Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Režisérské legendy, které by se měly hned vrátit za kameru


ikona
Mr. Hlad
tématop
Kteří velcí filmaři nám v Hollywoodu nejvíc chybí a kdo by se měl vykašlat na důchod a vrátit se za kameru?  

V kinech teď můžete vidět drama Sully: Zázrak na řece Hudson, jeden z nejlepších filmů roku, který natočil šestaosmdesátiletý Clint Eastwood. Mluvit o něm jinak než o legendě by byla urážka, v Hollywoodu je ale spousta dalších velkých filmařských osobností, které už mají důchodový věk, na rozdíl od Clinta ale svou kariéru flákají. Dali jsme dohromady desítku těch, kterým je více než pětašedesát a minimálně pět let nenatočili film. A zatraceně hodně nám chybí. 

Proč je borec: V podstatě dal světu Arnolda Schwarzeneggera a Clinta Eastwooda a vychoval nejslavnější tvůrce Nového Hollywoodu.
První film: Dillinger (1973)
Poslední film: Tvrdí chlapi (1997)

 

John Milius natočil sedm celovečerních filmů, z nich nejspíš znáte jen dva, posledních 50 let hollywoodské tvorby by bez něj ale vypadalo úplně jinak. Proč? Miliusova kariéra se vážně nevejde do dvou odstavců (ideálně si sežeňte tři roky starý dokument Milius!), v jádru ale potřebujete vědět, že byl mentorem Stevena Spielberga, George Lucase, Roberta Zemeckise a Francise Forda Coppoly. Kdykoliv měl někdo z "Nového Hollywoodu" problém nebo dotaz, volal přímo Miliusovi. A jak možná víte, z hlavy jednoho z nejchlapáčtějších hollywoodských tvůrců vypadly klasiky jako Drsný HarryJeremiah Johnson nebo Apokalypsa

 

Ale co Milius režisér? Tady musíme začít u kriminálky Dillinger a dohrabat se přes Vítr a lva s Connerym a surfařskou Velkou středu do roku 1982, kdy vznikl Barbar Conan. Genezy téhle fantasy legendy vám nedávno dokonale popsal imf. Rovnou tedy skočíme ke kultovnímu Rudému úsvitu, v němž Milius vykouzlil ruskou invazi v srdci Ameriky, a k jeho dalším válečným drsňárnám - Sbohem, králi a "finálnímu" Letu vetřelce. Přesně tak, Milius je věhlasným milovníkem zbraní a rád na plátně ukazuje živelné násilí. Je tedy velká škoda, že byla jeho kariéra politicky udupána a nezbylo mu nic jiného, než se v devadesátých letech přesunout do televize. O jeho čtyřhodinových Tvrdých chlapech, v nichž se mapuje americko-španělská války o Kubu, jste nejspíš nikdy neslyšeli. Určitě ale znáte Řím od HBO, který nám Milius nadělil v roce 2005 a bez kterého by dnes jen těžko existovala Hra o trůny...

Co dělá: Milius v roce 2010 chystal epický velkofilm o Čingischánovi, bohužel ale dostal infarkt a na čas dokonce nemohl mluvit. Dnes je na tom výrazně lépe a je prý jen otázkou času, kdy svůj další válečný sen dotáhne do konce. (sepsal KarelR)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace