Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11: Největší kasovní úspěchy roku 2017


ikona
TedGeorge
box officegal gadothvězdné válkyjustice leaguekraska a zviremark hamillrozpolcenýtedgeorgetotop 11tržbywarner bros.
Tipnete si, který biják to letos vyhrál? 

Jak jsem u nedávného výčtu největších propadáků za rok 2017 sliboval, tak právě teď plním a servíruji vám necelý tucet těch největších tržebních tref za právě končící rok. Zase a znovu platí, že do popředí stavím hlavně faktor překvapení a na vyčíslování jednotlivých ziskových milionů s vámi prostě nehraji. Zároveň hned v úvodním odstavci oznamuji národu eMZáckému, že se fiskálně dechberoucí čínský Wolf Warrior do článku nekvalifikoval pouze a jenom proto, že je z Číny. Však on už tuhle decentní šikanu nějak přežije. To je vše, ke čtení si prosím otevřete Modrý Portugal 2016 ze Znovína Znojmo a jdeme na to.


Článek je psaný ve středu 20.12. odpoledne a právě k tomuto datu jsou čísla a názory ve článku aktuální.

8. Logan

Rozpočet: 97
Tržby v USA: 226,3
Tržby ve světě: 390,5
Tržby celkem: 616,8
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nejlepší film roku!
Vytáhni v hospodě: Všichni berou Logana jako rozlučku Jackmana s Rosomákem, jeho nejslavnější rolí. Není ale všem dnům konec! Jackman se při příležitosti Tour de Press vyjádřil v tom smyslu, že je velký fanda Deadpoola a kdyby věděl, jaká to bude pecka, tak svůj odchod do Wolverineovského důchodu odloží. A víte co? Tuším to cameo v Deadpoolovi 2…

 

Když se tenkrát objevily třídenní odhady z Ameriky a ze světa a tam svítila čísla 85 + 152, tak jsem skákal nadšením až do stropu. Velmi volná adaptace komiksu Old Man Logan totiž tnula do živého a ke kvalitě přidala i obří tržby, které prostě nikdo (včetně studia) nečekal. Na můj vkus se pak tržebně rozorané pole sklízelo snad až příliš rychle, ale stejně je celkových 617 mega pro rozumně „orozpočtované“ rozloučení s nejpopulárnějším X-Menem velká pecka, která prostě hřeje u srdce.

Trochu jsem se před premiérou bál, že špinavý a dospělý přístup k látce Wolverineovi zabrání v nějakých velkých ziscích, ale naštěstí jsem se mýlil. Diváci prostě občas slyší na kvalitu a u Foxů se na začátku roku museli pořádně drbat na hlavě. Ono odcházení v nejlepším je sice pěkná věc (počkejte u Roberta Downeyho Jr. po Infinity War), ale po Jackmanovském Wolverineovi je tu prostě díra a já si nejsem zrovna jistý, jestli ho přehršel mladých a nových mutantů v budoucnu nahradí. Něco mi říká, že Jackmanovi dříve nebo později přistane na stole pořádně tučný šek podepsaný Bobem Igerem (šéf Disneyho, respektive Foxů) a Hugh se ze svého muzikálního důchodu ještě alespoň jednou vrátí.


7. Wonder Woman

Rozpočet: 149
Tržby v USA: 412,6
Tržby ve světě: 409,3
Tržby celkem: 821,9
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Docela milá comicsárna, která vážně neměla mít to útrapné digifinále.
Vytáhni v hospodě: Režisérka Patty Jenkins chtěla pro roli ostrovní matky představené (aneb Hyppolity) Nicole Kidman. Ta musela svoji oblíbenou režisérku odmítnout kvůli vytížení na seriálu Sedmilhářky. Pokud vás to mrzí, tak nejste sami. Dobrá zpráva je, že se božská Nicole objeví už za rok v Aquamanovi.

 

No a další šok. Ne že by se snad Wonder Woman neprorokoval slušný úspěch v kinech, ale otvírák za hranicí 100 mega následovaný minimálními poklesy před pár měsíci překvapil i hodně otrlé tržební kecaly. Těžko říct, jestli se Warneři zrovna trefili do klimatu, kdy lidé požadovali silnou ženskou hrdinku. Rozhodně si extrémně vysoké tržby nemůžeme vysvětlovat zástupem fanoušků Gal Gadot. Před premiérou nebojácné Amazonky v kinech ji totiž lidé znali jenom z ne zrovna zásadní role v sérii Rychle a zběsile.

Ale to je jedno. Wonder Woman znamenala pro DC univerzum tolik potřebný kyslík na cestě za jejich Mount Everestem jménem Justice League. Na cestě je však potkala nehoda, kdy se do prvního výškového tábora musel vrátit Zack Snyder. Toho vystřídal šerpa Joss Whedon a já nevím, kam s touhle metaforou dál. Řekněme, že tam všichni poumírali a Ben Affleck kvůli té zkušenosti bude možná muset podstoupit nějaké léčení. Justice League prostě bylo nepovedené dobrodružství, které bude stát Warnery pořádně draho a ani obří úspěch v podobě Wonder Woman na tom nic nezmění. Dvojky nebojácné superhrdinky se ale samozřejmě dočkáme, o tom žádná.

 

6. Annabelle 2: Zrození zla

Rozpočet: 15
Tržby v USA: 102,1
Tržby ve světě: 204
Tržby celkem: 306,1
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Neviděl jsem a ani neplánuju.
Vytáhni v hospodě: Vzpomínáte si ještě na tuto parádní scénu s tzv. „Toy Gun“? Ve scénáři původně vůbec nebyla, ale režisér Sandberg měl jednu noc noční můru (on tomu říká inspirace) a hned následující pracovní den se scénář přepisoval.

 

James Wan je prostě král. Ne, že by tento všudybyl snad druhou Annabelle režíroval (o to se velmi kvalitně postaral David F. Sandberg), ale na co producentsky šáhne, to se ve zlato promění. Když v roce 2011 odstartoval děsivou sérii Insidious, bylo z toho ziskové monstrum, které i díky dalším děsivým instancím vydělalo stovky milionů dolarů. Při naprosto nicotných nákladech v jednotkách milionů dolarů. Následně se v roce 2013 nechal ukecat u Warnerů a studio udělalo jeden z nejlepších obchodů historie. Poskytlo mu (na horor pořád ještě vysoce nadstandardních) 19 milionů dolarů a Wan se jim odvděčil peckou, která si celosvětově přišla na více než 300 milionů dolarů. Mluvím tu samozřejmě o Conjuring alias V zajetí démonů. Podobné číslo napodobila dvakrát dražší dvojka a víte co se říká – s jídlem roste chuť.

Pod producentským dohledem šikovného Asiata vznikla první Annabelle, která si v roce 2014 došla pro více než čtvrt miliardy dolarů celosvětově s rozpočtem 6,5 milionů dolarů. Warneři rozpočet navýšili na 15 mega, zamířili do minulosti a svět se z dvojky s prominutím pos_al. Nezlobte se na mě, ale víc než 100 mega z Ameriky a celkem zase překročení hranice 300 mega celosvětově? Kde je ta únava materiálu? Kde je to ždímání značky? Wanovské strašení orámované případy „detektivů“ Warrenových se z těchto pravidel nějak vymyká a můžete tipovat dvakrát, kolik peněz v kinech vydělá očekávaná Jeptiška. Universal teď Warnerům Wana jistě tiše závidí a píše si poznámky, jak se správně startuje velká hororová série.


5. Uteč

Rozpočet: 4,5
Tržby v USA: 175,5
Tržby ve světě: 78,8
Tržby celkem: 254,3
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Brilantní komedie/horor/satira s luxusně nepředvídatelným dějem.
Vytáhni v hospodě: Vzhledem k obřímu úspěchu, kterého se film dočkal, se okamžitě začalo mluvit o sequelu. Bohužel pro nás, ani režisér Jordan Peele se mu nebrání. Já teda doufám, že k tomu nikdy nedojde. O čem by proboha chtěli točit?

Rok ve znamení Jasona Bluma. Jinak ten masakr prostě nejde popsat. Tohoto playboye / producenta jsem už trochu popsal v tomto článku. Můžeme 100x zdůrazňovat unikátní režisérskou vizi Jordana Peeleho a vychytralý scénář, který nedělá z diváka debila, ale my tu mluvíme o penězích a kasovním úspěchu. A bez Bluma by prostě Uteč a podobné filmy nevznikly. Výše řešený horor je jedním z těch filmů, které Blumhouseu po roce 2014 začali distribuovat Universalové a skoro pokaždé je to podobný model. Necháte si ho vysvětlit? Ano? Tak poslouchejte.

Jason zafinancuje film s rozpočtem, který je většinou mezi 3-10 miliony dolarů. Jenom letos to byl výše jmenovaný Rozpolcený, Uteč a Všechno nejhorší. Následně se s hotovým produktem obrátí na Universal a oni rozhodnou, jestli nacpou dalších 20-40 milionů babek do celosvětové reklamní kampaně. Třeba takový horor Hush talentovaného režiséra Mikea Flannagana tím sítem neprošel a skončil rovnou na Netflixu (neprávem, je také výborný). No a až v okamžiku, kdy se hororu začne dařit v kinech, dostanou herci a producenti pořádně zaplaceno díky vyjednaným procentům z profitu. Něco mi říká, že by se teď Jordan Peele mohl do konce života klidně flákat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace