Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 důvodů, proč Disney+ pořádně zatopí Netflixu


ikona
TedGeorge
bob igerdisneydisney+foxkathleen kennedykevin feigeledové královstvíledove kralovstvi iimarvelnetflixpixarstar wars
Disney to se streamováním myslí vážně. Na co se můžeme těšit? 

Už se to blíží. V Americe, Kanadě a Nizozemsku se v úterý 12. listopadu spustí dlouho chystaná streamovací síť, která chce podkopat monopol Netflixu a přivábit k Disneymu desítky až stovky miliónů předplatitelů toužících po filmovém a seriálovém obsahu. Jistě, Myšák není první a Netflix se už teď musí potýkat s konkurencí v podobě Amazonu, Hulu, HBO a dalších menších agregátů domácí zábavy (správně jste pochopili narážku na prozatím směšný Apple). Jenomže ten pravý test jej teprve čeká. Na následujících řádcích si rozebereme hned 10 důvodů, proč se Ted „Netflix“ Sarandos, Reed Hastings a další strachují oprávněně.

 

Na tomto místě musím krátce připomenout neslavný konec webu Topserialy, největšího českého provozovatele warezového seriálového obsahu. Ten se totiž raketového nástupu streamu blízko dotýká. Pokud vás neuspokojily mírně povrchní články na největších českých zpravodajských webech a zajímají vás bližší souvislosti, tak si zde přečtěte rozhovor s Tomášem Vyskočilem, který je odborníkem na řešenou problematikou. Pokud se vám nechce číst, pusťte si jeho rozhovor na DVTV. Proč takové promo pro Toma? Protože mi nezištně pomohl s fakty ve článku, což je pro vás zárukou, že v následujících odstavcích nebudu plácat hlouposti. Ke čtení si otevřete Frankovku z Vinařství Veverka a jdeme na to!

7. Filmy studia Fox na Disney+?

Kolegové z Filmtora měli unikátní příležitost otestovat Disney+ v Nizozemí a tvrdí, že se při evropském startu nedočkáme ani jednoho filmu od Foxů. Ne, ani Avatara. Platí taková smutná zpráva i o americkém rozjezdu služby? Ne tak docela. Amíci se na začátek dočkají alespoň Sám doma, Cesty do středu Země (té z roku 1959), méně známého bijáku Milióny režiséra Dannyho Boylea, Zázraku v New Yorku (toho původního z roku 1934), komedie Nepolíbená s Drew Barrymore a několika dalších fláků. Je to vše? To víte, že ne. Hlavním tahákem budou Simpsonovi a Disney si oznámení téhle lahůdky schoval až na poslední chvíli, tedy na konec října.

Pořád je to ale docela málo, že? Fox je proslavený především svými eRkovými filmy (Vetřelec, Deadpool, Smrtonosná past a mnoho dalších), které se pro rodinám zaslíbenou službu příliš nehodí. Hodí se však na Hulu, kde si Disney už před pár měsíci pořídil kontrolní podíl. Jen tak mimochodem bude (především v Americe nesmírně populární službu) nabízet v balíčku spolu se sportovním ESPN a právě Disney+ za rozumných 12,99 dolarů měsíčně. Kdyby mě bavil americký fotbal a byl bych americký rezident, šel bych do toho okamžitě. Uvidíme, jak moc se obří foxovská knihovna využije pro Disney+ v následujících měsících a letech. Něco mi říká, že musí foxovské série jako Doba ledová nebo Noc v muzeu na streamovacím agregátu dříve či později nevyhnutelně skončit.

P.S. Na X-Meny prozatím v USA také mohou zapomenout. Mutanti jsou nicméně PG-13, takže to podle všeho také bude jenom otázka času.

 

6. Bob Iger a Kevin Feige

Dvě jména, která dnes de facto reprezentují značku Disney. Robert Iger sice za necelé dva roky sekne s prezidentováním jedné z největších světových firem (kdo ví, jestli nezkusí prezidentování USA), do té doby však bude jeho prioritou rozjezd ambiciózní služby Disney+. Ta sice hned zezačátku nesejme gigantický Netflix, ale bude skvěle doplňovat současné disneyovské portfolio. Bob dobře vidí, že budoucnost patří streamovaní a je pevně rozhodnutý narušit netflixovskou nadvládu. Pokud máte volnou čtvrthodinku, pusťte si velmi zajímavý rozhovor s analytikem/moderátorem televize CNBC, který pomalu končícího šéfa myšáka vyzpovídal u příležitosti startu „jeho“ streamovacího dítka. Sice se nedočkáte žádné šokující informace (ne, Disney+ nebude točit exkluzivní blockbustery za 120-150 mega jen pro své předplatitele), ale stejně je velmi přesvědčivý. Z celého rozhovoru čiší, jak je mu u zadele, že Disney přijde o miliardy babek z licencování svého obsahu. Bob zase jednou vidí do budoucnosti.

Co Kevin Feige? Ten už se musel u marvelovek trochu nudit. Jinak by se asi nenechal ukecat Lucasfilmem, aby dozoroval minimálně jeden velký Star Wars biják, jehož se dočkáme v dalších letech. S tím souvisí nekonečné spekulace o konci Kathleen Kennedy v čele společnosti, kterou kdysi založil George Lucas a pak ji za 4 miliardy střelil Disneymu. Uvidíme, co je na tom pravdy. Vlastně to dává smysl. J.J. Abramsem režírovaná závěrečná kapitola „poslední“ trilogie Hvězdných válek bude podle všeho (kromě jiného) i slzopudným rozloučením jedné generace. Kathleen sice k dnešnímu dni nenávidí každý druhý fanoušek Star Wars, ale nikdo už jí neodpáře ty desítky fantastických bijáků produkovaných mimo vesmír Hvězdných válek. Nebude moc kontroverzním zvoláním, že je jí pro pohádkové Star Wars škoda?

 

5. National Geographic

Ano, na Disney+ budou dostupné i dokumenty ze stáje jimi vlastněné stanice National Geographic. Dlouho jsem přemýšlel, jestli tuto informaci neodbýt ve dvou větách. Právě na poli dokumentů má totiž Netflix obrovský náskok, který streamovací premiéra fantastického Free Sola nijak neohrožuje. Většina čtenářů MovieZone si jistě Netflix předplácí a může tedy zamířit do dané sekce, aby se pokochala desítkami extrémně zajímavých dokumentů, které čítají takové pecky jako Fyre, válečné Restrepo, Icarus a přehršel dalších. V tomto případě si troufnu tvrdit, že Myšák takovou ztrátu nikdy nedožene, protože kromě úzce zaměřeného National Geographic nikoho podobného nekoupil. Dost možná mu nezbyde nic jiného, než se v budoucnu s Netflixem utkávat v aukcích o ty nejzajímavější kousky.

Na co přesně se tedy mohou američtí uživatelé Disney+ dychtící po dokumentech z dílny National Geographic těšit? Seznam snímků, jež budou americkým uživatelům dostupné k 12. listopadu, se mi bohužel nepodařilo dohledat - ale v Nizozemsku se NG uvede následovně (klikejte na seznam). Docela bych se přimlouval za to, aby čistě působící úvodní stránka Disney+ časem zařadila i jiné poskytovatele. Bůh ví, že kvalitní dokumenty stojí velké peníze. Vzhledem k plánované lokalizaci (o tom až níže) by se to jistě alespoň trochu projevilo i v kapsách českých dokumentaristů, kteří bez podpory České televize často točí za vlastní koruny. A nejen Rimsy vám potvrdí, že je to škoda.

 

4. Pixar

Výše odkazuji na preview úvodní stránky Disney+ a vy jste si jistě všimli skákající lampičky alias Pixaru. Už u Star Wars a Marvelu jsem se vyjadřoval k trablům myšáka s „přetáhnutým“ licencováním svého obsahu, který bude nějakou dobu chybět na jeho streamu - a problémy se týkají i pixarovek. Naštěstí to s nimi není tak horké, jako v případě marvelovek. Ve studiu Pixar celkem vzniklo 21 animáků a hned od začátku jich na řešené streamovací síti bude dostupných 17. Chybět budou pouze Vzhůru do oblak, Coco, druzí Úžasňákovi a poslední (opravdu prý poslední) Příběh hraček. Dá se předpokládat, že Disney tyhle resty pořeší už příští rok a při spuštění své vlajkové lodi ve zbytku světa se dočkáme fakticky kompletního katalogu jejich prémiové značky.

Zbyl mi odstavec navíc, tak v něm Pixar pochválím. Byť by skákající lampička mohla i nadále ždímat svoje superúspěšné značky dalšími a dalšími pokračováními, pánové a dámy si řekli dost a vrací se ke svým kořenům. Tedy k originálním filmům, které bude příští rok reprezentovat dvojice Frčíme! a Soul. Především Soul, režírované tatínkem Vzhůru do oblak a V hlavě Peterem Docterem, mi teaserem udělalo velkou radost. Zatímco Frčíme! namluvené Tomem Hollandem a Chrisem Prattem má ambice nás v kinech rozesmát, Soul nás jistě donutí utírat slzy a já bych vážně chtěl vidět podobně silnou sekvenci, jako ten slavný úvod Vzhůru do oblak. Teď mě omluvte, jdu si jmenovaný biják pustit znovu. Veverka!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace