Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Nový Terminátor je mnohem lepší než jeho trailery


ikona
KarelR
arnold schwarzeneggerjames cameronlinda hamiltonprvni dojmyterminatorterminator: temny osudtim miller
Tim Miller natočil pod dohledem Jamese Camerona "nového Terminátora 3". Měli byste na něj vyrazit do kina? 

Kampaň šestého Terminátora nebyla zdaleka tak oslnivá, jak se na velký comeback Lindy Hamilton sluší a patří. O Temný osud jsme se tudíž dost báli, a po slabém pátém Rambovi jsme byli (znovu) připraveni na nejhorší. Jak to tedy nakonec dopadlo?

Jak to vidí KarelR:

Marketingové oddělení Paramountu by mělo dostat padáka. Trailery šestého Terminátora totiž moc nereflektují výsledný film, který je daleko říznější a nabušenější, než by se mohlo zdát. Šestka je (stejně jako první dva díly) velkou a přímočarou honičkou, v níž je padouch vždy jen půl kroku za hrdiny, takže ani není čas na nějaký balast. Miller prostě sází jednu akci vedle druhé, prokládá to tak akorát nosnými dialogy, a i když je tu pořád moc digitálních berliček, razantní eRko to bohatě vynahrazuje. Skloubit staré a nové, zvládnout v tom ukočírovat tři silné hrdinky, a ještě patřičně využít Arnolda, se zdálo jako takřka nemožný úkol. Tim Miller ho ale zvládnul a posílá do kin nadprůměrnou popcornovou jízdu, u níž mě zazděná kampaň (a tudíž nevyhnutelné finanční selhání) začíná nehorázně štvát.

Jak to vidí Mr. Hlad:

A přeci jenom je tu letos ještě jedno příjemné překvapení. A zrovna od nového Terminátora jsem ho fakt nečekal. O to příjemnější ovšem je. Tim Miller servíruje spoustu akce (pravda, občas trošku digitálnější), ale hlavně tu správnou terminátorovskou atmosféru. Zároveň se však při tom nebojí zkoušet nové věci, které víc sedí do jednadvacátého století. Temný osud se opravdu hodně podobá prvnímu a druhému dílu, je to víceméně jedna dlouhá honička, ale Miller se nepokouší lacině odkazovat na starší filmy a místo toho zaplňuje plátno spoustou jednoduše velké a kvalitní akce. A taky zajímavými hrdinkami. Hlavními hvězdami nového Terminátora jsou tři dámy, které na fotkách působily bůhvíjak. Ve výsledku jde naštěstí o charismatické a zajímavé postavy, které celá trojice odehrála víc než důstojně. A Arnold? Arnold je tu král! I když trošku jiný, než byste čekali. Miller s Cameronem zkrátka natočili to, co fandové už od dvojky chtěli vidět a zároveň se do toho nebáli šoupnout pár moderních trendů. Pokud vám z principu vadí, že v chlapském žánru dostávají víc a víc prostoru ženy, Temný osud vás přesvědčí o tom, že když se to vezme za ten správný konec, nejen že to nevadí, ale je to i hodně fajn.

Jak to vidí imf:

Je to... vlastně... docela fajn? Nadšení v očích redakčních souvěrců nechápu, za mě je to brambora, daleko za jedničkou a dvojkou, možná na dostřel trojce, kterou hodnotím po stránce řemesla i tahu na branku trochu líp, ale to může být i nános let a nostalgie. Šestka je překvapivě nejsilnější v komorních dialogovkách, kdy si holky povídají o armageddonu a navzájem si tahají olovo z prostřelených končetin. Jakmile nastoupí nový terminátor, jde jakákoliv invence stranou a vrcholy se omezí na digibordel, případně více či méně nápadné citování Cameronových hitů. Velký klobouk dolů před herci. Linda Hamilton je ostrá jako hřebíky a není to směšné. Arnie je legrační a není to křečovité a Mackenzie Davis je nezastavitelná a je to poměrně uvěřitelné. Jen při té jejich honbě zůstává za zády nevytěžený svět a jen velmi opatrná snaha zdolávat nové obzory. Od Tima Millera se asi ani neočekávala revoluce, ať už mluvím o divácích nebo producentech. Šestý Terminátor měl uklidnit skalní fandy, postavit sérii zpátky na koleje a možná trochu rozfoukat jiskřičku naděje do budoucna. A to se vlastně povedlo. Kdo doufal v analogový akčňák s cameronovsky vypiplanou hrstkou triků, ten je na špatné adrese. Skynet je mrtvý, ale terminátoři v sobě pořád ještě trochu života mají. Tak na ně zajděte, se štěstím a klidným svědomím je třeba společně pošleme do dalšího kola.

Jak to vidí Rimsy:

Tohohle Terminátora jsem chtěl vidět jako malej! Našlapaná akce, příjemně vyhrocené vztahy mezi postavami (které až na pár míst s Arnoldem dávají smysl) a návrat k poetice prvních dvou dílů – o moc lépe to asi dopadnout nemohlo. Oproti Genisys se navíc nejedná o zmatené vykrádání toho funkčního z minulosti, nýbrž se s většinou motivů smysluplně pracuje a Tim Miller předkládá notně renovovaný pohled na Terminátora, jak vypadá v roce 2019. Ústřední ženská trojka si vede velmi dobře při akci i povídání, Arnold s Gabrielem Lunou pak představují mlátičky z minulosti – a zatímco Arnie si svou nejslavnější roli s gustem zopakoval, Luna si v úloze "potuněného T-1000" vystačil s větším minimalismem. Adekvátní stopáž nabízí opravdu dostatek akce v různých prostředích a téměř vždy s dostatečným stylem, což je přesně to, co od Terminátora potřebujeme. Za mě tedy překvapivě velká spokojenost!

Recenzi čekejte brzy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (42)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace