Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 8 britských gangsterek, které byste měli vidět před Gentlemany


ikona
Mr. Hlad
bob hoskinsdaniel craiggentlemenget carterguy ritchielayer cakelong good fridaymatthew vaughnmichael cainepo krk v extázipodfu(c)richard attenboroughsamuel l jacsonsbal prachy a vypadnitéma
Popíjení čaje a distingovaná konverzace? Ani náhodou, Britové totiž dovedou být i pořádní drsňáci.  

Guy Ritchie se s Gentlemany vrací ke kořenům a do žánru britských gangsterek. Jeho Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k se dnes už řadí mezi klasiku, pokud byste ale chtěli prostředí britských gangsterů prozkoumat trošku víc do hloubky, máme pro vás pár tipů. Ale začneme samozřejmě u Ritchieho samotného. 

Gangsterky Guye Ritchieho
Slíbili jsme vám osm filmů, ale bude jich víc, protože pecky Guye Ritchieho si vezmeme tak nějak pohromadě. Takže jakou máte nejraději? Jenom pro jistotu napíšu, že v tomto bodu shrnuji Sbal prachy a vypadniPodfu(c)kRevolver (zarostlého Stathama však jmenuji jenom z povinnosti) a RocknRollu. Za mě je to Podfu(c)k, který jsem viděl v nepřekonatelném originále i slušném dabingu snad 10x a dodnes se nemohu nabažit především Brada Pitta, který si tu vystřihnul postavu kočovného bojovného cigána Mickeyho. Tomu nerozumí nejenom diváci, ale ani postavy ve filmu a dost už bylo chvály Podfu(c)ku. Dva shrnující odstavce mají především pochválit Ritchieho, který má styl jako snad žádný jiný současný britský režisér a sledovat krále britských gangsterek při práci (pokud tedy zrovna nerežíruje Madonnu) je pokaždé zážitek. To ostatně věděli už nadšení britští novináři, kteří ho po tamní premiéře Sbal prachy a vypadni v roce 1998 překřtili na „domácího Quentina Tarantina“ a div ne zachránce stagnující a snad až příliš distingované domácí kinematografie.

V čem je největší Ritchieho síla? Divák vždy fandí desítkám skvěle napsaných pitoreskních postaviček, které mají na krku nějaký (zdánlivě neřešitelný) průšvih. Na první pohled tragický příběh o dělnících podsvětí je však plný absurdního humoru a hlášek, které za ty roky už zlidověly. K tomu si přidejte kinetikou nabytou akci, nezapomenutelné soundtracky a kongeniální závěrečné pointy, které splétají dohromady zdánlivě nespletitelné. Jistě dobře víte, že Guy Ritchie si dal od gangsterek nějaký ten rok pauzu a místo toho točil filmové adaptace příběhů Sherlocka Holmese, pořád výborného Krále Artuše, seriálu Krycí jméno U.N.C.L.E a Aladina. Gentlemani, na které se už určitě chystáte vyrazit do kina, jsou po dlouhých dvanácti letech návratem ke kořenům. Mr. Hlad a Rimsy se shodují, že se vyplatí být u toho. (TedGeorge)

Brightonský špalek (1947)
Mezi čtenáři MovieZone jsou jistě tací, pro které je herec Richard Attenborough především Hammond z Jurského parku. No, čeká je ještě hodně dlouhá filmová cesta a vy na ní s nimi můžete nastoupit právě na doporučovaném Brightonském špalku, který vznikl podle románové předlohy Grahama Greena. Příběh se odehrává v meziválečné Anglii ve městě Brighton (ano, ten s tím molem), kde se Pinkie (Attenborough) přes svůj nízký věk vypracoval do čela gangu, který je postrachem okolí. Pence a Guinee vydělává vybíráním výpalného, sázkami na zkorumpované dostihy a dalšími neplechami. Nemluvě o zabíjení, a právě jednou zpackanou vraždou tenhle poválečný thriller začíná.

Takže první doporučení gangsterky už z roku 1947? Ano i ne, protože v prvním plánu bych film zařadil spíše do dlouhého seznamu noirů, které před smrtí musíte vidět. Gangsteři na plátně sice kují pikle, zabíjejí, bojí se policie a řeší italskou konkurenci, ale příběh tu není to nejdůležitější. Tím je dusivá atmosféra, kterou si vyloženě užívá ďábelský psychopat Pinkey jedoucí po dálnici do pekla. Doprovází ho naivní, bezelstná a opravdu krásná Carol Marsh, kterou film proslavil a vy po závěrečné katarzi, a ještě závěrečnější nečekané pointě pochopíte proč. V roce 2010 se Britové pochlubili další adaptací známého románu Brighton Rock a byť jsem ho neviděl, prý nestál ani za zlámanou grešli. Zahoďte tedy předsudky o starých černobílých filmech a naordinujte si původní žánrovou klasiku.  (TedGeorge)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace