Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 pohodových filmů na sychravý podzim


ikona
TedGeorge
top
Venku je hnusně, v kině nic nedávají a máte blbou podzimní náladu? Tahle jedenáctka filmů vám ji zaručeně zlepší 

Podzim sucks. Lidé se na sebe v hromadných dopravních prostředcích mračí, ženy na sobě mají příliš mnoho vrstev oblečení a při pohledu na spadané listí má člověk pocit, že i ty stromy to vzdávají. K tomu na vás kvůli zbytečné smrti křečka řve přítelkyně a šéf v práci není nemocný. Člověka by jednoduše mohla přepadnout beznaděj. Právě kvůli tomu je třeba po večerech nakoukávat pohodové filmy, které dokáží zvednout náladu a nabijí člověka energií do dalšího nekonečného pracovního dne.

 

V tomto článku se pokusím doporučit jedenáctku fajn filmů, které nutně (až na výjimky) nemusíte znát. Jedná se o nepřiznané partyzánské pokračování legendárního článku Rodinné filmy pro 21. století napsaného doyenem MovieZone KarlemR. Karel má v současnosti plné ruce práce s přípravou oslav desetiletky MovieZone a psaním tajemného tematického článku, kterého se již brzy dočkáte. Proto jsem se tipů tentokrát ujal já. Pokud se mi povede doporučit alespoň jeden film, který neznáte a udělat vám tím radost, tak jsem uspěl. Tak jdeme na to.

The Grand Seduction (2014)
V kanadském Tickle Head chcípl pes. Kdysi hrdé rybářské městečko je devastované zákazem rybolovu. Prostě tu není práce a fronta na podporu je delší než stanové městečko před kiny v době premiéry nových Star Wars. Brendan Gleeson se rozhodne se situací něco udělat a uvede do pochodu ďábelský plán na získání továrny zpracovávající odpadní produkty. Aby mohla továrna v městečku stát, je potřeba do zapadákova přilákat doktora. Jenomže jaký člověk, dobrovolně skládající Hippokratovu přísahu, by chtěl zakotvit na konci světa?

 

Kombinace Hallstromových Ostrovních zpráv a Doktora Hollywooda je prostě výhra. Moc dobře nechápu, proč se tento film vyhnul české kinodistribuci a k dnešnímu dni dokonce nemá stanovený český distribuční název. Velké svádění je totiž strašně pohodová jednohubka, která vám musí zákonitě udělat radost. Na jedné straně to je parádní genius loci pro nás tolik exotického místa, na straně druhé to pak je obsazení za všechny prachy. Brendan Gleeson je pán, který vylepší každý film, ve kterém se objeví. To není žádná novinka. Překvapením je hlavně Taylor Kitsch, který tu ukázal, že dokáže s přehledem zahrát naivní sympaťáky a za přešlapy jeho herecké kariéry očividně může jeho neschopný manažer. Jednoznačnou výhrou pak je u nás naprosto neznámá herečka Liane Balaban, kvůli které roztaje i ten největší drsňák. Nutno vidět. Co nejdřív.

Přednosta (2003)
Izolovat se od světa není nikdy dobrý nápad. Své by o tom mohl vyprávět Fin, kterého si tu vystřihl výborný Peter Dinklage. Muž malého vzrůstu, ale velkého srdce zdědí opuštěnou železniční stanici na americkém venkově. Na místo se vypraví po svých (kolejích) a dojde na samotný konec světa. Železniční stanice je opravdu na první pohled opuštěná. Nezbývá tak než se procházet po kolejích, koukat na kolem projíždějící vlaky a dumat o pos_aném životě. Z idyly sebelitování a melancholie trplaslíka vyruší obchodník s rychlým občerstvením Bobby Canavale a Patricia Clarkson, která ho málem přejede.

 

Přícházím s křížkem po funuse? Neříkejte mi, že už jste všichni dumajícího Petera Dinklage viděli. Tenhle „smallsider“ si 7 let před Hrou o trůny vystřihl roli smutného samotáře, který se pod vlivem okolností naučí znovu milovat život, a vy byste u toho rozhodně měli být. Během celé stopáže vlastně o moc nejde. Jenom se tak klábosí, pije, kouří, chodí a pozoruje okolní svět. Absence velkých témat ale rozhodně nevadí. Právě naopak. Co se na začátku jeví jako bible všech správných nihilistů, to se na konci změní na dojemný příběh, který vám vlije novou krev do žil a jasně ukáže, že přátelé jsou to nejdůležitější.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace