Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Logan má parádní otvírák, sejmul i Padesát odstínů šedi


ikona
TedGeorge
logantržby
Hugh Jackman si připisuje další obří hit. 

Máme za sebou první březnový víkend. V kinech po celém světě otevřel Logan a já vám jdu udělat radost, protože už několikátý letošní víkend v kinech vládne kvalita. To, co předvedl za uplynulé 3 dny v multiplexech Wolverine, je totiž velký masakr a vůbec bych se nedivil, kdyby přede dveřmi do hollywoodské vily Hugh Jackmana stáli ve frontě hlavouni Foxů a řvali na milovaného borce věšícího adamantiové drápy na hřebík, aby si svůj odchod do Wolverinovského důchodu ještě rozmyslel. K tomu si přidejte dech vyrážející poklesy hororu Uteč a já se musím přemáhat, abych svoje tetelení z parádních čísel neposichroval doporučením něčeho dobrého k pití. Pokud si článek čtete v neděli v noci, tak se zachumlejte pod peřinu. Projedeme si TOP 10 v kinech.

Foxové se už před pár týdny nechali slyšet, že očekávají pěkný otvírák 60 mega. Lidé sledující tržby tušili, že si rozlučka Wolverinea připíše o něco větší čísla. Ve světě se začaly objevovat první nadšené recenze a Česko napjatě vyhlíželo relaci MovieZone Live, v níž nakonec nadšený Cival s Mr. Hladem z MovieZone Live vyhodili Rimsyho, kterému se Logan líbil na šest hvězd z deseti. Špatné filmy ho musely připravit o rozum a je to smutný příběh. Ještě než se zeptáte - Logana jsem už viděl.

Ze čtvrtečních půlnoček v Americe připlulo k Loganovi prvních 9,5 mega a odhady za víkend vzrostly na 70 melounů. Sobotní ráno prosvětlily fanouškům páteční odhady tržeb. Těch 33 milionů za pátek značilo další zvýšení odhadů víkendových tržeb. Už jsme pod hranicí 80 milionů. Očekával se klasicky velký sobotní pokles. Ten nepřichází. Sobota připisuje do tržební kolonky dalších 31,3 mega. To je pokles o pouhých 5%! Pokud nebudeme brát v potaz již zmiňované čtvrteční půlnočky, tak Logan dokonce roste o 33%! Nevzpomínám si, kdy se u komiksového filmu něco takového stalo naposledy.

Současné odhady (počkejme si na přesná zítřejší čísla) říkají, že před sebou máme famózních 85,3 mega za americký víkend. To je pátý největší eRkový otvírák všech dob (těsně před Padesáti odstíny šedi) a zároveň nejlepší rozjezd ze všech třech Wolvieho sólovek (ty předchozí přitom měly rating PG-13!). Kde se takové obří číslo vzalo? Začneme tím, že Logan na RottenTomatoes hlásí 93%. Pokračovat můžeme faktem, že se diváci konečně dočkali nekompromisního eRka a rozlučku se svým oblíbeným hrdinou si prostě nemohli nechat ujít. Loučí se i Profesor X Patrick Stewart a film se v myslích všech fanoušků už dlouho před premiérou zařadil do kolonky známé jako: „Událost, kterou nemůžu v kinech minout“.

Ale to není všechno. Svět k 85 milionům babek přidává dech beroucích 152 kulatých a celkově tak už po prvních pár dnech v multiplexech přepočítáváme necelých 240 milionů dolarů. To víte, když váš film otevře na prvním místě v 80 zemích a z Číny si připíše 46 mega, tak to jde samo. A to ještě Logan neodstartoval v Japonsku, kde se podlední sólovka Wolvieho odehrávala. Na začátku jsem mluvil o očekáváních studia a analytiků. Vězte, že se mimo Ameriku čekalo 100 mega. Masakr pokračuje.

Srdceryvné loučení nejzajímavějšího X-Mena má náběh na to vydělat celkově ve světě více než 700 mega. Příští víkend startující Kong sice ubere westernové komiksovce nějaký ten vítr z plachet, ale to vše vyváží nadšené reakce 90% diváků. Víte, co je na tom nejlepší? Foxové prý film pořídili za necelých 100 milionů dolarů. Nejde při tom o digitální bordel, jaký předvedl poslední film z jejich universa. X-Menovská Apokalypsa byla překonána kvalitativně a bude překonána i kvantitativně. Kolem a kolem mi dovolte výkřik: „Svět zase jednou dává smysl, jóóó.“

Celosvětové tržby v roce 2017

Nejenom Rosomákem je však člověk živ. Svoji čelist ze země prosím ještě chvíli nesbírejte. V tržebním reportu imfa jste se již mohli dočíst, že levný horor Uteč minulý víkend překonal všechna očekávání a s rozpočtem 4,5 milionů čistých otevřel s 33 milionovou jistotou. Amerika správně viděla podobnost s majstrštykem pana Shyamalana jménem Rozpolcený. Znovu eRkový film Get Out aneb „Uteč“ tento víkend klesnul o pouhých 21,8%. Je z toho dalších 26 mega! To je tak neuvěřitelné číslo, že já už snad svoji čelist ani nebudu sbírat, protože jsem ji ztratil.

Biják, který jsem pracovně překřtil na "Stepfordské panice", je prostě obrovský hit. Už teď má jisté místo v mém výročním článku TOP 11 největších kasovních hitů roku a směle míří někam k hranici 150 milionů babek jenom z Ameriky. Možná za to může politikou provoněné ovzduší v USA, možná nádherné recenze, možná jenom dychtění diváků po zajímavém a originálním filmu obohacujícím žánr. Odvážní diváci se nespálil u Rozpolceného a také díky tomu se režisér Jordan Peele dočkal tržební pohádky, která v kinech jen tak neskončí. Jde mi z toho hlava kolem.

Pojďme na třetí místo. Tam se zabydlela náboženstvím provoněná Chatrč aneb The Shack. Sam Worthington pořád čeká na telefon od Jamese Camerona, který mu Avatarem 2, 3, 4 a 5 zachrání kariéru. Mezi tím si odskočil za Octavií Spencer a natočil levný a úspěšný film. Nikdo nečekal otvírák 16 mega a přesto přišel. Těžko říct, jestli se reklama dělala zase hlavně v kostelech, ale celé to na mě působí dojmem, že Amerika tento víkend prostě chodila do kina na (skoro) všechno. Že by zafungovali Oscaři, lidé si týden povídali o filmech a zakončili jej návštěvou kina? Každopádně před sebou máme další sukces.

Bramboru vypěstoval LEGO Batman. Poklesy o 40%, dalších 11,6 mega do warnerovské pokladničky a celkově může moje oblíbené studio přepočítávat už skoro 150 milionů jenom z USA. Směřujeme ke dvoum kilům ze země už týden řešící oscarový průšvih a celkovým čtyřem stovkám ze světa. Já vám to říkal už před třemi týdny. Pořád se trochu bojím, že Warneři narazí u podzimního Ninjaga, ale prozatím jim můžeme dopřát nějakou tu oslavičku.

Páté místo má novinka Before I Fall. Teenagerská parafráze Na Hromnice o den více v čele s mojí guilty pleasure herečkou Zoey Deutch odstartovala ve více než 2100 kinech a těch 5 mega není žádná hitparáda. Naštěstí tu mluvíme o velmi levném filmu (rozpočet právě 5 milionů) a tudíž se nejedná o žádný velký průšvih, který bude trochu se trápícímu nezávislému studiu Open Road odepisovat desítky milionů dolarů. Faktem však je, že v kinech se nezaplatí. Nesmíme totiž zapomínat na reklamní kampaň.

Na šestém místě je druhý díl Johna Wicka. Klesáme o 50% a na papíře vidíme dalších 4,7 mega pro studio Lionsagate. Celkem jsme na necelých 83 milionech jenom z Ameriky. Mnou prorokovaných 100 mega jenom ze země za velkou louží z toho nakonec asi nebude, ale 90 se podaří překonat, což je taky pecka. Keanu Reeves se své nové ikonické roli jistě vrátí. Chceme to, dává to smysl, není třeba otálet. Nebojte, Lionsgate diváky jistě slyší.

Šťastnou sedmičku mají Skrytá čísla a já o geniálních černoškách ve službách NASA napsal už snad všechno. Pořád nevyklízí pole a po víkendu o velikosti 3,8 mega jsme na astronomických 159 milionech jenom z Ameriky. Osmé místo? Velká čínská zeď bráněná Mattem Damonem. Čínský film, který se do amerických kin pustil jenom, aby se neřeklo, vydělal 3,5 melounu a ze zámořských kin přepočítává celkových 41 kulatých. Produkující studio Legendary (aneb Wanda) může těšit 311 milionů z celého světa, které je sice pořád neposílají do ziskových vod, ale reálně hrozící odepisování více než 100 milionů dolarů je zažehnáno.

Devítku (možná osmičku, počkejme si na přesná čísla) si vytáhlo pokračování Padesáti odstínů šedi. O víkendu na film zavítalo dalších pár stovek tisíc divaček a Universalové vydělali 3,5 mega navíc. V Americe jsme na 110 melounech, svět přidává dalších 246 a celkově účet je prozatím vystavený na 356 milionů. Budeme končit u hranice 400 milionů. Já vím, že už vás to otravuje, ale tipoval jsem to už měsíce před premiérou a zase budu mít pravdu. No a konečně La La Land okupující desáté místo. Film, který na chvíli vyhrál Oscara za nejlepší film, má na kontě další 3 mega a celkově útočí na 150 milionů z Ameriky a 400 melounů ze světa. A to prosím pěkně s rozpočtem 30 mega. Gratuluju studiu Lionsgate a jdu pomalu psát článek, ve kterém je budu chválit.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Není co dodat. Z pohledu amatérského tržebního analytika to byl parádní víkend, na který se jen tak nezapomene. Příští týden do multiplexů zamíří Kong: Ostrov lebek. To je všechno. Studia tuší, že lidé budou pořád chodit na Logana a hned ten následující týden vysaje veškeré dolary z diváckých peněženek Kráska a zvíře. Přemýšlím, jestli mě víc zajímají samotná čísla nebo Civalův report. Mějte se dobře.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (50)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace