Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kampaň devátých Star Wars má zatím jeden velký problém


ikona
KarelR
disneyj. j. abramsrian johnsonstar warsstar wars: vzestup skywalkera
Pokus o skalpel nového traileru Star Wars, který se maličko zvrhnul... 

Víkendová akce D23 bohužel nenabídla velkolepý nový trailer Epizody IX. Dostali jsme „jen“ nostalgické vzpomínání s hrstkou nových záběrů, které zakončila scéna s temnou verzí Rey. Neříkám, že nechápu, proč Disney propaguje film tímhle směrem – po „příliš zbabělé“ sedmičce a „příliš odvážné“ osmičce se na diváckou vstřícnost moc spoléhat nedá. I tak mám ale pocit, že kampaň zapomíná na jednu zásadní věc – totiž na samotný film!

Nevím proč, ale byť je upoutávka z D23 samozřejmě povedená (ikonické záběry + hudba Johna Williamse je neselhávající kombo), chvíli po jejím zhlédnutí jsem si vzpomněl na trailery druhého Abramsova Star Treku. Jasně, Star Wars zbývají celé čtyři měsíce do premiéry a masivnější upoutávky jsou dozajista na cestě. I kvůli tomu ale Vzestup Skywalkera zatím působí jako chudá slideshow postav a planet, v níž se na ploše trailerů nebuduje žádný příběh ani napětí.

Jako by se zapomínalo na základní poučku, že musí upoutávka strhnout sama o sobě – a teprve pak se můžeme bavit o tom, jak celý koncept pasuje do širšího plánu. Abrams obvykle dokázal vytírat zrak už pouhým teaserem s hrstkou dobře vybraných a seskládaných záběrů. Tady se však drží nepříjemně při zemi, jako by doufal, že všichni automaticky přijdou na devátý díl jen proto, že viděli osm předchozích.

Logika pochopitelně velí, že si diváci cestu do kina najdou. Dovolím si ale tvrdit, že bez dalších výrazných lákadel dorazí hlavně fanoušci, zatímco třeba „marvelovsky široké publikum“ mávne rukou podobně jako u Sola. Výsledkem by tak mohl být nejhorší otvírák z nové trilogie (po 247 milionech sedmičky se osmička dost zázračně udržela na 220 mega) a tváří v tvář osmému Potterovi nebo Avengers: Endgame víceméně ostuda, po níž se Lucasfilm začne modlit za geniální minisérii s Obi-Wanem.

Papírově si přitom Abrams vůbec nemá na co stěžovat. Zatímco on nechal Rianu Johnsonovi dost ostře rozdané karty (zlomený Luke, rodiče Rey, mocný Snoke…), režisér Epizody VIII byl na svého nástupce extrémně hodný a prakticky všechny načrtnuté linie uzavřel. Můžeme se samozřejmě hádat o tom, komu jeho nečekaná vyústění sedla a komu ne. Epizoda IX ale na rozdíl osmičky může začít prakticky kdekoliv a vydat se jakýmkoliv směrem – stačí, aby Rey dál máchala světelným mečem a Kylo se konečně přiblížil na dohled světlé straně Síly, před níž se tak zoufale snaží utéct.

Osobně sázím na to, že Vzestup Skywalkera znamená jeho finální odvrhnutí temné strany, k němuž ostatně došel i jeho milovaný dědeček. Ať už si ale Abrams vymyslel cokoliv, může to prostě do velké míry být samostatný film, u kterého budou odkazy na desítky let starwarsácké minulosti jen hezkou berličkou.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace