Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 historek z natáčení filmů Quentina Tarantina


ikona
TedGeorge
brad pittdiane krugerdjango unchainedharvey weinsteinjennifer lawrencekill billleonardo dicapriomichael madsenpulp fictionquentin tarantinotenkrat v hollywooduuma thurmanving rhames
Zajímá vás, jaké to je pracovat na filmech kultovního režiséra? 

V kinech je devátý film kultovního režiséra Quentina Tarantina a je tedy logické, že se v následujících dnech dočkáte (nejenom na MovieZone) přehršle článků rozebírajících Tarantina a jeho filmy. Byť jsem samozřejmě viděl všechny bijáky legendární direktora, rozebírání jeho díla s dovolením nechám na povolanějších a místo toho vám nabídnu desítku více či méně slavných historek, které se týkají natáčení jeho milovaných výtvorů. Některými se pochlubil slavný režisér sám při tom bezpočtu rozhovorů (doporučuji hlavně jeho pravidelná klábosení u Howarda Sterna), jiné pocházejí z úst herců a hereček, kteří někdy Tarantinovo „zážitkové“ natáčení absolvovali.

Byť jsme teď skoro všichni díky chválené premiéře bijáku Tenkrát v Hollywoodu pozitivně naladění, následující řádky nenabídnou pouze příjemné počtení k odpolední kávičce. Quentina provází jak v osobním, tak profesním životě pověst člověka, který má složitý vztah se ženami a my se toho na následujících řádcích také dotkneme. Začneme však zlehka a já na závěr úvodu snad jenom dodám, že 10 historek ani zdaleka nemohlo postihnout všechny ty pohádky, které provázejí natáčení jeho nejslavnějších bijáků. Tady nastupujete vy, protože diskuze je otevřená a vy sami pro nás můžete na ploše jednoho až dvou odstavců rozepsat svojí oblíbenou tarantinovskou historku.

7. Pulp Fiction by si zasloužilo vlastní článek

Historek z asi nejznámějšího filmu kultovního režiséra je tolik, že by zaplnily samostatný artikl. Začneme obsazením hlavní role. Vincent Vega byla psán na tělo Michaelu Madsenovi, ten však dal přednost Wyattu Earpovi a později toho samozřejmě velmi litoval. Stejně tak nedopadlo ani angažmá Seana Penna nebo Williama Hurta. Vděčný part tedy ukořistil John Tra-… Ještě ne. Věřte tomu nebo ne, ale o roli Vincenta se ucházel samotný Daniel Day-Lewis, tedy jeden z nejlepších (!) herců všech dob, jehož do svého bijáku marně vábil každý druhý ambiciózní režisér, jen aby se mu dostalo odpovědi, že Daniel nemá zájem a raději bude doma vyrábět boty. Proč to nakonec neklaplo? Tady budu bruslit na hodně tenkém ledě, ale podle všeho ho odmítnul sám Tarantino a u Weinsteinů (respektive Miramaxu) si prosadil Travoltu, pro něhož to byl skoro až zázračný herecký comeback.

Ještě jedna historka týkající se natáčení Pulp Fiction? Dodnes se hojně spekuluje o kufříku, který je v držení dvojky Travolta – Jackson a na konci se ho málem zmocní postava lupiče hraná Timem Rothem. Co přesně obsahoval legendární kufříkový „MacGuffin“? Dodnes nikdo neví, ale mě osobně se velmi líbí spekulace o duši Marcella Wallace, kterou mu měl ukrást sám ďábel. Spekulacím všímavých diváků nahrávají scény zabírající Vinga Rhamese zezadu. Na krku má totiž obvaz, a to prosím pěkně přesně na místě, kde se podle legend extrahuje ona lidská duše. Samozřejmě že během let se na teorii dostalo i v těch nekonečných rozhovorech Tarantina s novináři. Jeho suchá odpověď? „Není to pravda, Ving se prostě pořezal při holení“. Zkuste na chvíli zapomenout na to, proč se Ving holil vzadu na krku a místo toho věnujte ještě jednou pozornosti vyjádření Quentina. Toho se totiž v roce 2003 jeden z diváků volajících do rádiové show Howarda Sterna zeptal, jak je to teda s tím kufříkem. On odvětil: „Je to cokoliv, co si divák přeje“.

6. Leonardo DiCaprio krvácel při natáčení Nespoutaného Djanga

Pokud jste někdy poslouchali historky z natáčení Revenanta, jistě vám neuniklo, že se toho Leo nebojí. Dlouhé natáčení oscarového bijáku v nehostinných (a sakra mrazivých) podmínkách stálo za to a vy si jeho vyprávění klidně poslechněte sami zde. Svoji krev však DiCaprio (doslova) cedil i na place Djanga, toho času prvního bijáku, který natočil s Quentinem Tarantinem. Mám na mysli scénu, ve které jím hraný nelítostný otrokář konfrontuje Djanga a doktora Schultze s jejich sofistikovaným plánem osvobodit půvabnou Brunhildu. Herec se v té scéně opravdu pořezal o skleničku na stole a my nesledujeme nějaké speciální efekty. Producentka filmu Stacey Sher k tomu později řekla: „Krev mu kapala ze zraněné ruky a přesto zůstal v roli. On prostě pokračoval ve scéně! Potom to chtělo stehy.“

Pídil jsem se po reakci samotného DiCapria na dotyčnou scénu a našel ji na stránkách Hollywood Reporteru. Dočtete se tam, jak byl DiCaprio fascinován reakcemi štábu, který vůbec netušil, co se děje, a odmítal uvěřit, že se herec opravdu zranil a krvácel. Leo zároveň dodal, že když se ozvalo „střih“, štáb mu začal spontánně tleskat. Hned poté se samozřejmě muselo natáčení stopnout. Pokud vás zajímá, jak moc „ostré“ bylo natáčení Nespoutaného Djanga, klikněte na tento článek. Něco mi říká, že se herečka Kerry Washington v nejbližší době nebude zrovna hnát do další spolupráce s Tarantinem.

5. Uma Thurman nerada vzpomíná na natáčení Kill Billa

Volně navazujeme na „panchartské“ škrcení Diane Kruger. Asi vám na tomto místě neřeknu žádnou novinku, ale natáčení Kill Billů nebylo pro Umu Thurman procházkou růžovou zahradou a herečka z toho viní především režiséra. Nebo to alespoň řekla v rozhovoru z počátku roku 2018 se slavnou novinářkou píšící pro New York Times Maureen Dowd. Ten se konal jen pár měsíců poté, co na světlo světa začalo prosvítat prasácké konání hollywoodského mogula (a v té době výhradního producenta Tarantinovek) Harveyho Weinsteina. Uma prostě byla naštvaná na všechny okolo a své tenkrát řekla i o Quentinu Tarantinovi. Nemá teď cenu tu přepisovat úplně všechno, co v artiklu zaznělo (můžete si ho koneckonců přečíst zde), ale ve zkratce… Jedná se hlavně o incident, který se udál při zdánlivě obyčejném záběru na Umu ujíždějící po prašné cestě. Tarantino trval na tom, aby herečka jela rychleji, než by bylo záhodno. Potřeboval, aby jí vlály vlasy. Ty jí sice vlály, ale jenom za cenu havárie, kvůli níž představitelka Nevěsty skončila v nemocnici. A jen tak mimochodem – na stejné silnici se kdysi zabil slavný herec - rebel James Dean.

Dejme jí teď slovo: „Po návratu ze špitálu jsem mu řekla, že mě málem zabil. Byl naštvaný, protože si to nemyslel. Na plac tenkrát přišel i můj manžel Ethan Hawke, aby si s Quentinem promluvil. Naše hádka se nanovo rozhořela při propagování filmu.“ Proč se pohádali i při nutném zlu alias „Tour de Press“? Herečka totiž po Tarantinovi a studiu chtěla, aby jí poskytli záznam z nehody, a nejprve jí nebylo vyhověno. Až po vydání článku si Tarantino nasypal popel na hlavu, Umě se v dlouhém interview na Deadline veřejně omluvil a "zázračně" objevené záběry ze zákulisí herečce poslal. Pročistilo to mezi nimi vzduch? Pokud můžeme věřit jeho čerstvému vyjádření z konce července 2019, tak snad ano. Jinak by si asi těžko dovolil říct následující: „S Umou jsem nedávno mluvil o Kill Billovi 3. Vlastně to bylo minulý týden. Pokud by si nějaký můj film zasloužil pokračování, byl by to právě tenhle.“ Já nevím jak vy, ale já bych se opravdu hodně divil, kdyby trojka někdy vznikla.

4. Gauneři byli levní

Když se řekne a, musí se říct i b. Tím pádem si po Pulp Fiction proklepneme i něco málo historek z Gaunerů a prim budou tentokrát hrát peníze, respektive jejich nedostatek. Zajímá vás rozpočet filmu? Původně měl být pouhých 30 000 babek a Quentin plánoval film natočit jen tak z plezíru s (nám dnes už notoricky známou) partou kamarádů. Vše ale změnila účast Harveyho Keitela (ten nakonec film i produkoval), která mu pomohla sehnat 1,5 milionů dolarů. I tak to bylo velice málo a s minimálním rozpočtem byl Quentin nucen improvizovat na každém kroku. Za zmínku především stojí scéna, kdy Steve Buscemi vyhodí ženu z auta a ujede s ním. Produkce si nemohla dovolit uzavřít ulici (nemluvě o asistenci policie), takže se na dotyčné křižovatce vždy čekalo na zelenou.

Když už jsme u toho Buscemiho… Jelikož film neměl příliš velký rozpočet designovaný na kostýmy (pokud vůbec nějaký byl), Steve nosil ve filmu svoje vlastní černé džíny. Odstavce věnované rozpočtovým trablům s Gaunery by pak nebyly kompletní bez zmínky o tom, že chtěl Tarantino do Gaunerů obsadit Jamese Woodse. Podle IMDb učinil hned 5 různých nabídek, všechny ale byly pod úrovní klasické gáže, kterou tento slavný herec bral. Když se později režisér s Jamesem potkal, tak trochu mu to vmetl do tváře. Herec se mu prý omluvil a následně vyhodil svého agenta. Ten mu totiž nabídky zatajil a Woods nevědomky přišel o možnost zahrát si ve filmu svého oblíbeného režiséra.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace