Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Jak se zrodil marvelácký vesmír aneb za vším (ne)hledej Feigeho


ikona
TedGeorge
ant-manavengersavengers: endgameavengers: infinity warcaptain america: civil warcaptain america: the winter soldiercaptain marveldisneyedgar wrightendgamehvězdné válkyjames gunnkathleen kennedykevin feigemarvelrobert downey jr.russo brotherstržbyx-men
Miliardové partnerství s Disneym se nerodilo lehce. Zajímá vás neuvěřitelná cesta Marvel Studios a Kevina Feigeho na hollywoodský piedestal? 

Avengers: Endgame vládlo, vládne, a ještě nějakou dobu vládnout bude. Bezprecedentní divácký zájem velmi jednoduše ilustrují monstrózní tržby, které překonávají všechny známé rekordy (padne i ten Avatar?), a poslední dny a týdny prostě není před Tonym, Capem a spol. úniku. Moji redakční kolegové vám v následujících dnech jistě poskytnou mnoho témat k zamyšlení o marvelovské budoucnosti. Já to však vezmu od lesa a vy právě čtete článek, který si posvítí na vznik Marvel Studios a na pána zodpovědného za jednu z největších hollywoodských pohádek všech dob. Kevin Feige se stal prezidentem marvelácké produční firmy v roce 2007, ale my začneme článek ještě o pár let dříve. Proč? Protože klíč k budoucnosti leží v minulosti. Jelikož jsem se zase jednou rozepsal, k úspěšnému absolvování celého článku si otevřete libovolný kvalitní mok podle vaší preference. Jdeme na to.

Jak už jste jistě pochopili z minulé kapitoly, v článku jsem rezignoval na útrpnou cestu rozebírající produkci všech Marvelovek v průběhu posledních let. Místo toho jsme řešili Feigeho cestu na marvelovské výsluní navzdory všem Aradům a Perlmutterům. Nemluvě o složitých námluvách s Robertem Downeym Jr. Na závěr článku si posvítíme na několik průšvihů, které musel Kevin během své kariéry jako CEO Marvel Studios řešit. A asi pro vás nebude žádným překvapením, že prim hrají nezbední marvelovští režiséři.

Průšvih číslo 1: Edgar Wright nenatočí Ant-Mana.

Když se v roce 2017 objevil režisér Edgar Wright ve Variety Playback Podcastu, dostal onu zásadní otázku, proč nerežíroval Ant-Mana. Brit na to odvětil: „Všichni jsme chtěli natočit marvelovku. Později se bohužel ukázalo, že nechtějí film s rukopisem Edgara Wrighta“. Jistě, v Hollywoodu se režiséři pracující roky na scénářích svých vysněných filmů vyhazují jako na běžícím páse. V některých případech je situace o to bolestivější, když film dokonce začnou natáčet a jsou vyhozeni snad až příliš pozdě (ano, narážím na Solo: Star Wars Story). Wright podle všeho odešel na vlastní žádost a svoje nahrazení rutinérem Peytonem Reedem bere sportovně. Ještě jednou mu dáme slovo: „Všude se můžete dočíst, že jsem na filmu pracoval 9 let. Není to tak docela pravda. Musíte si uvědomit, že jsem v té době pracoval i na jiných projektech. Třeba závěr Cornetto trilogie U Konce světa. Intenzivně jsem se přípravě Ant-Mana věnoval cca. rok. Když mi řekli, že chtějí návrh scénáře bez mojí účasti, nemohl jsem dál. Jsem režisér – scénárista a nedovedl jsem si představit, že bych na filmu pracoval jako najatý režisér.“

Co k tomu řekl Kevin? „Nenašli jsme cestu, aby to celé fungovalo. Je naprosto normální, že se při přípravě filmu producent a režisér shodnou na tom, že to dál nepůjde. U Edgara mě nejvíc mrzí, že jsme na to oba přišli až příliš pozdě.“ Ant-Man se před čtyřmi lety dočkal (spolu s druhým Thorem) doposud nejvlažnějších recenzí z bijáků produkovaných Kevinem. Dnes můžeme jen spekulovat, jak by Wrightova vize zapadla do pečlivého marvelovského plánu. Pro mě osobně už od dob Občanské války platí, že v sólovkách postava mravenčího muže příliš nefunguje, ale v týmovkách je to vítané osvěžení. Což se potvrdilo i v Endgame, kde mě Scott Lang hraný Paulem Ruddem velmi bavil.

Průšvih číslo 2: James Gunn by si měl zrušit twitter

Tady jenom v krátkosti, protože kauza Gunn vs. Disney byla probrána snad ze všech stran. Na MovieZone se o to koneckonců postaral i KarelR. Režisér James Gunn se před lety dopustil na své oblíbené sociální síti do nevhodných, nechutných a zavrženíhodných vtípků. Mnoho let bylo ticho po pěšině. Následně si dovolil kritizovat současného amerického prezidenta. Pravicová americká televizní stanice Fox News si ho (právě kvůli kritice prezidenta) vyhmátla a s pomocí starých tweetů ho dehonestovala. Disney Gunna následně vyhodil a produkce třetích Strážců Galaxie byla odloženo na neurčito.

Všimněte si, že nikde nezaznělo jméno Kevina Feigeho. Pokud se o celou záležitost začnete zajímat trochu hlouběji, dočtete se, že Feige za „svého“ režiséra (alespoň ze začátku) bojoval. Situace byla každopádně postavena tak, že Gunna vyhodil Disney. Jak to celé dopadlo? Lidé nadávali čím dál méně a na Gunna pomalu zapomněli. Ukázalo se, že kariéra sympatického režiséra rozhodně není v troskách, protože Warneři zatřepali měšcem a Gunna přesvědčili k režii dvojky Sebevražedného oddílu. Možná i proto se pár měsíců před premiérou Endgame u Myšáka odhodlali k nemyslitelnému a Jamesovi odpustili. Můžeme jen spekulovat, jestli si chtěli napravit jméno u fanoušků, kteří vyhlíželi začátek předprodejů Avengers: Endgame, nebo svou roli sehrály i (více či méně veřejné) hrozby titulních herců a hereček, kteří si postavili hlavu a tvrdili, že trojka bez Gunna prostě nebude. Dnes už zůstává jen pachuť nad naprosto zbytečným dramatem, které rozpoutala dnešní hyperkorektní doba. Špatný (byť nechutný) vtip ještě nikoho nezabil a Gunn se omlouvá už dva roky v kuse.

Průšvih číslo 3: Brie Larson je hloupá feministka?

Na průšvih s „tour de press“, který provázel premiéru Captain Marvel, lze nahlížet ve třech časově posloupných, fázích. Ta první následuje hned po nevhodných „Bríjiných“ komentářích na nedostatečné zastoupení žen při jejích dýcháncích s novináři. Herečka tak udělala medvědí službu chvályhodnému feministickému hnutí, které neúnavně bojuje za rovnost žen nejenom ve filmovém průmyslu. V tu chvíli se totiž na internetu spustila „bouře ho_en“, která na herečce nenechala nit suchou. V té souvislosti se našli (i tuzemští) komentátoři, kteří rozumí filmovým tržbám asi stejně dobře, jako já dílu filozofa Slavoje Žižeka. Pánové si totiž dali do souvislosti první (často přehnané) odhady tržeb a následně tracking filmových čísel, který bere v potaz všechna přehrání trailerů, tv spotů a různé průzkumy řešící zájem diváků. Nepromyšlená slova jedné privilegované hollywoodské princezny podle nich zapříčinila pokles zájmu diváků o polovinu.

Fáze číslo dva? Tahle voda na mlýn všech on-line kecalů jistě nedala spát Kevinu Feigemu. Ten drasticky zredukoval počet vystoupení Brie v televizi, a když se podíváte na její pozdější rendezvous ve všech těch talk show – Brie k tomuto tématu mlčí a místo toho vyrábí klasickou propagační zábavu. Odhady na první víkend Captain Marvel v kinech neustále rostou. Fáze tři? Captain Marvel se sice dočkává jen mírně nadprůměrného hodnocení kritické obce, ale touha po další marvelovce doprovázená nadržeností na Avengers: Endgame dožene tu nejmocnější superhrdinku k fantastickému americkému otvíráku 153 milionů babek. K dnešnímu dni Kevin a spol. přepočítávají více než 1,1 miliardu celosvětově, což je mnohem víc, než kolik původně tipovali i ti nejoptimističtější tržební kecalové.

Pomalu finišujeme. Samozřejmě je otázkou, jak velkou roli hrál Kevin v řešení výše zmíněných průšvihů - tou největší pochvalou pro něj nicméně je, že vůbec nevíme. Však si sami vzpomeňte na divoké režisérské veletoče v souvislosti s (rádoby ultimátní) DC týmovkou Liga spravedlnosti. Nemluvě o široce propíraném vyhazovu režisérských bratrů v triku Lorda s Millerem od Star Wars originu. Marvel ty svoje kontroverze ustál (na rozdíl od vší konkurence) bez ztráty tržební kytičky, a o to tu běží především.

V tuto chvíli se v souvislosti s neuvěřitelně vysokými tržbami Avengers: Endgame spekuluje už jen o tom, jestli tahle marvelovka překoná Avatara a bude nejvýdělečnějším filmem všech dob. Ještě jednou a naposledy bych tu odkázal na svůj tematický článek rozebírající kariéru Boba Igera v čele Disneyho. Právě ve druhé kapitole se dočtete, jak tenkrát burza zareagovala poklesem na koupi komiksového studia za 4+ miliardy. Právě začíná první květnový víkend a tržby čtvrtých Avengers atakují dvě miliardy dolarů. No není to prostě nádherná pohádka, kterou chce každý správný byznysmen poslouchat před spaním?

V průběhu těch jedenácti let se Kevin dočkal spousty hlasitých ód. Počínaje Chrisem Hemsworthem, pokračuje disneyovským místodržícím Bobem Igerem, konče Robertem Downey Jr. Z ostatních filmů totiž nejsou zvyklí na to, že producent ví úplně všechno o jejich postavě a oni si za ním můžou odskočit na kafíčko a na pokec. Asi by však bylo naivní domnívat se, že je Kevin dnes tím stejným nadšeným geekem, který před dvaceti lety načítal všechny x-menovské komiksy a následně otravoval „svoji“ producentku ručně psanými poznámkami.

Kdepak, dnes je z něj bezpochyby tvrdý hollywoodský byznysman, s nímž se není radno pustit do křížku, a já bych byl nerad, kdybyste si po přečtení článku mysleli, že "dobro zvítězilo". Jeho příběh však jasně dokumentuje, že člověk musí být (alespoň na začátku) velký srdcař. Kde je konec tomu Ikeu Perlmutterovi, který kdysi kritizoval svoje zaměstnance za to, že prý dávají novinářům k dispozici až moc minerálek? Kéž bych si tu závěrečnou historku vymyslel...

---

Vytáhni v hospodě: Po premiéře Sola se v roce 2018 objevili „šprochy“ o tom, že to má Kathleen Kennedy v čele Lucasfilmu spočítané a nahradit by ji mohl právě velebený zaměstnanec Disneyho, Kevin Feige. Uběhl rok a zatím to vypadá, že se status quo jen tak měnit nebude. Počkejme si však na premiéru deváté epizody Hvězdných válek. Podle mého názoru to bude zklamání na všech frontách, které Disneyho konečně donutí jednat. Že by nás všechny Kevin ještě jednou pořádně překvapil?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace