Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Bude spojení s Disneym konečnou pro Foxy?


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avengersavengers: endgamebrad pittdeadpooldeadpool 2disneydisney+hugh jackmanjames cameronkevin feigenetflixnovi mutantiridley scotttržbyuniversalvetřelecvetřelec: covenantwarner bros.wolverinex-menx-men: dark phoenix
Mají fanoušci studia 20th Century Fox důvod k obavám? 

Možná si vzpomínáte na článek, který imf napsal v prosinci roku 2017. Čtenáře MovieZone v něm informoval o obří fúzi, díky které Disney převezme většinu aktiv ve společnosti 21st Century Fox (vlastní filmové studio 20th Century Fox). Jsme na filmovém webu a nás všechny samozřejmě nejvíc zajímalo, co to bude znamenat pro největší filmové foxovské značky. Čas ukázal, že oslavy u Myšáka byly mírně předčasné, protože svoji nabídku na Foxe předložil i konglomerát Comcast (vlastnící mimo jiné Universaly) a v jednu chvíli to opravdu vypadalo, že z obchodu desetiletí pro Disneyho nic nebude. Jenomže když se u Myšáka na něco zaměří, běda všem konkurentům…

Přišla další nabídka (z původních 52 miliard jich najednou bylo 71) a Comcast v červenci zkušeně uznal, že by také mohl velmi rychle vykrvácet a Foxe „přenechal“ Disneymu. Následovalo několik měsíců ticha a až ke konci roku 2018 se vyrojilo několik zasvěcených článků, které si vzaly na paškál tento vzrušující (a už fakticky jistý) obchod. Zajímají vás podrobnosti? Pokud ne, tak si přečtěte Imfovo velké téma o filmových ratinzích. Následující odstavce se jich vlastně také trochu dotknou. To na úvod stačí, tak se něčím občerstvěte a jdeme na to.

Kde jsme to skončili… Vidíte, ten Deadpool, Kingsmani a Ridley Scott. Mládeži nepřístupné filmy tvoří jednu z hlavních položek v každoročním sledu filmových premiér lišáckého studia. Zatímco Deadpool a Kingsmani jsou pořád velmi populární a ziskové série, u nově zrozeného vetřeleckého universa se… to říct nedá. Ale o možném začlenění násilných a nekompromisních filmů pod hlavičku Disneyho se teď bavit nebudeme. Vy totiž jistě dovolíte jednu delší odbočku. Je třeba se zamyslet nad nejdůležitější otázkou, která celou fúzi provází. Ponechá si Fox svoji značku, nebo se dříve či později budou všechny jejich filmy distribuovat jako disneyovky? Ta odpověď není jednoduchá.

Rád bych vám poskytnul definitivní rozhřešení, ale bohužel ho nemám. Insideři pracující pro web Deadline.com sice tvrdí, že už v prvním kvartálu roku 2019 dojde k tichému přesunu nejdůležitějších osob zodpovědných za distribuci a reklamování foxovských filmů pod hlavičku Disneyho, ale pořád jsme v rovině „jedna paní povídala“. Bob Iger k tomu řekl akorát ono klasicky uklidňovací: „Zaměstnanci Foxů se nemusí bát o svojí práci“. V reálu se však spekuluje o tom, že o práci může přijít až 10 000 zaměstnanců Ruperta Murdocha.

Dřív nebo později se budeme muset dočkat odpovědi. Můj názor je, že Fox se bez velkého humbuku začlení pod Myšáka a místo přejmenovávání společnosti na nějaký patvar jako Disney / Fox se dočkáme něčeho podobného, jako je symbióza New Line Cinema (tatínci Pána prstenů a Hobita) a Warner Bros. Tedy mocná filiálka, která si užívá relativně velké svobody, ale profit odvádí svému bohatému majiteli.

Zajímavé to začíná být, když se podíváte na distribuční rozvrh pro rok 2019. Tak třeba slavný „Memorial víkend“, který se koná v květnu a studia ho vyhlížejí (a rezervují si místa pro své filmové premiéry) roky dopředu. Ten letošní přinese do multiplexů Minecraft, Syna Temnoty (klikejte na skvělý trailer), Aladina, sci-fi s Bradem Pittem Ad Astra a vy už jistě tušíte, kde leží ten zakopaný pes.

Jistě, není výjimkou, že se stejný víkend v kinech potkají dva drahé a ambiciózní fláky. Hlavně když každý cílí na jinou sortu diváků. Jenomže nikdy je do kina neposílá stejné studio. Aladin je očekávaná disneyovská pohádka a Ad Astra je napjatě sledované sci-fi výborného režiséra Jamese Graye. A obě jsou součástí disneyovských aktiv, byť Brada Pitta oficiálně uvádí do kin ještě 20th Century Fox. Opravdu jsem jediný, komu to nedává smysl a tuší hýbaní se škatulaty na pozadí? Otázkou je, kam s tím sci-fi.

Pokud byste si chtěli spočítat, jaký je v tuto chvíli tržební podíl Disneyho a Foxů na filmovém trhu, tak v Americe je to šílené vysokých 37 % a ve světě to číslo nebude o moc nižší. To už jsme opravdu jenom kousek od monopolu a tím pádem je manévrovací prostor na „uklizení“ foxovských premiér velmi malý. Proto se bojím, že do budoucna se Lišákům prostě zatne tipec a kromě (v první kapitole vyjmenovaných) značek se dočkáme pomalé smrti kdysi tolik aktivního studia.

Na rok 2019 má Fox naplánovaných 14 premiér (Disney 10), na rok 2020 už jenom 9 (Disney 11). Samozřejmě vynechávám nezávislou filiálku známou jako Fox Searchlight. Je toho prostě moc. Takových víkendů, kdy proti sobě mají jít Disney a Fox, je v následujících měsících a letech hned několik, a byť se to zatím asi bude řešit přesunem premiér, představte si, jak by to za 5 let mohlo vypadat, kdyby proti sobě chtěli startovat Star Wars a Avatar. Někdo prostě bude muset ustoupit. A vy už jistě tušíte, kdo si vytáhne černého Petra.

Pojďme článek zakončit ještě krátkým pohledem na Myšákovu odpověď na Netflix známou jako Disney+. Proč jenom v krátkosti? Protože jsem už většinu podstatného napsal v mém tématu a nechci vás takhle na začátku roku 2019 zahltit fakty. Právě v tuhle chvíli přicházejí na přetřes ty eRkové Foxovské značky, na které lákám už dobře půl hodiny. Pointa je, že Kingsmani, Vetřelci a Deadpool na chystané platformě Disney+ s velkou pravděpodobností nebudou.

Budou totiž na Hulu. To je ten „další Netflix“ v pozadí, který znáte především jako domov seriálu Příběh služebnice. Disney (vlastní 60 %) na něj nehází bobek a podle všeho tam hodlá „uklízet“ právě ty velké eRkové filmy, pro které nebude místo na rodinném Disney+. Dochází tedy k naplnění mojí noční můry (ne)známé jako „šílená fragmentace video-on-demand obsahu“. Oni totiž už i ti Warneři připouštějí, že jejich chystaná konkurence Netflixu nepojme jejich HBO Go, ale půjde o separátní službu, kterou si lidé sice budou moct koupit v balíčku, ale zapomeňte na 10 babek za veškerý obsah ze stáje mého oblíbeného studia.

Finišujeme. Co jsme si v článku řekli? X-Meni budou v péči marvelovského bosse Kevina Feigeho, Avatar je v bezpečí, Ridley Scott přestal vydělávat velké peníze, v roce 2019 je přetlak velkých filmových premiér, Disney hodlá sejmout Netflix nejenom službou Disney+ a MovieZone zoufale chybí dramaturg. Snad vám to dnes odpoledne stačilo a já spolu s vámi doufám, že se plánované filmy (pořád ještě studia) Fox nezačnou všechny uklízet na ten přehršel plánovaných konkurencí Netflixu. Bůh ví, že si to Lišák nezaslouží.

---

Poznámka pod čarou: Vážně doufám, že jednou nebudu vnoučatům vyprávět, jak jsem dostal za jeden paušální poplatek filmy všech studií na Netflixu. K Disneymu, Warnerům a Amazonu totiž dost možná v příštích letech přibude i Apple, Comcast (alias Universal) a Google tenhle pořád ještě nevytěžený video-on-demand rybníček jistě také nenechává klidným. Že jsem kdysi spekuloval o tisícikoruně, kterou budete měsíčně utrácet za internetové půjčovny filmů? Snad jsem ještě nebyl troškař…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace