Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Harvey Weinstein končí. Otřese se Hollywood v základech?


ikona
TedGeorge
angelina jolieben affleckcara delevingneharvey weinsteinquentin tarantinotéma
Desítky žen se ozvaly a Harvey to balí. Co bude dál? 

Jistě si všichni vzpomínáte na Karlův článek z minulého týdne, ve kterém se řešilo velké množství sexuálních afér v showbyznysu. Jedním z dotyčných predátorů byl legendární hollywoodský producent Harvey Weinstein, který právě rozdýchával šokující článek v New York TimesV řešeném artiklu byly uvedeny mimo jiné herečky Ashley Judd a Rose McGowan, které novinářům poskytly mrazivé svědectví o sexuálním obtěžování ze strany prominentního hollywoodského mogula. Pan W v tu chvíli ještě bojoval. Rozumějte tomu tak, že volal na všechny strany, vyhrožoval a sliboval, že se s NY Times bude soudit.

Ono to před týdnem opravdu chvíli vypadalo, že Weinstein nějakým zázrakem ze všeho vyvázne. Naštěstí se tak nestane. Objevila se totiž další svědectví a dnes už je jasné, že takové množství obvinění prostě nemůže být prefabrikované. A na presumpci neviny vám v tomto případě kakám. Weinstein měl znásilnit Asii Argento a začínající herečku Lucii Evans. Desítky žen (mezi nimi i Gwyneth Paltrow, Kate Beckinsale, Mira Sorvino a Angelina Jolie) přiznaly, že se jim dostalo nemístných návrhů a následného vyhrožování. Zvláště svědectví Cary Delevingne je děsivé. Reakce TWC, tedy The Weinstein Company byla rychlá. Harvey dostal okamžitě padáka. Zároveň byl vyloučen z řad každé větší hollywoodské „komory obchodníků“ a jeho kariéra je u konce. Tolik tedy k rychlému nastínění současné situace a na řadě je krátké zamyšlení, které položí několik otázek a na některé snad i odpoví.

 

Tak zaprvé – nejenom Hollywood ale i celý svět se ptá, jak mohlo takové chování tomu hledači lanýžů procházet skoro 30 let a proč o tom proboha nikdo nepromluvil? Mnozí také vidí spiknutí hollywoodských elit, které o všem dobře věděly a Harveyho kryly. Já se zas tak nedivím. Weinstein patřil k nejmocnějším hollywoodským hráčům a měl moc z mladých hereček udělat hvězdy. Případně zavolat na několik telefonních čísel a naopak jim zavřít všechny dveře. Pokud už nějaká promluvila, vše bylo zameteno pod koberec finančním vyrovnáním v řádech stovek tisíc dolarů.

V návaznosti na fakt, že to celé před pár dny konečně prasklo, se začala objevovat nejenom svědectví mladých hereček o sexuálním obtěžování, ale také odsouzení z řad bývalých spolupracovníků. Fakticky všechna tvrdí to stejné: „Nevěděli jsme to, šokuje nás to, je to strašné“. Zatímco u takové Meryl Streep asi člověk nemůže pochybovat o tom, že by v případě znalosti situace nemlčela (na její ikonický status by byl i Harvey krátký), u ostatních už to tak jednoduché není. Ben Affleck byl jedním z těch, kteří se se zpožděním ozvali na sociálních médiích a chování prasáckého producenta odsoudili s tím, že o ničem neměli tušení. Ostatně jako všichni ostatní. V tu chvíli se však ozvala Rose McGowan, která docela přesvědčivě napsala, že jí Ben v reakci na její svědectví řekl: „Zatraceně, já mu říkal, ať už toho nechá!“.

Jak už v Hollywoodu bývá dobrým zvykem, zasloužené reakce vystřídala hysterie. Jason Momoa si musel vysypat popel na hlavu za nemístný vtip, který pronesl o znásilnění Khaleesi před šesti lety na Comic-Conu. Lidé připomínají Isaaca Mizrahiho, který je gay, ale na prsa Scarlett Johansson před x lety na Zlatých glóbech vážně šahat neměl. Již zmiňovaný Affleck je stavěn pomalu na stejnou úroveň jako Weinstein kvůli tomu, že měl v roce 2003 (před svědky) nevhodně obejmout mladou herečku Hilarie Burton. A skoro všichni se diví, že se až jako poslední včera ozval Quentin Tarantino, který s Weinsteinem spolupracoval celý život. Spekulace o másle na hlavě nechám povolanějším.

U Weinsteina to všechno bohužel nekončí. Viz případ Billa Cosbyho, jehož znáte hlavně ze seriálu „Cosby Show“, který v devadesátých letech rotoval na Nově. Tento herec a stand-up komik je podle některých lidí dokonce nejhorším americkým masovým násilníkem všech dob. U soudu jsou desítky případů, ve kterých figurují drogy na omámení a následně znásilnění. Opravdu o tom také celé ty roky nikdo nevěděl? To není vše – vzpomeňme na Fox News a Rogera Ailese následovaného Billem O´Reillym. Vysvětlí mi někdo, jak zatraceně funguje americký soudní systém, když k různým instancím v průběhu let přicházejí další a další žaloby ze znásilnění a soud pokaždé kývne na finanční vyrovnání? To aby mohl slavný komik pozdravit soudce o rok později s dalším případem znásilnění? Fujtajxl.

Za vším hledejte moc a peníze. Nebo snad nevidíte ten vzor, kdy každý z výše zmíněných mocipánů vládne svému odvětví a má tu moc nepoddajnou podřízenou zničit lusknutím prstu? Jedná se o celospolečenský problém, který jen tak nezmizí a lidé, kteří oslavují destrukci Harveyho Weinsteina jako záblesk lepších časů, jsou podle mě naprosto mimo. Odhlédněme teď na chvíli od Hollywoodu a věnujme se (vzácná to chvíle) politice na stránkách MovieZone. Většina Čechů si zvolila za prezidenta člověka, který verbálně uráží ženy celou svojí politickou kariéru, nechová se k nim zrovna uctivě (zdravíme Petru Buzkovou) a plebs ho přesto zvolí do toho nejvyššího úřadu.

V Americe je situace snad ještě horší. Prezidentem je Donald Trump, který vyhrál volby obtěžkaný nechvalně známou Bushovou nahrávkou z autobusu, v níž se mladému reportérovi chlubí tím, že mohl jako šéf Miss Universe ženám šahat na vagínu a ony nemohly nic říct. A nejenom to. Před volbami vyšlo najevo, že na něj podala žalobu ze sexuálního obtěžování desítka žen. Přesto mu jeho voliči rychle odpustili a zvolili ho nejmocnějším mužem světa. No, bude to ještě běh na dlouhou trať…

---

Vytáhni v hospodě: V návaznosti na události posledních dní působí tento můj tematický weinsteinovský článek skoro až nemístně…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (92)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace