Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Režisérské legendy, které by se měly hned vrátit za kameru


ikona
Mr. Hlad
tématop
Kteří velcí filmaři nám v Hollywoodu nejvíc chybí a kdo by se měl vykašlat na důchod a vrátit se za kameru?  

V kinech teď můžete vidět drama Sully: Zázrak na řece Hudson, jeden z nejlepších filmů roku, který natočil šestaosmdesátiletý Clint Eastwood. Mluvit o něm jinak než o legendě by byla urážka, v Hollywoodu je ale spousta dalších velkých filmařských osobností, které už mají důchodový věk, na rozdíl od Clinta ale svou kariéru flákají. Dali jsme dohromady desítku těch, kterým je více než pětašedesát a minimálně pět let nenatočili film. A zatraceně hodně nám chybí. 

Proč je borec: Francouzská spojka, Vymítač ďábla, Žít a zemřít v L.A.
První film: Dobré časy (1967)
Poslední film: Zabiják Joe (2011)

 

Ačkoliv začal režírovat už v polovině šedesátých let, legendou se stal na začátku následující dekády. A rovnou dvakrát. Nejdřív natočil v roce 1971 kultovní detektivku Francouzská spojka s Genem Hackmanem a Royem Scheiderem, a o dva roky později spatřil světlo světa Vymítač ďábla, jeden z nejlepších hororů vůbec. Pragmatik by řekl, že po tomhle už to může být jen horší. A bohužel bylo. Ambiciózní chlapácký thriller Mzda strachu je sice skvělý, ale v době premiéry propadl, protože ho doslova umlátily Hvězdné války. Krimi komedie Kasař Tony nezanechala výraznější dojem a detektivka Na lovu, v níž Al Pacino pronikal do newyorské komunity homosexuálů, byla extrémně kontroverzní a nakonec i neúspěšná. Možná i proto měl v roce 1981, rok po premiéře, Friedkin infarkt a musel začít brzdit.  

 

V roce 1985 se připomněl vynikajícím thillerem s jednou z nejlepších automobilových honiček Žít a zemřít v L.A., ale další roky točil jen neúspěšné nebo průměrné filmy, i když on sám tvrdí, že erotický thriller Jade je jeho vůbec nejoblíbenější. U fandů drsných podívaných si napravil pověst chlapáckým Štvancem, kde po sobě šli Tommy Lee Jones a Benicio Del Toro, jeho poslední kousky však byly výrazně komornější, ať už šlo o zajímavý thriller Brouk nebo vidlácké drama Zabiják Joe, které pomohlo znovu nakopnout kariéru Matthew McConaugheyho.

Co dělá: Netočí, ale před třemi lety napsal memoáry The Friedkin Connection. Jako režisér pravděpodobně žádnou novinku v plánu nemá. V jednaosmdesáti už je na režii možná fakt trochu starý a v roce 2013 získal v Benátkách cenu za celoživotní dílo. To bývá tak trochu signál, že je čas jít do důchodu. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace