Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nezapomenutelných tržebních milníků


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avengersavengers: infinity wardark knightdeadpooldeadpool 2disneyhvězdné válkyjames cameronjursky svetJurský svět 2marvelpirates of caribbeanpirates of caribbean: dead man´s chest
Tržební pohádky, které vás jen tak neuspí. 

Kde to jenom skončí… Je tomu týden, co třetí Avengers pátkem načali velký tržební rekord a nejenom mě donutili bilancovat. Kolikrát jsem si totiž během posledních let říkal, že tady už musí být ta hranice a vydělat čtvrt miliardy dolarů za první tři dny v amerických kinech prostě není možné. Jak vidíte, tak je. A jistě nebudu jediný, kdo v návaznosti na jakoby samozřejmý úspěch třetí marvelovské týmovky tuší velké věci od deváté epizody Star Wars a Avengers 4. Zase budou padat rekordy a je jenom otázkou času, kdy nějaký hollywoodský biják překročí hranici 300 milionů dolarů za první víkend a celkovou miliardu jenom ze země za velkou louží.

Ale dost už o nejisté budoucnosti. Pojďme se na chvíli ponořit do „jisté“ minulosti. Před sebou máte necelý tucet příběhů, které nám, filmovým fanouškům s tržebním koníčkem, v posledních dvaceti letech (sorry, Stevene) něčím vyrazili dech. Říkejme tomu neoriginálně „tržební milníky“ a vy už jistě tušíte, u kterého legendárního filmu budu, vzhledem k časovému ohraničení článku, začínat.

11. Titanic

Čím je (z pohledu tržeb) výjimečný? První film, který překonal hranici miliardy dolarů. Dvě miliardy si připsal až jako druhý v řadě.
Kdy se to stalo? V průběhu roku 1997, respektive 2012.
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 2 187 (v milionech dolarů)
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Romantická klasika, která zraje jako víno.
Vytáhni v hospodě: James Cameron si postavy Jacka a Rose vymyslel. Až po premiéře nějaký šikula z řad veřejnosti přišel na to, že na palubě Titanicu tenkrát opravdu cestoval jakýsi J. Dawson. Bohužel pro fanoušky konspiračních teorií – reálný J. Dawson se jmenoval Joseph a jedná se o náhodu. To samozřejmě nemění nic na tom, že je jeho hrob na hřbitově Fairview Lawn v Novém Skotsku už pomalu poutním místem.

Většina čtenářů MovieZone si to asi nepamatuje, ale tenkrát se na Titanic opravdu stály fronty v každém vesnickém „multiplexu“ a film byl prostě fenomén. Dnes už sice tatínek všech blockbusterů většinu tržebních rekordů nevlastní, ale za to může především inflace. Jenom v Americe totiž Titanic prodal 128 milionů vstupenek, což je číslo, o kterém si Avengers (a vlastně všechny další filmy v budoucnosti) můžou nechat zdát. Těžko už se totiž vrátí doby, kdyby jeden film běžel nepřetržitě rok v kinech po celém světě.

Přitom to zezačátku vypadalo na obří průšvih. Sám Cameron se nechal slyšet, že studio mělo připravený finanční plán na odepsání 100 milionů dolarů. Nejdražší film všech dob se dotočil jenom kvůli režisérově zavilosti a já si dovedu představit, jako moc museli být Foxové z celé situace zoufalí. Jenomže voilá, diváci se na hollywoodské tabulky předpovídající propadák desetiletí vybodli, zamilovali se do Leonarda a kina brali útokem. Dnes, po dvaceti letech, je to pořád skvěle fungující blockbuster, a byť jsou ty 3 hodiny možná trochu dlouhé, já ho můžu i v tom dabingu.


10. Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba

Čím je výjimečná? Mimo jiné i (do té doby) nejvyšším americkým číslem za první den – 28,5 milionů dolarů.
Kdy se to stalo? V roce 1999
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 1 027
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Jako dítě jsem to žral a barevně si přepisoval dialogy do sešitu...
Vytáhni v hospodě: George Lucas si tenkrát chtěl udržet image hodného snílka, nikoliv po penězích bažícího kapitalisty. Proto vyhlásil do světa, že je pro něj důležité, aby se do kin co nejdříve dostali nejenom fanoušci ochotní stanovat 48 hodin před nejbližším kinosálem, ale i rodinky s malými dětmi. Co to znamenalo? Naprosto bezprecedentně omezil prodej lístku na 12 kousků pro osobu. Tušíte správně – efekt byl naprosto opačný. Pouze vzrostla exkluzivita a krutě nedostatkové lístky na první den premiéry prodávali překupníci až za 100 dolarů. Jenom připomínám, že tu mluvíme o roce 1999!

Kdybych se vás zeptal, co filmového se vám vybaví v souvislosti s rokem 1999, jistě by dnes většina návštěvníků MovieZone napsala Matrix. Tenkrát se však především čekalo na vytouženou kapitolu číslo jedna do Star Wars ságy a Matrix přišel jaksi mimochodem. George Lucas v polovině devadesátých let uznal, že je CGI na dostatečné úrovni. Dal tedy do kupy scénář, podíval se na Leona (a objevil Natalii Portman), nakázal animátorům rozpohybovat Jar Jar Binkse a pustil se do natáčení. Bohužel pro nás, režíroval sám. Jak to dopadlo? Diváci i kritici brblali. Asi bylo nereálné uspokojit obří očekávání, ale on v tom filmu vážně je jenom ten závod kluzáků a boží souboj s Darthem Maulem.

Ale zpátky k tržbám. K překvapení všech z toho nebyl rekordní „opening weekend“. Tenhle primát si udržel Lucasův kamarád Steven Spielberg a jeho Ztracený svět. Přesto si George připsal jednu z největších tržebních tref historie, která v Americe vydělala víc než 400 milionů dolarů a díky obnovené 3D premiéře už překonala i tu celosvětovou miliardu. Jen tak mimochodem – studio prý utratilo za marketing pouhých 20 milionů dolarů. Vše ostatní zařídily dohody s Hasbrem, Legem a Pepsi. Srovnávám sice jablka s hruškami, ale jaký to rozdíl oproti čerstvému Rampage Ničitelé, kde Warneři vyplázli neskutečných 140 mega jenom za reklamu.


9. Spider-Man

Čím je výjimečný? První film, který v Americe překonal hranici 100 milionů dolarů za první víkend.
Kdy se to stalo? Léta páně 2002
Celosvětové tržby k dnešnímu dni: 821,7
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Kam se na to hrabe Spider-Man: Homecoming!
Vytáhni v hospodě: V rozhovoru pro The Huffington Post řekl Hugh Jackman něco v tomto smyslu: „V prvním Spider-Manovi jsem se jako Wolverine málem objevil. Tenkrát jsem byl v New Yorku – nedávno mi to připomenul Kevin Feige – a oni tam zrovna točili. Mluvili jsme s produkcí o tom, že bych se tam mihnul. Prostě takové malé cameo. Problém byl akorát v tom, že jsem v New Yorku zrovna neměl kostým“.

Jó, to byly časy. Kvůli útoku na World Trade Center odkládaný a přetáčený Spider-Man znamenal novou filmovou éru. Říkejme jí třeba doba komiksová. Spolu s o dva roky dříve startujícími X-Meny totiž odpálil bezprecedentní hlad po filmových adaptacích marvelovských sešitů, který na úplně novou úroveň nakopnul Kevin Feige v roce 2008 díky Iron Manovi. Peter Parker hrající podle not Sama Raimiho však byl tím prvním filmem a na tom se už nic nezmění. Jak dlouho vydržel na piedestalu?

Těch 114 milionů dolarů za první tři dny v amerických kinech stačilo k prvenství na dlouhé čtyři roky. Málo známý je fakt, že co se originálních filmů týče, spider-manovský rekord za první tři dny v amerických kinech překonala až Alenka v říši divů startující o osm let později. Nikdo se tedy nedivil, že na sebe dvojka pavoučího muže nenechala dlouho čekat. Mnozí se každopádně divili tomu, že kvalitami byl sequel lepší než jednička. Já dodnes považuji druhého Spider-Mana za jeden z nejlepších blockbusterů všech dob. „With great power comes great responsibility“.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace