Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nejpohodovějších filmů na sychravý podzim


ikona
TedGeorge
tématop 10top 5top10
Tradice MovieZone pokračuje. Na konci září je třeba doporučit kvalitní jedenáctku pohodových filmů. 

Na MovieZone se stalo dobrým zvykem doporučovat kvalitní pohodové filmy, které možná neznáte. Začal s tím v roce 2013 KarelR. Ten sepsal dnes už legendární článek Rodinné filmy 21. století a odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Za pouhé dva roky jsem napsal svojí TOP jedenáctku pohodových filmů na sychravý podzim. To bylo mimochodem na den přesně před rokem. KarelR odpověděl a víte co? Já vám to tu nalinkuji pěkně všechno.

Téma: Rodinné filmy 21. století

7 Nejlepších feel good filmů roku 2013

TOP 11 pohodových filmů na sychravý podzim

TOP 11 ještě pohodovějších filmů na sychravý podzim

TOP 11 pohodových filmů na deštivě jaro

 

Kritéria výběru filmů? Máte před sebou necelý tucet pohodových bijáků, které by vám (v ideálním případě) měly projasnit subjektivně čím dál tím kratší zbytky dnů. Snažil jsem se sestavit mix filmů nových, starších, klasických, romantických, alespoň z poloviny ne příliš známých a hlavně pohodových. Podařilo se mi to? To už musíte posoudit vy. Pevně doufám, že si vybere každý. Vidíte, málem bych zapomněl. Ke čtení následujících řádků si neotevírejte žádné červené víno. Otevřete si ho až k projekci vašeho (nově objeveného) filmového favorita. Doporučuji Cabernet Moravia 2014 z Vinařství Líbal. Jdeme na to.

6. Matroš (2015)

Zamíříme do současnosti. Minulý rok vzbudil na festivalu Sundance pozdvižení film Dope. Teprve nedávno se dočkal českého distribučního názvu „Matroš“ a vy byste si ho neměli nechat ujít. O co tu jde? Malcolm je mladý černoch, který bydlí ve čtvrti plné drogových dealerů a gangsterů. Budoucnost v této bohem zapomenuté části světa znamená balancování daleko za hranou zákona. Malcolm to tak nevidí. Spolu s lesbickou kamarádkou a přítelem-pošukem tráví čas studováním. Sní o cestě na Harvard. Plány mu však naruší atraktivní Zoe Kravitz, která potřebuje doučit matiku a bohužel ji nabaluje místní drogový dealer.

Matroš je hodně fajn. První známý film režiséra Ricka Famuyivy je všechno, jenom ne černošské drama o teenagerech na okraji společnosti. Jak bych vám to jenom popsal? Už vím. Představte si Dannyho parťáky říznuté kultovním britským Human Trafficem (V.I.M bude přesně za rok). K tomu si přidejte jeden z nejlepších filmových soundtracků za poslední roky (hip-hop nebyl takhle cool od Straight Outta Compton) a scénář hodný potlesku. Máte? A na co ještě čekáte? Modré hodnocení na CSFD je vyloženě ostudné. Z tohohle jednou vyroste klasika a Zoe Kravitz nebude 27 let napořád…


5. Prince Avalanche (2013)

Paul Rudd v tom umí chodit. Na jedné straně tu máme ambiciózní komedie Judda Apatowa a obří Marvelovky, na straně druhé pak nezávislé „komedie“, které si ty uvozovky opravdu zaslouží. Netflix před pár měsíci vypustil do světa snímek The Fundamentals of Caring. Film Prince Avalanche je podobný a lepší. Ruddovi tu sekunduje Emile Hirsch. Dovolíte na tomto místě malou odbočku? Nejlepší role Emila Hirsche je v trestuhodně zapomenuté pecce Útěk do divočiny režírované Seanem Pennem. Všichni se na to povinně podívejte.

Dobrá, zpátky k nezávislárně Prince Avalanche. Dva naprosto rozdílní silničáři makají na jedné silnici v Texasu, kde před nějakou dobou zuřil požár a práce je tam dostatek na roky dopředu. Film je o tom, že oba „hrdinové“ nejsou povahově kompatibilní a musí se spolu naučit vyjít. Světe div se, ono to opravdu patří do ranku pohodových filmů! Ne že by tu nedošlo na dramatické konflikty, ale všechno to má takový klidný feeling, kdy nejde o život. Zapomeňte na neodolatelné reálie Provence. Tady vidíte akorát apokalyptický Texas, ve kterém by se jistě vyjímal fetující a filozofující Matthew McConaughey. Ten tu však nehraje. Musí vám stačit dost možná nejlepší role Paula Rudda a jedna velmi stará dodávka schopná pojmout všechny pracovní nástroje dvou nešťastníků.


4. Svědek (1985)

Jaká je podle vás nejlepší role Harrisona Forda? Slyším Han Solo. Dobrá, to beru. Další návrhy? Indiana Jones? Jasně, to je veliká pecka. Uprchlík? Jack Ryan? Blade Runner? Všichni jste vedle. Ford je podle mě nejlepší právě ve Svědkovi (To V.I.M si napíšu já). Musíte to vidět. Pod režijním vedením mého dost možná nejoblíbenějšího režiséra Petera Weira se Harrison vypravil do krajiny obsazené sektou amenitů. Proč že se tam vydal? V New Yorku ho při vyšetřování zločinu postřelí a zachrání ho právě amenité. Je nucen přečkat těžké časy na jedné venkovské farmě. Zde se setkávají dvě civilizace, které si nemohou rozumět. Ford se přesto zamiluje a vám to zlomí srdce.

Svědka se s větším či menším úspěchem snažím doporučovat na MovieZone už pomalu dekádu. Já vážně nevím, jak jinak bych vám ho vnutil. První role Viggo Mortensena? Můj nejoblíbenější film osmdesátých let? Nádherná a nahá Kelly McGillis? Vyberte si. Zapřísahám vás – nenechte se odradit první půl hodinou. To se před vámi totiž rozprostře tuctová kriminálka. Svědek si vás kolem prstu omotá až následným příjezdem na farmu. Právě tam se naplno  rozjede love story, které hvězdy nepřejí. Samotný konec je pak naprosto nezapomenutelný. Dodnes se občas v noci vzbudím a vidím tu prašnou cestu. Že tu nedoporučuji pohodový film? Trhněte si.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace