Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 nejlepších momentů ze Star Wars filmů


ikona
Cival
adam drivercarrie fishercísařdaisy ridleydarth sidiousdarth vaderewan mcgregorgeorge lucashan soloharrison fordhayden christensenhvězdné válkykylo renliam neesonlukemark hamillobi-wan kenobipalpatineprincezna leiareyskywalkerstar warsyoda
Od zničení první Hvězdy smrti až po Kylo Rena s Hanem Solo... 

Sága skončila. Příběh jedné famílie, která zvládla mávat celou předalekou galaxií po desítky let tam, ale i v naších kinech, se dočkal finále a my teďka máme pauzu - a možná i zatraceně dlouhou, protože tápání Disneyho, kudy se ubírat dál, ještě zintenzivní koronavirové zoufalství. Jedna kapitola Star Wars, psaná devíti filmy ze tří trilogií a dvěma spin-offy, jež jsou ale beztak na Skywalkery napojeny, se uzavřela.

 

A rozhodně je na co vzpomínat. Spousta úžasných filmů a i ve slabších bijácích celá řada nezapomenutelných momentů. Scény srdcervoucí, napínavé i strhující, na každý pád ale pasáže definující, proč jsou Hvězdné války možná nejpopulárnější blockbusterovou sérií historie a proč na ní ulpěly oči i emoce hned několika generací diváků. Snad vám tenhle průlet předalekou galaxií připomene, proč se hájemství George Lucase stalo jednou z nedílných součástí popkultury i zlatého fondu kinematografie.

 

20. Zničení Alderaanu (Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje)

„Jako kdyby miliony hlasů vykřikly v hrůze a byly náhle umlčeny.“ Slova Obi-Wana Kenobiho se zaryla do paměti celé generaci diváků, která v roce 1977 (a později) zděšeně sledovala, jak se technologický strašák proměnil v drsnou, planetárně likvidační realitu. V žánru sci-fi se toho do 70. let událo docela dost, nikdo však před Lucasem nepřišel s obří vesmírnou stanicí, která si může nedbale plout vesmírem a likvidovat planety dle libosti. Jasně, Darth Vader byl náramně děsivý a Moffa Tarkina byste si také nepozvali domů na Vánoce. Docela bych se ale hádal o tom, že byla největším zlem Epizody IV opulentní Hvězda smrti, která v rámci žánru dodnes marně hledá konkurenci. Vlastně mě trochu mrzí, že bylo zlomové zničení Alderaanu trochu rozmělněno testy v Rogue One. To už je ale holt život a díky reakci princezny Leii je scéna z Nové naděje stejně daleko působivější. (KarelR)

19. Landova zrada (Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder)

Impérium vrací úder neskutečným způsobem rozšířilo svět Hvězdných válek a když se na scéně poprvé objevil Lando, člověk z toho musel mít radost. Frajer, který byl víc cool než Han Solo, Žvejkův kámoš, šéf Oblačného města a prostě borec, co mezi hrdiny okamžitě zapadne. Jenže stačila jedna scéna a z kníratého frajera byl během okamžiku opovrhovaný zrádce. Moment, kdy se otevřou dveře, na konci místnosti sedí Darth Vader (a pod maskou je nejspíš sám se sebou strašně spokojený), jednou rukou zlikviduje okamžitě tasícího Hana a Lando to celé musí sledovat, je hodně překvapivý. I i když je na Calrissianovi vidět, že ho vývoj situace dost štve, netvrďte mi, že jste mu nepřáli, aby ho Žvejk v návalu vzteku a zklamání uškrtil, nebo ještě lépe aby mu utrhl ruce. Čehož jsme se mimochodem ve Star Wars nikdy nedočkali, ačkoliv na to Han láká už v epizodě IV! (Mr. Hlad)

18. Greedo střílí... druhý! (Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje)

Možná nejupravovanější scéna filmové historie existuje v pěti verzích. Když si Han Solo a Greedo sedli na pokec v Mos Eisley v roce 1977, skončilo to Hanovým (ikonickým!) usmrcením lovce lidí, jenž ho měl přivést k Jabbovi. Když se však Star Wars vracely do kin v roce 1997, George Lucas začal tvrdit, že Han není chladnokrevný vrah, takže nikdy první nestřílel (byť střílí první ve scénáři…), a změnil scénu tak, aby střílel první Greedo. Tady to samozřejmě mohlo celé skončit. Na DVD verzi filmu z roku 2004 ale střílí Greedo první jen těsně, na Blu-rayi z roku 2011 střílejí obě postavy zároveň, a protože to pořád nestačilo, na Disney+ má Epizoda IV další drobné úpravy, mezi něž patří přidání malé exploze a Greedova posledního slova. Co jeho „Maclunkey“ znamená? Přímý překlad je údajně „Tohle bude tvůj konec“ a jen tak mimochodem je to odkaz na Epizodu I, kde touhle frází vyhrožuje Sebulba Anakinovi. (KarelR)

17. Rey přilétá za Lukem (Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí)

Aneb jak se během jediné scény vysmát všem fandům Star Wars, kteří šli do kina prioritně ne za zábavou, ale za nostalgií. V závěru sedmé epizody Rey konečně našla Luka a všichni jsme byli zvědaví na to, jak ji bude v yodovském stylu trénovat a moudře vykládat o síle. A on místo toho vezme svůj starý meč, hodí ho do moře jak prázdnou krabičku od cigaret a odkráčí. V ten moment se smálo celé kino, protože to bylo fakt nečekané. Na druhou stranu právě tahle scéna naznačila, že Rian Johnson hodlá k Hvězdným válkám ve své osmé epizodě přistupovat trošku jinak, než jak jsou fandové zvyklí. A jak by se jim možná líbilo. (Mr. Hlad)

16. Leiino volání o pomoc (Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje)

„Pomoz mi, Obi-Wan Kenobi, jsi moje jediná naděje!“ Je to vlastně tento vzkaz, který v roce 1977 celý ten fascinující kolotoč událostí rozjel. Když odvážná, leč v prekérní situaci se nacházející rebelka vyslala muže nevelkého vzrůstu v popelnicovém kostýmu za žijící legendou britského shakespearovského divadla, zrodil se fenomén. Jakmile se adresovaný a v ústraní žijící Jedi dozvěděl o trablech odvážné princezny, hecnul tehdy ještě mladičkého, nezarostlého a obourukého Luka k výpravám, jež ho dovedly až… No, vy už víte kam. Opět se tenhle záznam z paměti R2-D2 vynořil v proklínané osmé epizodě, aby nám připomněl, že Rian Johnson se opravdu nesnaží zničit všechno z původního kánonu; a že i na obstarožního Luka s větším množstvím porostu a menším počtem rukou platí stále tytéž triky. (Rimsy)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace