Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 8 britských gangsterek, které byste měli vidět před Gentlemany


ikona
Mr. Hlad
bob hoskinsdaniel craiggentlemenget carterguy ritchielayer cakelong good fridaymatthew vaughnmichael cainepo krk v extázipodfu(c)richard attenboroughsamuel l jacsonsbal prachy a vypadnitéma
Popíjení čaje a distingovaná konverzace? Ani náhodou, Britové totiž dovedou být i pořádní drsňáci.  

Guy Ritchie se s Gentlemany vrací ke kořenům a do žánru britských gangsterek. Jeho Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k se dnes už řadí mezi klasiku, pokud byste ale chtěli prostředí britských gangsterů prozkoumat trošku víc do hloubky, máme pro vás pár tipů. Ale začneme samozřejmě u Ritchieho samotného. 

Chyťte Cartera (1971)
Chyťte Cartera režiséra Mikea Hodgese je často považováno za vůbec nejlepší gangsterku, jaká kdy v Británii vznikla. A my se hádat nebudeme. Jack Carter pracuje v Londýně a mlátí lidi za peníze. A docela mu to jde. Teď se však vrací do rodného Newcastlu, aby tu pohřbil svého bratra. Jenže na místě zjistí, že brácha podle všeho nezemřel při autonehodě, ačkoliv se tak všichni tváří. V jeho smrti měli prsty místní gangsteři, ale Carterovi podle všeho něco tají i staří známí a navíc ho dožene vlastní minulost. Jeho londýnský šéf totiž zjistí, že mu Jack chodí za přítelkyní a rád by si s ním pár věcí vyříkal. 

Na Cartera se valí průšvihy ze všech stran, on ovšem nepatří mezi lidi, kteří by se před svými problémy schovávali. Michael Caine si v Chyťte Cartera zahrál amorálního brutálního gangstera, jemuž budete držet palce jen a pouze proto, že všichni okolo něj jsou minimálně stejně zlí. Tempo je sice vzhledem ke stáří filmu trošku pomalejší, ale temná atmosféra, absolutní stylovost a mrazivě děsivý Caine fungují stejně dobře jako před téměř padesáti lety. (Mr. Hlad)

Dlouhý velký pátek (1980)
Nejnebezpečnější lidé v gangsterkách jsou prcci. Stačí se podívat na to, co prováděl Joe Pesci v Mafiánech a Casinu. A Bob Hoskins s ním dovede přinejmenším držet krok. Dlouhý velký pátek u nás není tak známá gangsterka, v Británii jde však o naprosto kultovní klasiku. Jejím hrdinou je Harold Sand, jenž šéfuje zločinu v Londýně, ale spolu se svou ženou chce svět násilí a gangů opustit a stát se poctivým byznysmanem. Nový život by mu měl zajistit velký kšeft, na kterém spolupracuje s americkou mafií, jenže jeho roky budované impérium se začne najednou hroutit. Někdo vyhazuje do vzduchu jeho podniky a zabíjí mu parťáky. Harold se pokouší zjistit, kdo a především proč mu jde po krku, zároveň však musí celou situaci tajit před investory. 

Dlouhý velký pátek je hodně atmosférická a drsná gangsterka se skvělým hlavním hrdinou. Hoskins budí od své první scény absolutní respekt, ale až v momentě, kdy se mu začne jeho říše rozpadat a on skončí zatlačený do kouta, začne být skutečně děsivý. Londýn osmdesátých let je navíc neskutečně stylové místo. (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace