděl, že má na skladě obří průšvih a z původně plánované premiéry v roce 2015 se film odklidil až na leden 2017. Studio dokonce před premiérou připravovalo svoje akcionáře na průšvih a novinářům předem sdělilo, že bude odepisovat 115 míčů. Studia sice často ví předem, že pouští do kin propadák, ale prakticky nikdy to předem nedávají vědět. Když se později Los Angeles Times zeptali tehdejšího prezidenta filmových studií Paramount na neúspěch Monster Trucks, tak se pán odmítnul vyjádřit přímo k danému finančnímu propadáku a pouze řekl, že věří v úspěch dalších filmů jako třeba Kouzelný park. Jenom dodám, že Kouzelný park byl jeden z největších propadáků studia v roce 2019. Paramounti jsou strašně v haj…. No, vy víte kde.

1. Poznáš, až to přijde? (2010)

Rozpočet: 120
Tržby celosvětově: 48
Většinu rozpočtu spolklo: Režisér (dostal 10 mega na dřevo), Reese, Jack a Owen.
Spooner se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Podle mé jedné hvězdičky na CSFD jsem to kdysi viděl, i když si to už vůbec nepamatuju. A podle mého komentáře jde o jednu z nejnudnějších romantických komedií, co jsem si kdy pustil. Což asi mluví vše.
Vytáhni v hospodě: Nicholson si ve filmu Jamese L. Brookse zahrál už počtvrté. Z jejich předchozích společných bijáků Cena za něžnost, Vysíláme zprávy a Lepší už to nebude, mám (stejně jako valná většina návštěvníků MovieZone) nejraději posledně jmenovaný. Byť je Cena za něžnost také výborná.

Přijde mi skoro až symbolické, že rozloučení Jacka Nicholsona s hereckou kariérou v Hollywoodu je tak trochu vztyčený prostředníček všem. Nicholson byl celou svou kariéru tvrdohlavý samorost, který si za své služby pokaždé nechal velmi dobře zaplatit a nejinak tomu bylo i u jeho poslední role. Navzdory prosbám fanoušků jsme se nedočkali nějaké parádní gangsterky, ale romantiky z pera legendárního (a čerstvě osmdesátiletého) Jamese L. Brookse, za níž studio Sony před deseti lety vyplázlo jenom velmi těžko pochopitelných 120 míčů. Některé zdroje sice uvádí, že nejlépe placená zde byla Reese Witherspoon s 15 miliony a Jack (měl jenom vedlejší roli!) byl až druhý v řadě s 12 kulatými, jiné ovšem spekulují o mnohem tučnějším šeku pro Nicholsona. Faktem však je, že Sony na této romantice tratilo více než 100 milionů dolarů a podle mě tohle fiasko na poli romantických filmů už nikdo nikdy nepřekoná.

---

No a to je pro dnešek vše. Jistě jsem na nějaký vděčný film zapomněl, a právě tady nastupujete vy. Diskuze je otevřená a nás zajímá, u jakého filmu jste při pohledu na rozpočet naposledy kroutili hlavou.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace