Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč Disney+ pořádně zatopí Netflixu


ikona
TedGeorge
bob igerdisneydisney+foxkathleen kennedykevin feigeledové královstvíledove kralovstvi iimarvelnetflixpixarstar wars
Disney to se streamováním myslí vážně. Na co se můžeme těšit? 

Už se to blíží. V Americe, Kanadě a Nizozemsku se v úterý 12. listopadu spustí dlouho chystaná streamovací síť, která chce podkopat monopol Netflixu a přivábit k Disneymu desítky až stovky miliónů předplatitelů toužících po filmovém a seriálovém obsahu. Jistě, Myšák není první a Netflix se už teď musí potýkat s konkurencí v podobě Amazonu, Hulu, HBO a dalších menších agregátů domácí zábavy (správně jste pochopili narážku na prozatím směšný Apple). Jenomže ten pravý test jej teprve čeká. Na následujících řádcích si rozebereme hned 10 důvodů, proč se Ted „Netflix“ Sarandos, Reed Hastings a další strachují oprávněně.

 

Na tomto místě musím krátce připomenout neslavný konec webu Topserialy, největšího českého provozovatele warezového seriálového obsahu. Ten se totiž raketového nástupu streamu blízko dotýká. Pokud vás neuspokojily mírně povrchní články na největších českých zpravodajských webech a zajímají vás bližší souvislosti, tak si zde přečtěte rozhovor s Tomášem Vyskočilem, který je odborníkem na řešenou problematikou. Pokud se vám nechce číst, pusťte si jeho rozhovor na DVTV. Proč takové promo pro Toma? Protože mi nezištně pomohl s fakty ve článku, což je pro vás zárukou, že v následujících odstavcích nebudu plácat hlouposti. Ke čtení si otevřete Frankovku z Vinařství Veverka a jdeme na to!

3. Ledové království, Kráska a zvíře a další

Netflix nabízí (v závislosti na tom, ve které zemi právě žijete) klidně i 5 000 filmů a seriálů. Disney+ začne svoji americkou pouť s mírně podvyživeným numerem 500 filmů a 7 000 seriálových epizod (všimněte si, že schválně neuvádí samotný počet seriálů). Na první pohled je to obrovský nepoměr. Nabízí se úvaha, že pár měsíců po vyzkoušení myšácké služby všichni všechno nakoukají a nebudou mít důvod dávat starému dobrému Netflixu vale. Jenomže… Disney více než na kohokoliv jiného bude cílit na rodiny. A vy všichni jistě víte, že posedlost vašich ratolestí nekončí u dvacáté reprízy dobrodružství Anny, Elsy a Olafa. Nekončí ani u školních brašniček, penálů a hraček s podobiznou zpívajících princezen. Nemám nějakou pointu, ta posedlost prostě nekončí. Již brzy to vašim smutným rodičovským peněženkám připomene za humny se chystající sequel Ledového království

K tomu si připočtěte takové klasiky jako Na vlásku, Popelka, pomalu i Aladin, Kniha džunglí, Kráska a zvíře... Vážně vám musím připomínat, jak je Disney poslední roky mocný? A to prosím pěkně ani nemířím do minulosti, kde má Myšák v záloze stovky vlastních animáků a hraných pohádek, jež bude do své konkurence Netflixu jistě velmi pečlivě dávkovat v následujících letech. Dítě se vám nerozbrečí, když přestanete předplácet Netflix, ale jen počkejte, až se potomek naučí fungovat na Disney+ a vy se mu rozhodnete utnout předplatné Frozen a dalších. Přece se nebude vaše ratolest učit strkat nějaký Blu-ray do té divné černé věci pod televizí.

P.S. Tom z Nizozemska informuje, že bude už od začátku dostupná i spousta hraných disneyovských pohádek z šedesátých a sedmdesátých let.

 

2. Kompletní lokalizace

Netflix zaspal a poslední měsíce se to snaží dohnat. To vám jistě poví celý český (a podle všeho zoufale nestíhající) tým zodpovědný za maximálně zrychlenou lokalizaci stovek netflixovských filmů a seriálů. Trochu teď bojuji s tím, jestli mám streamovacího giganta za tuto chvályhodnou snahu pochválit, anebo spíš sprdnout za to, že byla taková samozřejmost tak dlouho odsouvaná. Ale konec dobrý, všechno dobré. Když sleduji ty desítky českých filmů a stovky nových dabingů a titulků přidaných poslední dva měsíce, musím Netflix alespoň trochu pochválit. Proč vlastně taková překotná snaha o napravení lokalizačních restů?

Samozřejmě za to může Disney+, který sice odstartuje ve většině světa až příští rok, ale já se s vámi vsadím, že nás nečeká něco podobného jako roky dlouhé netflixovské čekání na počeštění. Kdepak, do roka a do dne se podle mého názoru dočkáme česky mluvící streamovací sítě, na které najdeme skoro všechny Hvězdné války, marvelovky, pixarovky, originální disneyovské pohádky a dost možná i desítky známých foxovských bijáků určené i dětem. A ne, titulky se to neodbyde, ti nejmenší potřebují, aby na ně princové a princezny mluvili jejich jazykem. Že je to odvážná vize? Tak to jste ještě nečetli poslední bod mého článku.

 

1. My z Kačerova

Psal se rok 1996 a já jsem každou sobotu vstával s tím, že si na Nově pustím další dobrodružství Strýčka Skrblíka, Rampy McKváka, Dulíka, Bubíka a…. moment…. Kulíka. Hned potom jsem se tetelil blahem nad tím, co zase vymyslí Chip a Dale – nemluvě o Montym a Gedžitce. To trvalo snad až do roku 1999, kdy moje dospívání úspěšně posichroval silný matrixovský ročník. Píše se rok 2030 a můj o 35 let mladší potomek na mě řve, že nejde wifina a on se nemůže nalogovat na Disney+. Přikážu Alexe, aby restartovala síť a až do oběda poslouchala striktní pokyny mého synátora. Zároveň jí rezignovaně přikážu, aby uhradila poplatky na Disney+ i na další rok. 

Jdu do pracovny a tam spouštím starý Blu-ray přehrávač, do kterého strkám Jokera 3. Ten disk má svou cenu, protože vyšel jen v limitované edici 50 000 kusů a nás sběratelů Blu-rayů už na světě moc není. Na Facebooku si čtu rozezlenou zprávu šéfredaktora MovieZone KarlaR, pro kterého nikdo nechce napsat popisek k traileru na Avengers 7 s podtitulem X-Men vs. Eternals. Vedle mě leží hologram Scarlett Johansson... a to je konec, přátelé.

--- 

Děkuji za vaši pozornost a do diskuze nám napište, co od startu Disney+ očekáváte vy a jestli si dovedete představit budoucnost, ve které nebude myšák pouhým doplňkem Netlixu, nýbrž jeho následovníkem. Budoucnost je otevřená.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace