Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 8 britských gangsterek, které byste měli vidět před Gentlemany


ikona
Mr. Hlad
bob hoskinsdaniel craiggentlemenget carterguy ritchielayer cakelong good fridaymatthew vaughnmichael cainepo krk v extázipodfu(c)richard attenboroughsamuel l jacsonsbal prachy a vypadnitéma
Popíjení čaje a distingovaná konverzace? Ani náhodou, Britové totiž dovedou být i pořádní drsňáci.  

Guy Ritchie se s Gentlemany vrací ke kořenům a do žánru britských gangsterek. Jeho Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k se dnes už řadí mezi klasiku, pokud byste ale chtěli prostředí britských gangsterů prozkoumat trošku víc do hloubky, máme pro vás pár tipů. Ale začneme samozřejmě u Ritchieho samotného. 

Nejlepší gangster (2000)
Jméno režiséra Paula McGuigana zaznamenala většina diváků až díky seriálovému Sherlockovi, tenhle talentovaný Brit však za sebou má i pár dost povedených filmů a právě Nejlepší gangster mu pořádně nakopl jeho kariéru. Stejně jako Paulu Bettanymu, který by měl násilnické psychopaty hrát častěji. V Nejlepším gangsterovi je vyloženě fenomenální, zahrál si tu bezejmenného drsňáka, jenž začne pracovat pro bosse jménem Freddie Mays. Maysův život se mu zalíbí a sám zatouží po luxusu, krásných ženách a moci a rozhodne se udělat všechno pro to, aby to získal. A tak rozehraje hru, v níž postaví všechny proti všem. A pokud půjde všechno podle plánu, nakonec bude vítězem on. A že kvůli tomu bude muset zabít a mučit pár lidí? No co, člověk se nesmí bát pořádně zabrat, když jde za svým snem. 

McGuigan v Nejlepším gangsterovi kombinuje komorní příběh násilníka, který má velké ambice a evidentně i velké problémy v hlavě, s hodně dravou, nápaditou a až videoklipovou režií. Bettany tu vytvořil jednoho z nejděsivějších hrdinů nejen v žánru britských gangsterek a většina jeho kolegů z jiných filmů vedle něj vypadá vlastně docela sympaticky. (Mr. Hlad)

Formula 51 (2001)
Ačkoliv jde o britskou gangsterku, k Formula 51 by se víc hodil výraz „mezinárodní gangsterka.“ Má sice britský feeling a odehrává se na ostrovech, hlavní hrdina je ale Američan s tváří Samuela L. Jacksona a za kamerou seděl rodák z Hong Kongu Ronny Yu. Na druhou stranu jinak je tahle jízda echt britská. Chemik Elmo McElroy si odseděl pěkných pár let ve vězení, a když vylezl na svobodu, začal spolupracovat s hodně nebezpečnými lidmi a vymyslel pro ně novou přelomovou drogu. A pak vzal kramle do Anglie. 

Tam chce návod na svůj výrobek prodat konkurenci a jeho bývalé zaměstnavatele to docela naštve. Elmo a jeho britská spojka Felix DeSouza se tak ocitají uprostřed války gangů, do níž se vedle amerických a britských gangsterů zapojí i zkorumpovaná policie, parta skinheadů a profesionální vražedkyně s nevyřešenou minulostí. Výsledkem je našlapaná kombinace americké a britské gangsterské stylovosti říznutá hongkongským tempem a s parádní dvojicí hrdinů, protože Samuel L. Jackson i Robert Carlyle se tady viditelně vyřádili. Tuhle zapadlou věc si dejte. (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace