Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč Disney+ pořádně zatopí Netflixu


ikona
TedGeorge
bob igerdisneydisney+foxkathleen kennedykevin feigeledové královstvíledove kralovstvi iimarvelnetflixpixarstar wars
Disney to se streamováním myslí vážně. Na co se můžeme těšit? 

Už se to blíží. V Americe, Kanadě a Nizozemsku se v úterý 12. listopadu spustí dlouho chystaná streamovací síť, která chce podkopat monopol Netflixu a přivábit k Disneymu desítky až stovky miliónů předplatitelů toužících po filmovém a seriálovém obsahu. Jistě, Myšák není první a Netflix se už teď musí potýkat s konkurencí v podobě Amazonu, Hulu, HBO a dalších menších agregátů domácí zábavy (správně jste pochopili narážku na prozatím směšný Apple). Jenomže ten pravý test jej teprve čeká. Na následujících řádcích si rozebereme hned 10 důvodů, proč se Ted „Netflix“ Sarandos, Reed Hastings a další strachují oprávněně.

 

Na tomto místě musím krátce připomenout neslavný konec webu Topserialy, největšího českého provozovatele warezového seriálového obsahu. Ten se totiž raketového nástupu streamu blízko dotýká. Pokud vás neuspokojily mírně povrchní články na největších českých zpravodajských webech a zajímají vás bližší souvislosti, tak si zde přečtěte rozhovor s Tomášem Vyskočilem, který je odborníkem na řešenou problematikou. Pokud se vám nechce číst, pusťte si jeho rozhovor na DVTV. Proč takové promo pro Toma? Protože mi nezištně pomohl s fakty ve článku, což je pro vás zárukou, že v následujících odstavcích nebudu plácat hlouposti. Ke čtení si otevřete Frankovku z Vinařství Veverka a jdeme na to!

10. Cena a kvalita obrazu

Můžete si stokrát namlouvat, že dneska všechno o obsahu, ale kdyby Disney nabízel sebelepší knihovnu filmové a seriálové zábavy za 20 dolarů měsíčně, moc lidí by si jejich službu nepořídilo. Disney+ ale v USA začíná na 6,99 dolarech za měsíc (pokud si předplatíte rok, dá vám Myšák slevu a zaplatíte „jen“ 69,99 dolarů), což je nesmírně lákavé. Byť se správně ozývají připomínky analytiků, kteří dříve nebo později očekávají zvýšení skoro až dumpingové ceny, na začátek to je velmi konkurenceschopná částka. Pozor, nejde pouze o první nejlevnější tarif. To je konečná cena, která zákazníkům okamžitě přinese 4K obsah v HDR. Samozřejmě bez reklam.

Jaký to rozdíl oproti Netflixu, který podle mého názoru trochu zaspal, a byť také nabízí 4K kvalitu svého obsahu, předplatitelé se musí každý měsíc rozloučit s 15,99 dolary. Jen pro pořádek dodám, že se zákazníci za 12,99 dolarů mohou těšit na HD obsah a za 8,99 dolarů je pořád v nabídce předpotopní Basic služba, která nenabízí vysoké rozlišení, a přesto je o dva dolary dražší než Disney+. Netflix samozřejmě argumentuje obrovským množstvím vlastního i licencovaného obsahu a faktem, že za 16 babek můžete 4K Netflix přehrávat na 4 zařízeních současně, přičemž za necelých 13 doláčů je povoleno synchronní přehrávání na dvou mašinách. V tomto případě se sluší zmínit fakt, že díky tomu je dnes Netflix relativně beztrestně (a často) sdílený i mezi lidmi, kteří se vůbec neznají a minimalizují tak svoje náklady. To by se však podle posledních zpráv mohlo změnit. Netflix se každopádně bude muset nad svou cenovou politikou velmi vážně zamyslet. Osobně bych se přimlouval za jediný tarif za 13 dolarů (respektive za 260 korun u nás), který by nabízel Ultra HD rozlišení pro 2 uživatele naráz.

 

9. Star Wars

Pojďme si programové korunovační klenoty myšáka probrat jednotlivě. Nabízí se začít právě Hvězdnými válkami, protože originální Disney+ seriál The Mandalorian je opravdu velkým lákadlem. Tajemný lovec odměn se bude pět let po událostech Návratu Jediho snažit o přežití v drsné, skoro až westernové krajině plné desperádů. První trailery (podpořené skoro až nadšenými reakcemi novinářů na první díly) lákají i ty, kteří jinak nad seriály ohrnují nos. To však ani zdaleka není všechno.

Byť to na začátku roku vypadalo, že se Disneymu nepodaří ihned nabídnout divákům první trilogii Star Wars (zde jsem se rozepsal o problémech se sháněním práv nazpět pod disneyovskou střechu), nakonec pro Boba Igera a spol. (skoro) všechno dobře dopadlo. V úterý se šťastní američtí diváci dočkají Epizod I–VII na jednom místě. Co se Posledního z Jediů týče, tak ten dorazí někdy v roce 2020. A následovat ho budou i Rogue One a Solo. Proč trojice výjimek? Protože Netflix má pořád ještě v držení práva na vysílání a ta vyprší právě za pár měsíců. Dá se předpokládat, že si příští podzim v Česku budeme pouštět již úplně všechno, co kdy vyprodukovala značka Hvězdné války. Dobrá, asi ne nechvalně známý Vánoční speciál. Tam bude Disney muset počkat, až zemře George Lucas.

 

8. Jeden Marvel vládne všem

Když se řekne A, musí se dodat i Feige. Všichni samozřejmě víte o kaufu století, při kterém Disney v roce 2009 koupil za (z dnešního "Endgame pohledu" vážně nicotných) 4,24 miliard babek Marvel. Miliardy vydělává myšák už od dob prvních Avengers a pšenku bude sklízet i se startem svého streamovacího rádoby Netflix killeru. Pozor, ani tady se hned na začátek nedočkáme 23 marvelovek. Kdepak, zkraje jich bude jen 8 a zbylá většina (uvidíme, jak to dopadne se Sony Spider-Many a universalovským Neuvěřitelným Hulkem) by se měl pod jednu střechu dostat také během roku 2020. Disney si stejně jako u Star Wars pomáhal k dobrým hospodářským výsledkům licencováním svých komiksových klenotů, a přes veškerou snahu se mu nepodařilo zabezpečit návrat práv na všechny superhrdinské bijáky ze stáje Kevina Feigeho.

Paradoxem je, že se už při startu dočkáme Endgame, ale Infinity War přicválá do disneyovské stáje až příští rok. Stejně tak je situace nepřehledná u Iron Mana. Jednička a trojka bude hned, dvojka se začne nabízet později. Pokud vás zajímá celý seznam, čtěte zde. Pokusím se vzít hejterům myšáka vítr z plachet dodatkem o připravovaných exkluzivních seriálech. Příští a přespříští rok se (už i my) dočkáme Falcona a Winter Soldiera, WandaVision a Hawkeye. Následovat je bude „televizní“ She-Hulk, Moon Knight, What If... ? a samozřejmě i (pro mě vůbec nejlákavěji znějící) Loki.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace