Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 nejlepších momentů ze Star Wars filmů


ikona
Cival
adam drivercarrie fishercísařdaisy ridleydarth sidiousdarth vaderewan mcgregorgeorge lucashan soloharrison fordhayden christensenhvězdné válkykylo renliam neesonlukemark hamillobi-wan kenobipalpatineprincezna leiareyskywalkerstar warsyoda
Od zničení první Hvězdy smrti až po Kylo Rena s Hanem Solo... 

Sága skončila. Příběh jedné famílie, která zvládla mávat celou předalekou galaxií po desítky let tam, ale i v naších kinech, se dočkal finále a my teďka máme pauzu - a možná i zatraceně dlouhou, protože tápání Disneyho, kudy se ubírat dál, ještě zintenzivní koronavirové zoufalství. Jedna kapitola Star Wars, psaná devíti filmy ze tří trilogií a dvěma spin-offy, jež jsou ale beztak na Skywalkery napojeny, se uzavřela.

 

A rozhodně je na co vzpomínat. Spousta úžasných filmů a i ve slabších bijácích celá řada nezapomenutelných momentů. Scény srdcervoucí, napínavé i strhující, na každý pád ale pasáže definující, proč jsou Hvězdné války možná nejpopulárnější blockbusterovou sérií historie a proč na ní ulpěly oči i emoce hned několika generací diváků. Snad vám tenhle průlet předalekou galaxií připomene, proč se hájemství George Lucase stalo jednou z nedílných součástí popkultury i zlatého fondu kinematografie.

 

15. Yoda vs. Dooku (Star Wars: Epizoda II - Klony útočí)

Řeknu teď pravděpodobně něco hrozně nepopulárního, ale souboje na světelné meče - ne nepodstatná součást vesmíru Star Wars - jsou většinou dost odfláknuté. Nešokuje mne to ani tak u původní trilogie, kdy se dá pořádně koukat až na finální Návrat Jediho, ale hlavně u nejnověších dílů, kdy Daisy Ridley a Adam Driver drží meče jako násady od koštěte a místo boje na život a na smrt předvádí tanec svatého Jána. Přitom to rozhodně není jen o zkušenostech herců, jak ostatně předvedl i Christopher Lee v Epizodě II. Jeho Dooku navíc bojuje s šavlovitě ohnutým kordem - jako skutečný džentlmen ze starých časů. Jakmile nastoupí proti Yodovi a my konečně vidíme zelenou ikonu v bojovém módu, je to šok, překvapení a nadšení v jednom. Ano, většinu zápasu jsou oba digitální, v případě Dooku jde o překrytí obličeje kaskadéra, u Yody nikdo neřeší, že jde o rotující kouli z jedniček a nul. Navíc by Yoda čistě prakticky neměl mít šanci, protože se svým krátkým mečem nemá potřebný dosah. Bojová akrobacie scény však přepisuje běžná pravidla. Je to mírné čítování, ale ani druhý nebo třetí koukání moc neotupuje jeho hrany. Dooku navíc v boji s Yodou vypadá věrohodněji, než senátor Palpatine. Možná proto, že od Sarumanova vesmírného bratrance všichni čekáme velké věci. (imf)

14. Zabití Hana (Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí)

Sedmá epizoda sice nakopla Hvězdné války na neskutečný kasovní level a vrátila legendární svět na výsluní, ale málokdo si ji mohl opravdu zamilovat, protože až příliš kráčela ve šlépějích původní trilogie. Konfrontace Kyla s jeho tatíkem ale z téhle rutiny vybočovala, protože nabídla vzorově osudový moment, kdy příběh ságy nabere nečekaný kurz, a přitom promyšleně prohlubuje ústřední charaktery. Atmosférická scéna, která díky své tragičnosti nabývá na působivosti, je učitě jedním z highlightů v nové trilogii i v dramatickém oblouku Kylo Rena. Byla to dobrá smrt. (Cival)

13. Zabití Snokea a bitka s jeho ochránci (Star Wars: Epizoda VIII - Poslední z Jediů)

Od začátku nové trilogie jsem doufal, že si Rey a Kylo nakonec zabojují bok po boku – rozhodně jsem však nečekal, že se mi to splní tak rychle a hlavně tak nečekaně! Fandové si v hlavě dva roky budovali Snokeův příběh a věřili tomu, že z něj po vzoru Palpatinea bude velký a mocný sithský záporák. Rian Johnson se ale inspiroval Epizodou VI a rozhodl se, že se Kylo proti svému mistrovi obrátí stejně jako kdysi Vader proti svému a udělá s ním krátký proces. Zneužití popravy Rey k tomuhle účelu pak byl vyloženě brilantní tah a výsledkem je jeden z highlightů Epizody VIII, v němž Kylo prokáže svoji dominanci a navíc rozpoutá skvělou akční scénu (ten „první“ záběr na oba hrdiny v boji!), v níž nechybí ani úderný lightsaberový head shot. Zkrátka a dobře… bylo to žrádlo a doteď si stojím za tím, že Johnson tohle podtržení koberce vymyslel na jedničku. (KarelR)

12. Finále Rogue One s Vaderem (Rogue One: Star Wars Story)

George Lucas už byl v bezmála seniorním věku, když konstruoval prequelovou trilogii a navíc nepatřil k nejprogresivněji uvažujícím filmařům - a na výsledku to bylo cítit, co si budeme nalhávat. Proto se spousta lidí těšila, až se hrdinové z předaleké galaxie rozmáchnou v maximálně dynamickém a současném podání v nových filmech. A začnou do toho bušit naplno. J.J. Abrams se v sedmičce určitě snažil, ten pravý fanouškovský orgáč ale přinesl až Rogue One a dovětek s Darth Vaderem utrženým ze řetězu. Velmi stylová a intenzivní scéna, která plnila fandovské fantazie a konečně ukázala lorda Vadera ve vší jeho kulervoucnosti, má jediný problém: Je vlastně jen epilogem, v jádru nesouvisejícím apendixem, který sice spojuje různé Star Wars filmy, nemůže čerpat ale sílu ze svého posazení v příběhu filmu. Stylovost má ale maximální. (Cival)  

11. Leia v bikinách (Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho)

Jistě, můžeme předstírat, že naše pubertální já nechala vysportovaná figura a poctivě zatahované bříško princezny zcela chladné, ale málokterá lež by byla trapnější. Carrie Fisher se instantně zařadila mezi sex symboly a s čestnou výjimkou bikin první Bond girl Ursuly Andress bychom těžko hledali ikoničtější filmový moment, v němž hraje hlavní roli spodní prádlo. Vedle mnoha parodií (za všechny jmenujme Přátele či Family Guye) jsou za tento slavný moment rádi především nadržení geekové, jimž se díky častým cosplayům na comic-conem rapidně zvýšila šance na spatření spoře oděných dívek; ale zároveň musíme zdůraznit i nesporný fakt, že tato chlípná fantazie Jabby Hutta ukázala princeznu Leiu v novém světle – sice bezbrannou, ale stále hrdou a nepokořenou. (Rimsy)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace