Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MoneyZone: Marvelovky se chystají zbořit pokladny kin. Kolik vydělají?


ikona
TedGeorge
avengersavengers: endgameavengers: infinity warcaptain marveldisneykevin feigemarvelrobert downey jr.russo brothersspider-manthanosTom Hollandtržby
Jak velké haló udělá trojice marvelovek, které se letos chystají do kin? 

Letošní rok bude v kinech rekordní, o tom v tuto chvíli nepochybuje asi nikdo. Zima se sice doposud nesla ve znamení nenaplněných očekávání (LEGO Příběh 2 budiž nejčerstvějším důkazem), ale ty hlavní filmové trumfy se chystají do multiplexů až v následujících měsících. Čistou postupku má v držení studio Disney (Dumbo, Lví král, Příběh hraček 4, Ledové království 2, Hvězdné války IX), a aby toho nebylo málo, v druhé ruce drží také trojici marvelovských es. Ano, počítám i toho Spider-Mana, kterého oficiálně posílá do kin studio Sony, ale Myšák na té synergii samozřejmě hodně profituje. Na následujících odstavcích podrobně projdeme tržební vyhlídky Captain Marvel, Avengers: Endgame a Spider-Mana: Daleko od domova. Není třeba úvod zbytečně protahovat, jdeme na to.

Captain Marvel

Co filmu hraje do karet?

Je toho hodně, ale pojďme to vzít pěkně od začátku. Komiksový vesmír Kevina Feigeho šlape (na rozdíl od konkurence) jako ty nejpečlivěji promazané švýcarské hodinky. Co se v roce 2008 jevilo jako nejisté dobrodružství posichrované (skoro až nepravděpodobným) zaměstnáním problémového Roberta Downeyho Jr., to naplno odpálily do nebeských výšin dvě miliardy třetích Avengerů. V době premiéry poslední týmovky už samozřejmě všichni věděli, že se chystá Captain Marvel v hlavní roli s Brie Larson, ale teprve potitulková scéna s rozprášeným Nickem Furym odstartovala počátek reklamní kampaně pro hrdinnou Carol Danvers.

V červenci se zdrcující závěr posledních Avengerů lidem připomněl díky Ant-Manovi 2, ale to bylo (a je) na dlouhých 8 měsíců vše. Takové promlky nebývají u premiér nových marvelovek zvykem. Thor a Doctor Strange startovali poslední roky pokaždé na podzim, ale minulý rok tomu tak nebylo. Feige znovu ukázal, že je mistr svého producentského řemesla a první teaser na Captain Marvel tuhle touhu po další marvelovce vytěžil na maximum.

Za prvních 24 hodin ho celosvětově zhlédlo 109 milionů lidí a naprostá většina se těšila alespoň na náznak věcí budoucích. Kupodivu se jim toho nedostalo – Marvel vsadil na topgunovské flashbacky, kvalitně omlazeného Nicka Furyho a superhrdinku, která (nejenom pro mě) v traileru rozhodně nepřipomínala ženu, která by měla nakopat zadek Thanosovi. Rád bych se teaseru a trailerům na tomto místě věnoval více, ale bohužel se k tomu dostanu až v negativně podbarvené (pod)kapitolce níže.

Další trumf za opaskem Carol Danvers? Feige jistě pečlivě sledoval vzácný úspěch warnerovského DC Universa v podobě Wonder Woman z roku 2017 a potvrdil si, že jsou „girl power movies“ díky úspěšnému blockbusteru na vrcholu popularity. Nelenil tedy, poprvé najmul režisérku (Anna Boden spolupracuje s Ryanem Fleckem) a už prvním teaserem všem divákům připomněl to, co Chandler Bing z Přátel ví už od památních nočních seancí s motivační kazetou: „Jsem silná sebevědomá žena, která... všem emzákům nakope pr_el.“

 

K tomu si přidejte sázku na topgunovskou nostalgii a máte pečlivě vysoustružený produkt, který už se pomalu těší na první "klasické" diváky. Předprodeje na webech Fandango (a dalších) začaly už na začátku tohoto roku a první dny v on-line pokladnách byly fantastické. Dokonce bylo zahlášeno, že co se marvelovek týče, Captain Marvel je spolu s Infinity War a Black Pantherem nejprodávanější marvelovkou vůbec. Začaly se tedy objevovat první spekulace hovořící o otvíráku daleko za hranicí 160 milionů babek a možném útoku na půl miliardu jenom z Ameriky. Jenomže jak by vám jistě řekl nejenom KarelR – Fandango hlásící rekordní předprodeje je jedna věc, propadák Sola (který v nich dvojnásobně překonal Black Panthera!) je věc druhá. No a tímto se už pomalu dostáváme k tomu méně pozitivnímu.


Trable v ráji

Začneme těmi trailery? Můžeme. Byť se první teaser dočkal (hlavně v Americe) nadšených reakcí, jež navíc kvantifikovaly různé průzkumy spokojenosti diváků, trailery ten hype nijak zvlášť nepodporují. Nejenom podle mého názoru ty upoutávky rozhodně nepatří k marvelovské špičce a mě osobně spíše odrazují od toho, abych pospíchal na první půlnoční projekce. Jak už ostatně zaznělo v podání KarlaR a Civala – chybí tomu epičtější měřítko, větší kulervoucnost a superpilotka je spíše než cokoliv jiného průměrnou spoluhráčkou, která zatím působí stejně nuzným „přicmrndávajícím“ dojmem jako Hawkeye v superbitvě o New York z prvních Avengers.

 

To by však nemusel být až takový problém. Marvel v originech nikdy nešlape na plyn úplně a fakt, že Captain Marvel z trailerů zatím působí spíše jako obyčejná sci-fi, ve které holka trpící amnézií nakopává zadky neschopným Skrullům, je filmovým miminům z hlavy Stana Lee vlastní. Hlavním důvodem, proč by se chystaná marvelovka nemusela dočkat té vytoužené miliardy, bude obsazení hlavní role. Brie Larson v upoutávkách bohužel příliš nepřesvědčila. Ne, že by snad její obsazení byl fail už od prvních záběrů, ale zatím se v plné kráse neprojevilo ono „je ne sais quoi“, které by diváky naplno přihrálo na její stranu.

No a věnovat se musíme i aktuálnímu „haló“, které Kevinovi a spol. jasně ukázalo, že ani závěrečný krok v propagaci filmu nebude procházka růžovou zahradou. Brie je kovaná feministka a její boj za rovnoprávnost žen začal už dlouho před slavným předáváním Oscara (ze znásilnění obviněnému) Caseymu Affleckovi. Já mám pro její křížovou výpravu pochopení a vůbec mi nevadí ono poselství, co se snaží světu sdělit v každém druhém rozhovoru. V poslední době to však herečka vzala za špatný konec. O co jde?

 

Brie se vyjádřila v tom smyslu, že ji nezajímá, co si o jejím nejnovějším filmu budou myslet klasičtí bílý recenzenti středního věku (40, prosím pěkně). No a ke zděšení celého marvelovského marketingu navíc dodala, že pro ně koneckonců nebyla určená ani vyhejtovaná fantasy V pasti času. Odpověď plebsu byla okamžitá. Urážka střídala urážku a hněv lidí vyzbrojených ostrým jazykem a připojením k internetu se musel zákonitě přenést i na právě řešený biják. Rozhněvaní muži si totiž dali dvě a dvě dohromady a při pohledu na (před pár dny publikované) tržební odhady webu Deadline začali všude rozhlašovat, že Brie tímhle politicky nekorektním vyjádřením snížila odhadované tržby filmu o polovinu.

Faktem nicméně je, že to není pravda. Tracking jako takový se vždy oficiálně vyhlašuje až pár týdnů (maximálně to bývá měsíc – měsíc a půl) před premiérou. Do té doby se akorát tržební kecalové a různé weby toužící po vašem kliku předhánějí v (často fantasmagorických) číslech, která vás mají donutit k přečtení daného článku disponujícího šokujícím numerem v titulku. Právě toho jsme se dočkali v tomto případě a můžou za to již výše zmiňované předprodeje realizované přes ten zpropadený americký web Fandango. Na internetu opravdu dohledáte skoro dva měsíce staré odhady hovořící o otvíráku 160-180 milionů dolarů.

A ano, před pár dny se objevilo ono výše zmiňované (a očekávané) číslo z webu Deadline. To hovoří o 100+ milionech za první tři dny v amerických kinech, nikde tam ale nenajdete zmínku o snižování odhadů o desítky milionů dolarů kvůli pár nešťastně formulovaným větám. Když už jsme u těch odhadů - filmové tržby sleduji už dobře 10 let a poslední roky jsem si ověřil, že web pro.boxoffice.com je se svými (velmi časnými) odhady mimo o něco méně, než ostatní. V tomto článku ze začátku roku Shawn Robbins predikuje otvírák 140+ milionů. Současné odhady relativně přesného webu? 140+ milionů.

Nadávejte si tedy oscarové herečce, jak chcete. Ona to snese, koneckonců je to privilegovaná hollywoodská princezna, která je v rozhovorech opravdu docela často protivná. Je klidně možné, že Captain Marvel neotevře za těch 140-160 milionů, ale „jenom“ za 110-130. Ale neházejte ty (potenciálně nižší) tržby do jednoho ranku s jejím aktuálním PR zakopnutím. Davy lidí mířící do kin možná trochu prořídnou, jelikož kampaň poslední týdny jenom přešlapuje na místě (ty trailery vážně nejsou žádný zázrak). Všechen ten hejt je však jen oním pověstným plivnutím do studny, které novou marvelovku s hrdinkou, která už za pár měsíců nakope řiť Thanosovi, rozhodně nepotopí. Obzlášť po spokojených prvních ohlasech.

Pojďme k druhé kapitole, kde si posvítíme na vyhlídky tržební supernovy známé jako Avengers: Endgame.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace