Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní průšvihy roku 2019


ikona
TedGeorge
ad astrablizenecbrad pittcatsgemini mangoldfinchguillermo del torohledá se yettilegolego movielego pribeh 2playmobilterminatorterminator: dark fateterminator: temny osudtržbywill smithx-men: dark phoenix
Necelý tucet bijáků, které minulý rok v kinech zklamaly. 

Rok 2019 je minulostí a je tedy načase si znovu posvítit na necelý tucet největších filmových propadáků za právě odepsanou kalendářní jednotku. U některých bijáků jsme průšvih očekávali už měsíce (a roky) před premiérou, některé nás nemile překvapily až při součtu tržeb za první víkend v kinech, ale všechny filmy mají jedno společné – desítky a stovky milionů dolarů, které kvůli nim musela odepisovat nešťastná hollywoodská studia, jež minulý rok jen marně koukala na neskutečnou disneyovskou krasojízdu.

Jaká byla kritéria výběru? Filmy za sebou nejsou poskládány jen na základě toho, kolik jednotek milionů dolarů tratily smutným producentům. Beru v potaz i možné zašlapání nadějné franšízy do země, ambice herců a režisérů podepsaných pod propadákem a v neposlední řadě i těžko vyčíslitelnou ostudu pro všechny zúčastněné. Jinými slovy je to subjektivní výčet a já se v diskuzi pod článkem nebráním rozumnému rozporování mých favoritů. Na začátek je to vše, ke čtení delšího článku si otevřete kvalitní víno z vašeho oblíbeného vinařství a jdeme na to.

4. Blíženec

Rozpočet: 135
Tržby v USA: 48,5
Tržby ve světě: 124,9
Tržby celkem: 173,4
Rimsy se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Will Smith svádí archetypální souboj se svým mladším já, ovšem na hluboké myšlenky musela tahle problematická produkce během let příprav zapomenout. Technologický vizionář Ang Lee namísto toho představil překvapivě plytkou devadesátkovou akci, která navzdory pár pěkně naaranžovaným scénám neměla šanci v dnešní době zaujmout.
Vytáhni v hospodě: Jedná se o jeden z těch scénářů, které Hollywoodem kolují desítky let. Už v devadesátých letech měl zájem o režii Tony Scott, ale kvůli nedostatečné kvalitě tehdejších CGI efektů to nakonec nedopadlo. Znovu se o filmu začalo mluvit po roce 2003, kdy o hlavní roli usiloval Nicolas Cage. 

Dámy a pánové, vítejte na pohřbu studia Paramount. Kdysi mocné studio, které posílalo do kin jeden velký blockbuster za druhým (včetně toho největšího) se už několik let potácí nad propastí a podle mého názoru se konglomerát Viacom studia brzy zbaví. Za všechny doufám, že hollywoodský inventář nekoupí nějaký nespolehlivý miliardář z Číny. Dokud Paramount mohl spoléhat na miliardové Transformery, ještě to šlo. Jenomže Michael Bay dal čím dál méně výdělečným robotům vale a točí teď pro Netflix. Jedinou jistotou je tedy nestárnoucí (a studiu až na pár výjimek věrný) Tom Cruise, který se jednou za pár let připomene další kulervoucí epizodou Mission: Impossible nebo ojedinělým návratem Top Gunu. To je vše.

Drahý Blíženec jen dokumentuje jejich zoufalost. Film se ne a ne dočkat odmávnutí dlouhé desítky let a očividně to mělo nějaký důvod. Nakonec se dočkal odmávnutí až právě u Paramountů s Angem Lee za kormidlem a dvojnásobným Willem Smithem před kamerou. Vy jste se na podzim jistě sami přesvědčili, že to dopadlo neslavně a devadesátkový akčňák se utopil mimo jiné i ve zbytečné sázce na progresivní (ale stejně hnusnou) technologii natáčení 120 snímků za sekundu. Odhaduje se, že film prodělá všem zúčastněným víc než 75 mega a pro Paramount (a s nimi spolupracující produkční filiálku SkyDance) to stejně není nejhorší průšvih za uplynulý rok v kinech.

 

3. Terminátor: Temný osud

Rozpočet: 185
Tržby v USA: 62,2
Tržby ve světě: 198,9
Tržby celkem: 261,1
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Řízný návrat do terminátořího světa, u něhož dvojnásob zamrzí, že kvůli nezájmu diváků značku definitivně pohřbil. Díky, čtyřko a pětko!
Vytáhni v hospodě:
Mělo by se jednat o první film ze série Terminátor, v němž se Linda Hamilton dočkala větší gáže než Arnold Schwarzenegger. Když už jsem u Arnieho… Tomu bylo v době natáčení jedničky 36 let. Během produkce Temného osudu přitom oslavil už 72. narozeniny. Arniemu gratulujeme, legendární značce kondolujeme.

Kdyby se mě před pár lety někdo z Paramountu zeptal (ne, neudělali to), která jejich filmová značka by se vážně neměla vracet, okamžitě bych řekl Terminátor. Po zklamavším Salvation (díky aspoň za ty trailery) a po všech směrech otřesném propadáku Genisys se sice po 28 letech na plátně znovu setkaly legendy Linda Hamilton a Arnold Scharzenegger, ale diváci po dalším Terminátorovi stejně vůbec netoužili a měsíce předem to věděli snad úplně všichni. Jenom ne to prokleté studio. Do rovnice si přidejte mdlou reklamní kampaň podtrhnutou průměrnými trailery a na jeden z největších propadáků roku bylo zaděláno.

Většina redakce sice byla v kině příjemně překvapena, ale to nic nezměnilo na tom, že poslední (a dost možná i „poslední“) Terminátor prodělal v kinech nějakých 100-130 milionů dolarů, a to už je hodně silná káva. Okamžitě se zastavily přípravy na dvě plánovaná pokračování a něco mi říká, že Linda Hamilton, která už během odfláknuté kampaně v rozhovorech před uvedením filmu naznačovala, že Temný osud není žádný zázrak, žádnou další velkou roli v Hollywoodu nedostane. Bohužel.

 

2. X-Men: Dark Phoenix

Rozpočet: 200-250 (přetáčelo se)
Tržby v USA: 65,8
Tržby ve světě: 186,6
Tržby celkem: 252,4
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jakž takž snesitelný pohřeb kdysi špičkové série. Alespoň tam je to finále ve vlaku!
Vytáhni v hospodě:
Režisér Simon Kinberg sice připustil, že na posledním x-menovském propadáku nese lví podíl, ale zároveň si neodpustil postěžovat na Disneyho. Jak jistě víte, myšák koupil Foxy a s tím i jejich chystané filmy. Právě komiksovka X-Men: Dark Phoenix doplatila na fakt, že když měla odstartovat reklamní kampaň, u Foxů už bylo zhasnuto a Disney ji znovu rozjel až dva měsíce po ohlášení dalšího odsunu premiéry.

Když se v roce 2011 představila na plátně nadmíru povedená x-menovská První třída, tetelil jsem se blahem a těšil se na každé další dobrodružství s cool mutanty. Když se však zpětně dívám na deset let trvající novou x-menovskou ságu, tak jasně vidím jednu nehezkou spojitost s novou trilogií Hvězdných válek. Nové, mladé a neklidně herecké obsazení není nijak zázračné a už na to prostě nemá. V První třídě problém zamaskoval nesporný režijní um Matthewa Vaughna. V Budoucí minulosti pak především vděčné setkání Wolverina a původního castu po letech. No a vše potom už bylo špatně.

Je mi trochu líto Sophie Turner, kterou počínaje posledními sezónami Hry o trůny a konče právě Dark Phoenix nenávidí celý hlasitý internet, ale ona sama značku rozhodně nepoložila. Svůj díl odpovědnosti nesou Bryan Singer, Simon Kinberg, Disney a další, kteří činili jedno špatné exekutivní rozhodnutí za druhým, a když tak vzpomínám na veletoče s odkládanou premiérou a na to navazující průměrné trailery, tak je mi to vlastně jasné. Disney ten hit nepotřeboval a nechtěl. Už minulý rok totiž tušil, že První třída mutantů v kinech končí a značku si v následujících letech vezme do parády Kevin Feige, který má díky spojení Foxů s Disneym opravdu hodně hraček na hraní. Nic to však nemění na tom, že si X-Meni takový smutný konec snad ani nezasloužili. Co se oznámené ztráty 170 milionů dolarů týče, tak je Disney (Fox) letošní jednička.

 

1. Cats

Rozpočet: 80-100 (a dost možná i více)
Tržby v USA: Prozatím 18,9 (stav k 1.1.2020) a budeme končit někde u 30
Tržby ve světě: Prozatím 20,5 a budeme končit někde u 50
Tržby celkem: Prozatím 39,4 a tipuji celkových 80
Nikdo z redakce se ke kvalitám filmu prozatím nevyjadřuje, ale Rimsy už se jistě pomalu chystá do kina
Vytáhni v hospodě:
Teaser trailer se poprvé objevil v kinech ve stejnou dobu jako upoutávka na pokračování hororu To. Mnoho diváků tenkrát tvrdilo, že byl teaser na muzikálové Kočky děsivější.

Vážně jste si mysleli, že na piedestalu může být něco jiného? Zoufale mňoukajícím kočkám se na MovieZone divíme a smějeme už od prvního chucpe teaseru, který nám ukázal, že jsou CGI kočičí chlupy nejhorší hollywoodský nápad od zpěvu Russella Crowea v Bídnících (fakt, že za tím stojí stejný režisér, je jenom náhoda?). Po upoutávkách, které se na Youtube těšily rekordní nenávisti hodnotících, přišel do kin samotný film a byl to snad ještě větší průšvih, než jsme si představovali. Recenzenti po celém světě dostali možnost napsat si svůj vtipný hejt a některé hlášky jako: „Kočky (film) je po psech to nejhorší, co se kočkám přihodilo“ jste jistě sami zaznamenali.

Ale dost už bylo ostudy, neřekli si ve štábu oscarového režiséra Toma Hoopera a studiu Universal. Místo toho, aby Kočky stáhly ocas mezi nohy a lízaly si svoje rány, bylo pouhých pár dní po premiéře oznámeno, že se do kin rozešle opravená verze s „lepšími“ triky. Neštastný režisér prý nestíhal do premiéry dodělat všechny, ehm, chlupy, a tak se holt kina dočkala nové konečné verze až po premiéře. To se stalo poprvé v historii a samozřejmě to vůbec ničemu nepomohlo. Deadline odhaduje ztráty studia na 71 milionů dolarů a většina ostatních webů mluví rovnou o víc než 100 míčích. Všechno samozřejmě závisí především na tom, jestli film opravdu stál víc peněz (zkazky o rozpočtu 300 míčů berte s velkou s rezervou). K tomu si musíme připočítat dalších 115 melounů, které ti šílenci nacpali do celosvětové reklamy. Co tedy zbývá dodat na samotný závěr? Už se nemůžu dočkat nevyhnutelné recenze z Rimsyho pera. Ochlupený muzikál k nám jde do kin už za týden.

--- 

Poznámka pod čarou: Jako každý rok vás vyzývám, abyste do diskuze napsali vaše největší favority na tržební faily roku a vězte, že se Star Wars: Vzestup Skywalkera umístil na 12. místě. Nějak jsem se nemohl donutit zařadit do žebříčku film, který v tržbách bez problémů půjde za miliardovou hranici. Byť je to pro Disneyho a Lucasfilm samozřejmě zklamání a ostuda.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace