Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 nejpohodovějších filmů na sychravý podzim


ikona
TedGeorge
tématop 10top 5top10
Tradice MovieZone pokračuje. Na konci září je třeba doporučit kvalitní jedenáctku pohodových filmů. 

Na MovieZone se stalo dobrým zvykem doporučovat kvalitní pohodové filmy, které možná neznáte. Začal s tím v roce 2013 KarelR. Ten sepsal dnes už legendární článek Rodinné filmy 21. století a odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Za pouhé dva roky jsem napsal svojí TOP jedenáctku pohodových filmů na sychravý podzim. To bylo mimochodem na den přesně před rokem. KarelR odpověděl a víte co? Já vám to tu nalinkuji pěkně všechno.

Téma: Rodinné filmy 21. století

7 Nejlepších feel good filmů roku 2013

TOP 11 pohodových filmů na sychravý podzim

TOP 11 ještě pohodovějších filmů na sychravý podzim

TOP 11 pohodových filmů na deštivě jaro

 

Kritéria výběru filmů? Máte před sebou necelý tucet pohodových bijáků, které by vám (v ideálním případě) měly projasnit subjektivně čím dál tím kratší zbytky dnů. Snažil jsem se sestavit mix filmů nových, starších, klasických, romantických, alespoň z poloviny ne příliš známých a hlavně pohodových. Podařilo se mi to? To už musíte posoudit vy. Pevně doufám, že si vybere každý. Vidíte, málem bych zapomněl. Ke čtení následujících řádků si neotevírejte žádné červené víno. Otevřete si ho až k projekci vašeho (nově objeveného) filmového favorita. Doporučuji Cabernet Moravia 2014 z Vinařství Líbal. Jdeme na to.

9. Martha, Frank, Daniel a Lawrence (1998)

Tohle doporučení je pro mě hodně čerstvé. Proto bude ono nadšení tryskat z následujících řádků možná trochu víc, než by bylo zdrávo. Martha alias Monica Potter je mladá Američanka, která je tak trochu v řiti. Život se jí sype jako domeček z karet, svoji situaci se rozhodne řešit rázně - koupí nejlevnější dostupnou letenku a opustí zemi. Nacházíme se ve filmu a proto to je do Londýna a vstupenka do nejbližšího letadla jí stojí 99 dolarů. Na letišti potkává bohatého Brita, kterého si zahrál populární anglický prcek Tom Hollander. Ten se do ní zamiluje a už se těší, až jí v Londýně představí svým dvěma kamarádům na život a na smrt.

V dnešní době je skoro až nemožné najít neznámou, kvalitní a britskou romantickou komedii. Mně se to přesto podařilo. Troufnu si tvrdit, že většina z vás slyší o tomhle 88 minut dlouhém filmu poprvé. Chyba, přátelé! Martha, Frank, Daniel a Lawrence je parádní romance spoléhající na výborné herce, kvalitní scénář Petera Morgana a Londýn. Osud si s postavami zahraje nefér hru a vy byste u toho vážně měli být. Pořád vám to jako doporučení nestačí? Co kdybych dodal, že si Hollanderovi kamarády zahráli Joseph Fiennes a fantastický Rufus Sewell? Program na dnešní večer vám už vyloženě najisto musí posichrovat Ray Winstone, jenž si vystřihl roli psychiatra, na kterého jen tak nezapomenete.

P.S. V předchozích dvou odstavcích vás cíleně matu. Textem i obrázkem. Nemáte zač.


8. Jeho dívka Pátek (1940)

KarelR opravdu hodně dlouho sliboval článek 50 filmů před Star Wars, které musíte vidět. Teprve na konci letošního února jsme ho já a zasloužilý MovieZone uživatel pepo dokopali k tomu, aby opravdu napsal první část. Jenomže tím to haslo. KarelR očividně plánuje pokračování zabývající se čtyřicátými léty až na další Oscary a já do té doby nehodlám čekat. Proto zařazuji do článku parádní komedii ze 40 let minulého století a již x krát zmiňovaný redaktor bude muset do svého chystaného pokračování hollywoodské kroniky zařadit jiného kandidáta. Jeho dívka Pátek mě až příliš bavila a nehodlám si ji v tomto výčtu odpustit. Na prvním místě musím zmínit Caryho Granta. Tento legendární štramák se narodil černobílý a celý film naprosto neskutečně táhne. K ruce má brunetku Rosalind Russell a tento článek právě „unesl“ KarelR. Tuhle větu už píše on a následující odstavec bude jeho provenience.

Ted má velkou kliku, že se do mojí čtyřicítkové topky probojovaly (ehm, tedy probojují...) jiné grantovky. Tahle má totiž drobnou vadu - Cary v ní není celou úplně celou dobu. Co vynahrazuje absenci jeho ďábelského šéfredaktora? Samozřejmě Rosalind a další novináři, kteří se zapletou do popravy odsouzeného vraha. Že to zní dost dramaticky? Chyba lávky. Jeho dívka pátek je čistokrevnou screwballovou komedií, a to do takové míry, že bych se jí nebál označit za jeden z pilířů žánru. Rychlopalné dialogy, kterými nás s chutí zásobuje třeba Aaron Sorkin, mají své kořeny právě ve zdejších potyčkách Caryho s Rosalind. Důkazem je ostatně fakt, že měl scénář 191 stránek a herci ho stihnou "odkecat" za pouhých 92 minut!


7. Moje léto v Provence (2014)

Prázdniny chce trávit ve Francii každý správný filmový fanoušek. Někdo to tak má už od klasických filmů Francoise Truffauta, jiný kouzlo Frantíků objevil až v Dobrém ročníku díky Ridleymu Scottovi a Russellu Croweovi. Své by k tomu jistě řekla i (poslední dobou bulvárem propíraná) Marion Cotillard. Pointou předchozích dvou vět je to, že ve Francii lidé umí žít. Mají tam vinice, nejlepší kuchaře, neodolatelné Alpy a Jeana Rena. Právě ten je na začátku filmu nucen vítat ve svém venkovském stavení vnuka, vnuka a vnučku. Ti jsou zvyklí na Paříž a rozhodně nechtějí trávit prázdniny se svým neurvalým dědečkem v nějakém zapadákově.

Nechápu, že tahle pohodová francouzská komedie v naší kotlině tak neskutečně prošuměla. Před sebou totiž máte klasický případ pohodového filmu o ničem a zároveň o všem. Jasně, na tomhle místě vás nečeká žádné překvapení. Jean Reno bude necelé dvě hodiny roztávat a nakonec vám ukápne slza. Jenomže se u toho bude pít víno, zpívat, jezdit na motorkách, balit atraktivní zmrzlinářky a filozofovat o životě. Samotná francouzská oblast vám během toho všeho stihne učarovat takovým stylem, že se přestanete divit Kotkovi, Prachařovi a spol. Ti se (jistě nejenom na základě tohoto filmu) rozhodli odjet na prázdniny do Provence, natočit u toho film a pořádně si to tam užít. Škoda, že za ten film pak vybírali peníze v kinech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace