Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2017


ikona
TedGeorge
box officegal gadothvězdné válkyjustice leaguekraska a zviremark hamillrozpolcenýtedgeorgetotop 11tržbywarner bros.
Tipnete si, který biják to letos vyhrál? 

Jak jsem u nedávného výčtu největších propadáků za rok 2017 sliboval, tak právě teď plním a servíruji vám necelý tucet těch největších tržebních tref za právě končící rok. Zase a znovu platí, že do popředí stavím hlavně faktor překvapení a na vyčíslování jednotlivých ziskových milionů s vámi prostě nehraji. Zároveň hned v úvodním odstavci oznamuji národu eMZáckému, že se fiskálně dechberoucí čínský Wolf Warrior do článku nekvalifikoval pouze a jenom proto, že je z Číny. Však on už tuhle decentní šikanu nějak přežije. To je vše, ke čtení si prosím otevřete Modrý Portugal 2016 ze Znovína Znojmo a jdeme na to.


Článek je psaný ve středu 20.12. odpoledne a právě k tomuto datu jsou čísla a názory ve článku aktuální.

4. Já, padouch 3

Rozpočet: 80
Tržby v USA: 264,6
Tržby ve světě: 768,9
Tržby celkem: 1033,5
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem a ani neplánuju.
Vytáhni v hospodě: Věřte tomu nebo ne, ale třetí Já, padouch drží rekord v počtu nasazení do kin. Animák začínal v dechberoucích 4535 amerických kinech.

Třetí Já, padouch na čtvrtém místě za rok 2017? Mně se to také nelíbí, ale nedá se nic dělat. Na animaci zaměřená filiálka Universalů jménem Illumination objevila tiskárnu na peníze. Zafinancuje animák s rozpočtem 60-80 milionů dolarů, nechá v něm zapištět Mimoně a přepočítává miliardu dolarů. Že přeháním? Své dotazy na kvality Padouchů a Mimoňů prosím směřujte do pošty Mr.Hlada. Ten je na tuto značku expert a jistě bude chodit i na premiéry budoucích filmů ze série. A když už budete u těch otázek na sympatického MovieZone redaktora, zeptejte se ho také na důvod, proč to těm satanům z Illumination vyšlo i u Tajného života mazlíčků a (s prominutím pakárně pro nejmenší) Zpívej.

Nedá se nic dělat, Pixar je poražen. Nejvýdělečnějším a bohužel i nejdůležitějším studiem produkujícím animáky je už třikrát zmiňovaná fabrika na „I“. Nechápu to, konsternuje mě to, ale děti promluvily a na penálech už mají dost možná častěji toho Grua než Buzze Rakeťáka. Možná je to jenom fáze, ale já se při sledování distribučních premiér následujících let trochu bojím, že k pokračováním Tajného života mazlíčků, Zpívej, Mimoňů (dvojka má naplánovanou premiéru v roce 2020) a Padoucha přibudou i další filmy a epidemie zoufale neambiciózních animáků cílících na ty nejmenší bude pokračovat. Bůh s námi.


3. Kráska a zvíře

Rozpočet: 160
Tržby v USA: 504
Tržby ve světě: 759,5
Tržby celkem: 1263,5
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Průměrná pohádka, která vystoupila ze stínu Popelky akorát finančně.
Vytáhni v hospodě: Emma Watson dostala 3 miliony babek předem. Po tom, co se film dostal díky 700 milionům dolarů celosvětově do plusu, obdržela dalších 12. Není známo, jestli za miliardou neležela náhodou nějaká další sladká prémie.

 

Já zase nechci být přehnaně suverénní a protivný. Musím tedy předpokládat, že jste se před 6-9 měsíci na MovieZone nevyskytovali a dočista vám unikla mnou uměle vyrobená kauza známá v učebnicích spisovného jazyka tržebního jako „Miliarda Krásky a zvířete padne a vy tomu nerozumíte“. Tenkrát to muselo být prostě jasné skoro každému, ale uživatel pepo a další (včetně nejmenovaných MovieZone bossů – rozumějte Cival) v miliardu nevěřili. Disneyho je však neradno podceňovat a po luxusní 170milionové premiéře v kinech si Kráska díky parádnímu slalomu mezi zklamavšími premiérami následujících týdnů (včetně pátých Pirátů) přišla na více než půl miliardy jenom z amerických kin a dalších 760 melounů ze světových multiplexů.

 

Disney prostě umí, tady není co dodat. Mají Marvely, mají Pixary, suše koupili Foxy, dělají vlastní extrémně ziskové animáky a aby toho nebylo dost, spravují obří archiv klasických pohádek, z něhož občas nějakou vytáhnou a s velkou pompou (znovu) zadaptují pro stříbrné plátno. Tento rok padla volba na Krásku a zvíře a byl z toho samozřejmě jackpot. Příští rok si roli „tohtoročné Belly“ bude uzurpovat adaptace Louskáčka s Keirou Knightley a tam už bych té miliardě opravdu moc nevěřil. Nic to však nemění na tom, že rozjeto to mají neskutečně a po čím dál neodvratnějším konci Sony a Paramountu (jen počkejte pár let a uvidíte, jak se bude "reorganizovat") jim bude na celosvětovém písečku konkurovat snad jenom ten Universal. A Warneři, když budou mít dobrý rok. Doufejme, že se mýlím.

 

2. Star Wars: Poslední z Jediů

Rozpočet: Oficiálně se Disney nevyjadřuje, ale spekuluje se o relativně rozumných 200-250 milionech.
Tržby v USA: Po pondělku 241,6 a celkově půjdeme za 700
Tržby ve světě: Po pondělku 253 (zatím bez Číny) a půjdeme za 900
Tržby celkem: Po pondělku 494,6 a půjdeme za 1,6 miliardy
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Už jsem byl třikrát a pořád je to nádhera!
Vytáhni v hospodě: Mark Hamill dostal za těch pár vteřin na konci Epizody VII více než milion babek! To je podle všeho víc než Daisy Ridley a John Boyega dohromady. Co se osmé Epizody týče, tak tady se akorát ví, že byl Hamill nejlépe placeným členem štábu. Ale polepšili si fakticky všichni. Jak by také ne, když produkce ušetřila 20 milionů dolarů na Harrisonu Fordovi.

Ta první numera mě docela příjemně překvapila. Před premiérou jsem totiž tipoval, že bude Poslední z Jediů v Americe za první tři dny klesat pod 200 milionů, a to se nestalo. Druhý největší otvírák v USA všech dob bych dokonce považoval za slušný důvod k oslavě. Zároveň je třeba říct, že otevřít v amerických a světových multiplexech o týden dřív, než se tak stalo před dvěma lety u Síly se probouzí, je podle mě dobrý tah, který filmu zajistí nějakých těch pár desítek milionů dolarů navíc. Všechno je tedy rozjeto na parádní tržební úspěch a já osobně očekávám více než 1,6 miliardy dolarů z kin po celém světě.

Fiskální tornádo Star Wars číslo 7 z konce roku 2015 se samozřejmě zopakovat nepodaří, ale s tím snad nikdo ani nepočítal. Ať už se díváte na kvality nejnovějšího dobrodružství vesmírných rebelů jakou optikou chcete, musíte uznat, že byla koupě LucasFilmu za nějaké 4,5 miliardy babek mistrovským tahem, který se myšákovi vyplácí vrchovatě už po těch pár letech. Je sice docela dobře možné, že Han Solo (kde je proboha trailer?) příští rok opravdu odstartuje svoji pouť kiny už v létě (a tím pádem bude ještě hodně bojovat o tu miliardu), kolos jménem Hvězdné války ale v budoucnu jen tak něco nezastaví. A já mám sám za sebe radost, že jsem doteď unikal všem spoilerům a 23. prosince se konečně dostanu do kina. Ne že mi to teď v diskuzi schválně zkazíte.


1. To

Rozpočet: 35
Tržby v USA: 327,5
Tržby ve světě: 370,1
Tržby celkem: 697,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem... ale plánuju!
Vytáhni v hospodě: Produkce schválně nepouštěla Billa Skarsgaarda k dětským hercům. Když nadešel den, kdy se měla děcka poprvé setkat s Pennywisem, byla varována, že je Bill ve své roli opravdu hodně děsivý. Klub Smolařů se tomu smál. Následně se na place zjevil Skarsgaard v kostýmu a mladí herci se prý málem pos…

Byl to rok zaslíbený hororům. To největší překvapení si připsal děsivý klaun Pennywise a již druhá filmová adaptace výborné knihy To z pera legendárního autora Stephena Kinga. Všichni jsme sice očekávali velký úspěch, ale otvírák 123 milionů dolarů? To už je trochu jinej level… Je to jednoduché. To zlomilo naprosto všechny hororové rekordy a nebýt Deadpoola, drželo by se na piedestalu i mezi eRkovými bijáky celkově. Pro Warnery je to vzhledem k zanedbatelnému rozpočtu 35 mega jeden z největších úspěchů historie a již pilně připravovaná dvojka je napjatě očekávaná fakticky všude.

Po vyloženě tragickém létě v kinech To nalilo optimismus do žil každého správného hollywoodského účetního. Jenomže jak se říká, rychle nabyl – rychle pozbyl. Warneři se ze stovek milionů do plusu netěšili příliš dlouho. Přišel výborný, ale příliš drahý Blade Runner 2049 následovaný apokalypticky průšvihovým a 5x odkládaným Geostormem. No a aby toho nebylo málo, tak naprosto šokujícím způsobem v kinech propadla i ta Justice League (Došly mi odkazy). Téhle týmovce prostě nepřály hvězdy a bohužel pro studio to začíná vypadat na konec tržebního trápení pod hranicí 700 milionů dolarů a tím pádem bude na pořadu dne odepisování desítek milionů dolarů. Warneři mají po ptákách. Doufejme, že si teď někdo v jejich ústředí nevzpomene na to, že by se měla také zaplatit ztráta 150 milionů z toho Krále Artuše.

Děkuji za pozornost, děkuji za váš čas. Doufám, že jsem vás posledním bodem příliš nevydeptal a vy si odnesete z letošní sezóny v kinech jenom to pozitivní. A když už jsme u toho pozitivního vnímání světa - napište něco hezkého do diskuze. Uděláte mi radost. U dalšího tématu zase na přečtenou. Snad ještě do konce roku.

---

Do článku se nevešlo: Coco (půjdeme za 800 celkově), Wonder, Rychle a zběsile 8, Strážci Galaxie 2, Spider-Man: Homecoming, Vražda v Orient Expressu a na další si jistě vzpomenete v diskuzi.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace