Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 nejlepších momentů ze Star Wars filmů


ikona
Cival
adam drivercarrie fishercísařdaisy ridleydarth sidiousdarth vaderewan mcgregorgeorge lucashan soloharrison fordhayden christensenhvězdné válkykylo renliam neesonlukemark hamillobi-wan kenobipalpatineprincezna leiareyskywalkerstar warsyoda
Od zničení první Hvězdy smrti až po Kylo Rena s Hanem Solo... 

Sága skončila. Příběh jedné famílie, která zvládla mávat celou předalekou galaxií po desítky let tam, ale i v naších kinech, se dočkal finále a my teďka máme pauzu - a možná i zatraceně dlouhou, protože tápání Disneyho, kudy se ubírat dál, ještě zintenzivní koronavirové zoufalství. Jedna kapitola Star Wars, psaná devíti filmy ze tří trilogií a dvěma spin-offy, jež jsou ale beztak na Skywalkery napojeny, se uzavřela.

 

A rozhodně je na co vzpomínat. Spousta úžasných filmů a i ve slabších bijácích celá řada nezapomenutelných momentů. Scény srdcervoucí, napínavé i strhující, na každý pád ale pasáže definující, proč jsou Hvězdné války možná nejpopulárnější blockbusterovou sérií historie a proč na ní ulpěly oči i emoce hned několika generací diváků. Snad vám tenhle průlet předalekou galaxií připomene, proč se hájemství George Lucase stalo jednou z nedílných součástí popkultury i zlatého fondu kinematografie.

 

5. Vydání Rozkazu 66 (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů)

Všichni jsme tak nějak věděli, že musí Epizoda III udělat razantní čistku v řadách Jediů. Nikoho z nás ale zřejmě nenapadlo, že z ní George Lucas vykřeše jednu z nejikoničtějších sekvencí prequelové trilogie. Po pletkách s Obchodní federací v jedničce a Separatisty ve dvojce přišel třetí díl a Palpatin v něm vykosil tak nekompromisně, že u toho většina lidí sbírala čelist pod sedačkou. Právě při Rozkazu 66 jsme všichni pochopili, že jde po dvou pohodovějších filmech opravdu do tuhého, a že předalekou galaxii čekají změny, po kterých už nikdy nebude jako dřív. Poprvé (v dějové chronologii) se tu opravdu tnulo do živého způsobem, jenž poslal hrdiny na dlouhou dobu do pozice outsiderů a sebral řadě z nich naději na lepší časy. A co víc - bez Rozkazu 66 by se (technicky) nemohla odehrát původní trilogie, takže… no… vážně se za něj sluší poděkovat?! (KarelR)

4. Závod kluzáků (Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba)

Přesně u téhle scény jsem si ještě říkal, že to má strejda Lucas pod palcem a že nás znovu vezme do té vzdálené galaxie a vykouzlí nám úsměv na rtech. Občas máte sklon starší režiséry podceňovat, především u těch akčnějších scén. A ejhle. S pomocí Williamsovy taktovky a splašených pixelů od ILM dokázal oblíbený vousatý vizionář rozjet dechberoucí honičku vesmírných formulí, na které bychom na Eurosportu určitě ochotně koukali. Navíc se skrz napínavý závod hezky prezentují super schopnosti malého Anakina Skywalkera. Roztomilé dítě v nadzvukovém kluzáku? Dodnes ikonická scéna a v rámci možností solidní hybatel děje. Jakkoliv se mi příliš barevná paleta a ostentativní triky “nové” trilogie už po pár letech zajídaly, v téhle pouštní scéně jsem to nikdy rušivě nevnímal a rád si ji kdykoliv pustím znovu. Je zároveň jedním z důvodů, proč mám v celkovém hodnocení Skrytou hrozbu až nečekaně vysoko. (imf)

Vykreslení Anakinova titulu nejlepšího pilota galaxie je dodnes vysokooktanovou záležitostí. Dějově pozorujeme mladého Anakina, kterak se svými schopnostmi vypořádá s nepřízní osudu u startu, pomocí znalostí vlastního stroje překoná technické překážky během letu a nakonec s pomocí síly zvítězí. Hlavně ale vidíme, jak může vypadat závodění budoucnosti, kdy "řvoucí motory" dostávají naprosto nový (a doposud nepřekonaný) rozměr a jejich nezkrotná rychlost je cítit z každého záběru. Vhodné použití správných trikových technik zajistilo nesmrtelnost celé scény. Světelný meč si drží pozici nejvýraznějšího trademarku hvězdných válek, ovšem ikoničnost závodních kluzáků není moc pozadu. Celá první epizoda je často odsuzovaná za v podstatě lokální prvky (otravný projev Jar Jara), ovšem dle mého názoru svět hvězdných válek rozšířila více, než jakýkoli další film. (Gonzi)

3. Darth Vader vs. Luke vs. Imperátor (Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho)

Rodinná shledání s podobnou atmosférou známe všichni. Samozřejmě, málokdy to zahrnuje souboje se světelnými meči, víceúrovňové přeskakování a blížící se smrt všech přátel kvůli paprsku Hvězdy smrti; ovšem zarputilé přesvědčování druhých o vlastní pravdě a snaha rozklíčovat nepřehledné rodinné vztahy je nejen pro adventní čas tak typická! Ovšem všem notorickým hádačům dává naději, že ať už jste zdánlivě nenapravitelný otec, či tvrdohlavý synátor, vždy je šance na vzepření se osudu a vhození protivných vrásčitých seniorů do bouřícího reaktoru. Nezvyklá souhra zvuků světelných mečů a Williamsova soundtracku tak pro leckoho po rozladění z aktuální trilogie může signalizovat skutečný konec skywalkerovské ságy. (Rimsy)

2. Miluju tě. - Já vím. (Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder)

Dost možná nejcitovanější hláška ze Star Wars? Nevěříte? To proto, že ji říkají nejen nerdové ohánějící se Silou, ale i úplně normální lidé, když jdou ráno do práce. Fordova brilantní improvizace (podle scénáře měl odpovědět “Taky tě miluju”) se vepsala do filmové historie, ale hlavně znovu potvrdila, že vztah mezi Leiou a vesmirným pašerákem Hanem Solem je dost možná ta jediná romance, která kdy v celé Skywalker sáze opravdu fungovala. Navíc je to dialog předcházející dalšímu úderu na solar tehdy natěšených fanoušků. Impérium vrací úder nás tehdy zfackovalo a my jsme mu za to děkovali. To už si dneska dovolí málokterý film. A rošťák Harrisona Forda? Prototyp nekonečného množství postav. Skvěle fungoval i proto, že odrážel Forda samotného. Pro někoho je dneska morous, pro jiné jen postarší Han Solo, který má na všechno odpověď a nic si nenechá líbit. (imf)

1. I Am Your Father! (Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder)

Nejslavnější ze slavných hlášek. Nejpamátnější z památných momentů. Geniální dramatický obrat, který byl podle zákulisních zkazek tajen před všemi včetně štábu samotného, zvládne husí kůži přivodit i v době, kdy na vztah otce a syna Vaderových zaregovaly miliony memů. Twist jak z antické tragédie je nejen vyvrcholením daného souboje, kde jsou skvěle zvoleny kulisy, dikce Jamese Earla Jonese i zoufalá reakce Marka Hamilla (je to jeho nejsilnější herecký moment v celé sáze), kterou elegicky podpírají temné tóny Williamsovy partitury. Je to i jeden z nejsilnějších momentů v historii kinematografie, který definuje veškerou sílu Hvězdných válek pro celou řadu diváckých generací. (Cival)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace