Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Pokračování LEGO příběhu zklamalo, budou u Warnerů padat hlavy?


ikona
TedGeorge
aquamanbruce willischris prattgreen bookjames mcavoyjames wanjason momoakevin hartlego movielego pribeh 2liam neesonm. night shyamalanmiss balanedotknutelníoscarsamuel l. jacksonskleněnýspider-mantržbyviggo mortensen
Chris Pratt není největší hollywoodská hvězda... 

Už by to pomalu chtělo zabrat, Hollywoode. Po slabším lednu, ve kterém stály za zmínku snad jen Skleněný a Nedotknutelní, pokračuje bída i v únoru. Že to bude příští týdny lepší? Nebude, Alita má ve hvězdách napsáno propadák s velkým P, a Jak vycvičit draka 3 podle mě příliš velkou tržební paseku nenadělá. Až na začátku března se dočkáme Captain Marvel, a to bude podle všeho právě ten první (z jistě velmi dlouhé) řady obřích finančních úspěchů roku 2019. Ale zpátky k současné mizérii, kterou na prvním místě reprezentuje dvojka LEGO příběhu.

Warneři, seriózní weby, tržební kecalové, děti ve školkách – ti všichni predikovali slušný otvírák 50-60 mega a možný útok na více než 200 míčů jenom z Ameriky. Realita je taková, že LEGO dvojka vybojovala za první tři dny v amerických multiplexech pouhých 34,4 mega, a to už silně zavání průšvihem, nikoliv pouhým zklamáním. Ano, pokračování LEGA otevřelo za polovinu toho, co jednička. Navíc tu mluvíme o numeru z více než 4300 kin, což je skoro rekord, a vy klidně napište do diskuze poslední film, který by z tolika kin vydělal tak málo peněz. Já si totiž vůbec nemohu vzpomenout.

V případě klasického animáku cíleného na nejmenší by tržebně znalý člověk predikoval čtyřnásobek prvního víkendu jako nic. V tomto případě to ale dost možná nemusí stačit ani na tu stovku. LEGO dvojka cílí na dospělejší publikum, je to pokračování a bude se tím pádem v kinech spíše chovat jako obyčejný blockbuster. Zachrání vše mimo americké državy? Čekáme na první čísla, ale ve světě se na filmové LEGO nikdy moc nechodilo. Můžete tedy pomalu zapomenout na napodobení 211 milionů jedničky.

Zámořské tržby všech LEGO filmů

Dalším hřebíčkem do rakve je rozpočet. Ten nabobtnal na 100 milionů babek, a to raději ani nemluvím o klasicky obří reklamní kampani Warnerů, která jistě stála ještě víc. Kde udělalo studio chybu? Je to jednoduché, milý čtenáři. Značka se ždímala spin-offy a lidé se Emmeta a spol. prostě přejedli. Já osobně byl sytý už po prvním (slušném) filmu, ale ta tržební hitparáda v režii Lorda s Millerem asi pánům produkčním tenkrát zamotala hlavu.

Když už i KarelR (klikněte na jeho desítkovou recenzi prvního LEGO Příběhu) je schopný do MovieZone diskuze napsat: „Po jedničce nemělo vůbec smysl pokračovat. Když dvojka nezajímá ani mě, tak nevím, kdo by na to chodil.“, tak je něco špatně. Formát je vyčerpán a my už se dalších příběhů ze světa LEGA pravděpodobně dočkáme jenom na chystané warnerovské streamovací platformě. Pouštět další filmy do kina by totiž byla sebevražda a já dodám už jenom poslední věc: Warnery mám pořád rád, ale občas to jsou vážně strašná paka.

Na stříbrně pozici to bude přece jenom veselejší. Taraji. P. Henson dostála očekáváním a se svou ženskou variací na slavný film Mela Gibsona Po čem ženy touží si připisuje 19 mega za první víkend v zámořských kinech. U nás nepříliš známá herečka (proslavila se rolemi ve filmech Tylera Perryho) si musela pořádně oddychnout, protože naposledy si vystřihla roli v propadáku Hrdá Mary a další zářez by jí, ehm, očernil kariéru. Rozpočet byl dvacka, takže produkující (a průšvihy neustále pronásledování) Paramounti půjdou alespoň tentokrát do plusu.

Uvidíme, jestli ten plus bude jenom mírný, nebo to bude regulérní úspěch s náběhem na pokračování. Ve světě se na tyhle černošské řachandy a s čokoládovými kráskami totiž zrovna moc nechodí. Na druhou strany je výše zmiňovaný Gibsonův filmu opravdu hodně známý i v Somálsku, takže bych si s konečným verdiktem ještě chvíli počkal. Stovka celosvětově by byla hodně fajn.

Bronz bere díky necelým 11 milionům dolarů thriller Mrazivá pomsta (remake norského Boje sněžného pluhu s mafií) a vy jste o něm v posledních dnech slyšeli hlavně kvůli Liamu Neesonovi. Ten asi nedávno vyhodil svého PRistu, jinak si nedovedu vysvětlit, proč v rozhovoru s listem The Independent vyprávěl o tom, jak chtěl kdysi kvůli znásilnění své kamarádky (a teď také trochu zjednodušuji) vybíjet černochy. Dnes toho samozřejmě lituje, ale média okamžitě skočila po lákavých titulcích a lidé vyzbrojení připojením k internetu a nezdravou dávkou politické korektnosti nenechali na Liamovi nit suchou.

Proto je těch 11 mega ještě docela slušným příspěvkem pro Studio Canal. To film produkovalo a americká práva přenechalo za nějaké to procento z tržeb Lionsgateům, kteří akorát nacpali 15 milionů do reklamní kampaně. Kinotržby tu samozřejmě nikoho moc netankují, jedná se totiž o další z těch „Neesonovin“, která si pro pšenku dojde až díky Video-on-demand platformě a domácím nosičům. Budiž, ale zrovna v tomto případě jsem doufal v pěkný finanční úspěch i v těch multiplexech. Zvlášť když si čtu relativně spokojené recenze kvantifikované nadprůměrným hodnocením 6,5 na RottenTomatoes.

Tržby filmů Liama Neesona

Rychle k bramboře. Tu vypěstovali Nedotknutelní, a když se tak dívám na další nádherný pokles o pouhých 17 % a dalších 7,2 mega do kasičky studia STX (v USA se přepočítává už skoro než 86 mega!), tak bych si myslel, že ani to kilo nebude konečná zastávka v tržbách. Že by se režisér Neil Burger dočkal dalšího restartu kariéry? Tatínek bijáků Všemocný, Iluzionista a Divergence by si to rozhodně zasloužil.

Páté místo si pomocí dalších 6,4 míčů vydobyl Skleněný, který po zklamavším otvíráku 40 mega chytá druhý dech - a kdo ví, jestli to nakonec nebude stačit na 115-120 míčů jenom z Ameriky. V tuto chvíli jsme jenom milión a půl od hranice 100 milionů babek, které už ve světě padly. Čtvrtmiliarda bude (v tuto chvíli jsme na 221 melounech celosvětově), takže tady je pro hollywoodské účetní všechno v pořádku. A na ty bonusové miliony si přijdou i procenta beroucí Shyamalan, Willis, McAvoy a Jackson.

Žebříček celosvětově nejvýdělečnějších filmů za rok 2019

Na šestce startuje čtvrtá novinka právě finišujícího víkendu – horor Potomek. Ten utržil z více než 2500 kin pouhých 6 mega a já moc nechápu, proč takové bijáky ještě pořád startují v kinech. Jistě, rozpočet byl také pouhých 6 melounů, ale stejně mi to vzhledem k nutným milionům investovaným do reklamy nedává příliš velký smysl. Poslouchejte, páni producenti – lidé se těch hororů vážně brzy přejedí a ten žánr se zase dostane do srabu.

Šťastná sedmička? Má ji Zelená kniha, která už pomalu zbrojí na Oscary a doufá, že současných 61,5 milionů dolarů z Ameriky ještě pořádně rozmnoží. Nemluvě o světě, kde se s premiérami pořád ještě otálí. První hrstka větších teritorií každopádně hlásí dalších 44 mega. Kolik Oscarů tipujete pro tuhle pohodovou road movie?

Na osmé pozici vegetuje díky dalším 3,3 míčům Aquaman a Warneři musí být ze současné miliardy a 112 milionů k tomu vyloženě „tumpachoví“. Jinak by nevymýšleli koniny jako hororový spin-off s monstry z příkopu. Že by ten mizerný nápad zachránil James Wan? Lžete si do kapsy, jeho producentský vklad by v tomto případě byl tak maximálně návštěva placu a navazující oběd s režisérem (režisérkou). Podobné to dost možná bylo s nekvalitní Sestrou, pod kterou je jako producent také podepsaný.

Devítku bere animovaná trvalka Spider-Man: Paralelní světy. Další 3 melouny posunuly dobrodružství Milese Moralese na dohled ke 180 americkým milionům. Bude to stačit na dvě kila? Rozhodně ne, ale 190 je pořád možných. Ve světě přidávajícím dalších 173 milionů se ještě čeká na japonskou premiéru, která by měla vyhnat celková čísla na dohled 400 míčům. V tuto chvíli jsme na 353 melounech, takže to bude ještě fuška.

No a konečně číslo deset. Miss Bala minulý víkend propadla, tento klesla o 60 % a tím pádem bude závěr tržební pouti u hranice 15 mega nehezkou ztrátou pro produkující studio Sony. Vzhledem k reportovaným (ne)kvalitám zasloužené.


Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend se pokusí o zázrak předražená (spekuluje se o 170-200 milionech) Alita: Bojový anděl. Lidé sice chválí technickou stránku a po delší době prý opravdu parádní 3D, ale pro většinového diváka je těch lákadel pořád příliš málo. Snad se nepotvrdí tracking hovořící o 17 milionovém otvíráku. To by totiž dost možná nestačilo ani na pokračování hororu Všechno nejhorší, které má dvacetkrát menší rozpočet. Pro pořádek ještě musím zmínit start komedie Isn´t It Romantic, ve které se Rebel Wilson bude snažit sbalit Liama Hemswortha. Only in Hollywood.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace