Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Kampaň devátých Star Wars má zatím jeden velký problém


ikona
KarelR
disneyj. j. abramsrian johnsonstar warsstar wars: vzestup skywalkera
Pokus o skalpel nového traileru Star Wars, který se maličko zvrhnul... 

Víkendová akce D23 bohužel nenabídla velkolepý nový trailer Epizody IX. Dostali jsme „jen“ nostalgické vzpomínání s hrstkou nových záběrů, které zakončila scéna s temnou verzí Rey. Neříkám, že nechápu, proč Disney propaguje film tímhle směrem – po „příliš zbabělé“ sedmičce a „příliš odvážné“ osmičce se na diváckou vstřícnost moc spoléhat nedá. I tak mám ale pocit, že kampaň zapomíná na jednu zásadní věc – totiž na samotný film!

Což mě obloukem vrací k mojí původní pointě. Je fajn, že se blíží devátá epizoda Star Wars. Mnohem důležitější by však mělo být, že se blíží nový film J. J. Abramse, režiséra pilotu Ztracených, Mission: Impossible III, rebootovaného Star Treku… a koneckonců i Epizody VII, která na velké atrakce rozhodně nebyla skoupá. Moc rád bych viděl nějaký dechberoucí záběr, skvěle načasovaný fór nebo kus akce, který srší Džej Džejovou nezaměnitelnou dynamikou. OK, Kylo a Rey se budou řezat na plovoucích troskách Hvězdy smrti. Prodat to jen z dálky je ale prostě „málo abramsovské“ a jde o další příklad toho, jak se v kampani zatím nejde na tělo.

Jako by u Disneyho prostě ignorovali fakt, že mají nejlépe přijaté Star Wars posledních let název Rogue One (78% na ČSFD nepokořil ani jeden ze zbylých tří filmů). Předaleká galaxie tak očividně pořád táhne, jen se musí myslet na to, že současná generace diváků touží hlavně po velkolepých bitvách, osudových misích a jednoduché žánrové akci. V Epizodě IX toho pochopitelně nebude málo – viz megalomanský záběr na Star Destroyery (jsou to mimochodem staré imperiální modely!) nebo honička na písečné planetě Pasaana, jíž se věnoval teaser. Kampaň ale tyhle věci staví tak nějak do pozadí a sází na to, že stačí ukrýt složitě přijatou Rose Tico a bude dobře.

Kde je nějaká girl-power v podání Finnovy nové kámošky Jannah (Naomi Ackie) nebo Poeovy staré kámošky Zorii Bliss (Keri Russell), která má být lovkyní odměn s pochybným morálním kompasem? Kde je nějaká cool hláška od Landa? Kde je nebezpečně vyhlížející Allegiant General Pryde (Richard E. Grant), který zřejmě bude duchovním nástupcem Moffa Tarkina? Já vím, já vím, Disney tyhle postavy zatím drží pod pokličkou. S přihlédnutím k tomu, že už máme za sebou dvě upoutávky (a něco mi říká, že se širší publikum nepožene do shánění třetí, čtvrté a páté), mi ale přijde dost nešťastné ohlížet se pořád do minulosti a nevsadit taky na hrdiny z budoucnosti.

Po Válce o planetu opic víme, že setrvačnost není samospásná (obzvlášť, když máte za sebou hůř přijatý prostřední díl trilogie), a Šílený Max nebo Sebevražedný oddíl nás naučili, že může fenomenální první trailer zapůsobit tak mocně, že už se dál nemusíte ani moc snažit. Star Wars si ale trvají na opačném postupu a upozaďují tak i chudáka Abramse, který teď podle mě smutně kouká na internet a proklíná marketingové oddělení za to, že nevytasilo alespoň nějaký featurette ala Rogue One.

(Stejně tak se ho v červenci dočkaly Epizoda VII a Epizoda VIII.)

OK, lidé budou chvíli řešit finální scénu s Rey, u níž je velmi pravděpodobné, že jde jen o vizi (jinak by nebyla v traileru). A ještě pár dní vydrží humory s rudookým C-3PO, jenž odkazuje hlavně na Vaderova komiksového droida 0-0-0, jenž mimochodem strašně rád mučí lidí. Pak ale zbyde jen rozhořčení z toho, že jsou deváté Star Wars zatím sdílné asi jako čtyřka Avengers – aniž by měly vybudovány skálopevné základy k tomu, aby si to mohly dovolit.

Samozřejmě budu rád, pokud další upoutávky nevykecají úplně všechno a nechají si alespoň tolik překvapení jako Epizody VII a VIII. Zároveň bych ale ocenil nějaký razantní důvod k nadšení a nikdy by mě nenapadlo, že o něj budu muset prosit zrovna popcornově vstřícného Abramse.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace