Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Co čekat od Justice League? Rozbor trailerů i chaosu v DC


ikona
imf
aquamanbatmandcjustice leaguesupermantémawonder woman
Dočkáme se od DC dobré comicsové týmovky, nebo nás i tentokrát čeká v kině nuda, zmar a spousta přeplácaných triků? 

MarvelZone opět zasahuje, píšete do komentářů, aniž byste si přečetli samotný článek, ale výjimečně vám ušetřím práci. Klidně to tam běžte napsat, protože u tohohle skalpelu o Justice League to platí beze zbytku. A platit to bude minimálně do listopadu, kdy Warneři vyloží karty na stůl. Momentálně jsou totiž za mizerné hráče pokeru, co neumí blafovat a doufají v mizerné karty těch ostatních. Ano, budování rozšířených vesmírů není žádná legrace, Universal se o tom letos bolestivě přesvědčil, a ačkoliv Mumii drží nad vodou star-power Toma Cruise v Evropě a Asii, s tím bubákovským universem to zdaleka nevypadá tak žhavě. Když dva dělají totéž, není to nikdy totéž - v Hollywoodu to platí odjakživa, jak jsme se mohli přesvědčit u Drtivého dopadu a Armageddonu, Sopky a Rozpoutaného pekla nebo Letu číslo 93 a WTC. Vyhrát prostě může jenom jeden. 

 

Jenže tady se bavíme o komiksovém žánru, zdánlivě nevyčerpatelné studnici, ve které je přece dost materiálu pro všechny. A když Marvel dokázal "prodat" v rámci sólovek i zdánlivě obskurní superhrdiny (Dr. Strange), proč by nemohlo DC protlačit na plátna osvědčené kapacity, zvlášť když na to půjde zhurta a naruby? Nejdřív sequel originu, v němž si vyplýtvá tu vůbec nejslavnější příběhovou linku, a pak rovnou týmovku postavenou ze superhrdinů, co ještě vlastní film neměli. Co se asi tak může pokazit?

Původně jsem měl/chtěl/mohl napsat jenom obyčejný skalpel traileru na Justice League, nebo chcete-li Ligu spravedlnosti, ale od jejího uvedení se vyrojilo tolik novinek a zaručených slibů, že je jednoduše nelze ignorovat. Než se pustíme do srovnání dvou razantně odlišných stylů budování filmových comicsových vesmírů, pojďme si ve zkratce Ligu spravedlnosti představit. Brzy totiž zjistíme, že styčné plochy s marvelovkami nejsou nikterak náhodné ani záměrné - vycházejí totiž z dlouholetého zápolení obou vydavatelství, nikoliv jen z pouhé snahy opisovat od úspěšné filmové dráhy konkurenčního comicsového giganta. 

 

Liga spravedlnosti vypráví o mimozemské invazi. V Batman vs. Superman vyústila Luthorova komunikace s mimozemskou rasou z planety Apokolips v pořádný průšvih, když se k nám dostal Doomsday, mimořádně naštvaný tvor, jehož nezměrná síla si vyžádala kombinované schopnosti Supermana, Batmana a Wonder Woman. Všichni už víme, že Superman zaplatil daň nejvyšší, aby Doomsdaye přemohl, bohužel se tak stalo v mimořádně redukované variaci na jeden z nejslavnějších comicsových soubojů všech dob, který otřásl celým žánrem tištěných superhrdinských příběhů. A všichni taky asi víme, že to nebyl výsledek definitivní, jak už to v comicsech bývá. 

 

Luthor s příchodem Doomsdaye nepočítal, ale kul pikle se Steppenwolfem, vrchním generálem vládce planety Apokolips, mocného Darkseida. Tady začíná být mytologie trochu zamotaná. Darkseid je příslušníkem rasy tzv. Nových bohů. Jde o potomky Starých bohů, kteří žili na dvou planetách - New Genesis a Apokolips, jakéhosi Nebe a Pekla 2.0. Možná si vzpomenete, že Wonder Woman alias Diana je potomkem samotného Dia. Ano, v DC Comics existují bohové z Olympu, jak je znáte od Eduarda Petišky ze Starých řeckých bájí a pověstí. Tak si představte, že se Zeus jednoho dne naštval a pár "kámošů" vyhnal z bájného Olympu do zapadlého kouta vesmíru, do čtvrtého rozměru, kde neplatí čas ani konvenční fyzikální zákony. Tady vznikl nový ráj a nové peklo. Staří bojové (vyvrhelové) se mezi sebou pořád mlátili, ale aby se nenudili, vyrobili si podržtašky. Ti se proti nim ale vzbouřili a některým z nich se dařilo bohy přemoci a výměnou získali jejich schopnosti - supersílu, nesmrtelnost, inteligenci apod. Darkseid zahubil většinu starých bohů a pevnou rukou začal vládnout planetě Apokolips (Peklo 2.0), zatímco jeho bratr Highfather vládnul New Genesis (Nebe 2.0). 

 

Mohli bychom pokračovat ještě hodně dlouho, ale přetočme se zase zpátky k Lize spravedlnosti. Noví bohové používají jakési powerbanky - ty fungují jako teleporty i jako zdroje síly v odlehlých místech vesmíru, kam nesálá zdroj jejich domácí síly tak silně. Tyhle powerbanky se jmenují mother boxy. Mají umělou inteligenci a občas se na cestách od svých majitelů odloučí a najdou si jiné. Představte si je tak trochu jako Prajiskru v Transformers. Už vám svítá? Ano, kdo si pamatuje potitulkovou scénu v Batman vs. Superman, ten určitě nějakou krabičku zahlédnul. A tuší, že bude zdrojem problémů.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace