Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

20 nejlepších momentů ze Star Wars filmů


ikona
Cival
adam drivercarrie fishercísařdaisy ridleydarth sidiousdarth vaderewan mcgregorgeorge lucashan soloharrison fordhayden christensenhvězdné válkykylo renliam neesonlukemark hamillobi-wan kenobipalpatineprincezna leiareyskywalkerstar warsyoda
Od zničení první Hvězdy smrti až po Kylo Rena s Hanem Solo... 

Sága skončila. Příběh jedné famílie, která zvládla mávat celou předalekou galaxií po desítky let tam, ale i v naších kinech, se dočkal finále a my teďka máme pauzu - a možná i zatraceně dlouhou, protože tápání Disneyho, kudy se ubírat dál, ještě zintenzivní koronavirové zoufalství. Jedna kapitola Star Wars, psaná devíti filmy ze tří trilogií a dvěma spin-offy, jež jsou ale beztak na Skywalkery napojeny, se uzavřela.

 

A rozhodně je na co vzpomínat. Spousta úžasných filmů a i ve slabších bijácích celá řada nezapomenutelných momentů. Scény srdcervoucí, napínavé i strhující, na každý pád ale pasáže definující, proč jsou Hvězdné války možná nejpopulárnější blockbusterovou sérií historie a proč na ní ulpěly oči i emoce hned několika generací diváků. Snad vám tenhle průlet předalekou galaxií připomene, proč se hájemství George Lucase stalo jednou z nedílných součástí popkultury i zlatého fondu kinematografie.

 

10. Souboj Anakin vs. Obi-Wan (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů)

Finální souboj zklamaného Obi-Wana a už pořádně temného Anakina na lávou zalitém Mustafaru je esencí toho, co fanoušci milují i nesnáší na prequelové trilogii. Téměř desetiminutový digitální orgasmus s přepálenou světelnou šermovačkou a hořící planetou na pozadí sice uspokojil všechny technokraty, my ostatní však víme, že skutečnou podstatou tohohle souboje byl osudově nevydařený vztah dvou ikon řádu Jedi. Internetoví remcalové dostali podněty ke spekulacím, jak moc je při boji důležitá vyvýšená pozice, a truchlící Anakinovi příznivci si museli klást otázky: Stvořil Dartha Vadera Palpatine, nebo svým způsobem Obi-Wan? Ať si o Lucasově vysněném dítku myslíte cokoli, snoubení technologické vyspělosti s poctivě vybudovanými emočními vrcholy je předností, k níž se nová trilogie zdaleka nepřibližuje. (Rimsy)

9. Nástup AT-ATs (Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder)

Zpětně můžeme říct, že v Nové naději jsme toho z Impéria vlastně moc neviděli, jen pár stíhaček, hvězdných destruktorů, vojáků a Hvězdu smrti. I proto je skvělý úvod Impérium vrací úder na ledové planetě Hoth, kde vidíme vlastně první pozemní bitvu a spoustu imperiální techniky. A když se z mrazivé mlhy začnou pomalu vynořovat kráčející tanky AT-AT, člověk by si na vítězství rebelů v téhle bitvě moc nevsadil. Zatímco ve vesmíru ve čtvrté epizodě byl souboj X-Wingů a TIE fighterů víceméně vyrovnaný, tady se ukázala imperiální technologická převaha. Tihle obři odpor rebelů doslova zadupali do země a vzbuzovali respekt skoro jako Darth Vader. Naprostí titáni, jejichž přítomnost na bojišti znamenala konec srandy. Právě jejich velkolepost a totální bojová převaha ukázaly, jak moc mrňaví a bezvýznamní jsou oproti Impériu rebelové i se svými hrdiny. (Mr. Hlad)

8. Vybití vesnice Anakinem (Star Wars: Epizoda II - Klony útočí)

Jedna z nejpůsobivějších scén ságy, a přitom ani není ukázaná? Ano, i to se může stát. Je to fascinující, ale moment, který každému fandovi musí utkvět v hlavě... vlastně utkví v hlavě hlavně proto, že si ho musíte domyslet. Nic proti Yodovu zachmuření a následnému Anakinovu expresivnímu popisu událostí, ale právě to, že si tento moment můžete dokreslit fantazií a odpíchnout se u toho od srdcervoucího utrpení Anakina Skywalkera, činí tento zvrat jedním z nejpůsobivějších z prequelové trilogie. Je to mocné nakročení k temné straně, bezmála antického typu. (Cival)

7. Obi-Wan vs. Darth Maul (Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba)

S přehledem nejlepší souboj v celých Star Wars. A to počítám i desetiminutový taneček na konci Pomsty Sithů. Uvedené stanovisko nemusí vyjadřovat názor redakce, ale odvážná sázka na světelné kopí, pružného Raye Parka, který do choreografie lecčíms přispěl, a hlavně Williamsův majstrštyk Duel of Fates dělají z finále Epizody I zároveň jeden z pomyslných vrcholů ságy. Už první část souboje stojí za to, ale jakmile se Obi-Wan musí pochlapit, jde choreografie do větších otáček a vzduchem sviští nejen lasery, ale i emoce. Navíc tu Lucas skrz údery krásně prodává ten vztek a zlobu, které by měly být rytířům Jedi cizí. Jenže když musíš, tak musíš. Nikde Ewan McGregor svého Obi-Wana neprodal tak dobře jako tady. A čertík Maul se díky svým bojovým schopnostem stal nejen hrdinou mnoha halloweenských kostýmů a cosplayových fanfilmů. Tahle scéna nezestárla ani o den a rád si ji občas pouštím jen tak, bez návaznosti na zbytek Star Wars. (imf)

6. První útok na Hvězdu Smrti (Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje)

Absolutní vrchol Nové naděje a vlastně i tehdejších trikových možností. Když maličký X-Wing s velkým Lukem Skywalkerem letí skrz kaňonovitý povrch obří Hvězdy Smrti, je to dechberoucí sci-fi pasáž, která později inspirovala bezpočet videoher. Tady ale nejde jen o řemeslo. Zničením zkázonosné vesmírné stanice o velikosti planety lze zachránit biliony lidských životů. Stačí se jen trefit dvěma torpédy do malé dírky. Chce to um, instinkt a trochu toho štěstíčka ve formě Síly. Jakmile se Lukeovi ozve Ben, začnou se mi vždycky tyčit chlupy na těle. Zatímco většina ostatních věcí na Hvězdných válkách z roku 1977 objektivně zastarává, tyhle emoce, ale i praktické efekty plné miniatur a kamerových fíglů zůstávají i tváří v tvář nejnovějšímu CGI čerstvé. (imf)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace