Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Hororová monstra 21. století


ikona
Mr. Hlad
insidiousjames wansawtématop
Jasona Vorheese, Freddyho Kruegera a Michaela Myerse znáte. Jednadvacáté století ale nabídlo novou generaci filmových bubáků. Kteří jsou ti nejzajímavější?  

Freddy, Jason, Chucky, Michael, Ghostface, Leatherface… hororových ikon je spousta, ale většina z nich už oslaví pár desítek let. Víceméně všichni se už dočkali remaku, který jim obvykle udělal medvědí službu, a hororoví fandové se nakonec ještě rádi vrátili k Robertu Englundovi a Johnu Carpenterovi. 

 

Jednadvacáté století však nebylo na hororové ikony taky zrovna skoupé a pár nových hvězd tu máme. My jsme se pokusili dát dohromady sedmičku těch nejzajímavějších a nejzábavnějších. Jsou tu jak žánrové hvězdy, tak i trošku přehlížené potvory a zabijáci. Rozhodně jsme se ale chtěli vyhnout remakům a předělávkám starých filmů a chtěli jsme, aby každé monstrum mělo na kontě alespoň jeden film. A taky aby ty filmy byly pokud možno dobré. Takže ne, Paranormal Activity tu nečekejte, ale inspirace pro večer plný strachu je tu, myslím, celkem dost.

A pokud vám to nestačí, tak dnes večer probíhá MovieZone projekce hororu Zhasni a zemřeš. A šance, že i tady bude monstrum, které umí vyděsit, je víc než slušná. 

Kde jste ho viděli: Pád do tmy, Pád do tmy 2
Hraje: různí herci, je jich moc
Co jsou zač: S lidmi mají na první pohled dost společného. Podobnou postavu i velikost, ale jsou uzpůsobeni životu pod zemí a v absolutní temnotě. Chováním však mají mnohem blíž k divokým zvířatům než k lidem. Poprvé na ně narazila parta jeskyňářek, které po setkání s obyvateli temnot musely bojovat o život. A bylo to pěkně drsné. Sám režisér Neil Marshall říká, že jsou to jeskynní lidé, kteří jeskyně nikdy neopustili. Ženy se dají poznat podle vlasů, ale potvory mužského pohlaví mají holou hlavu. Stejně jako netopýři nevidí, ale spoléhají na echolokaci. Občas vylezou i na povrch, kde loví zvířata. Jo a pochopitelně jsou pořádně hnusní.

 

Film: Neil Marshall věděl, že má k dispozici hodně zábavná monstra, ze kterých jde strach, a tak udělal to, co by měl provést každý hororový režisér, kterému to alespoň trošku pálí. Neukázal je. Pád do tmy dlouho spoléhá hlavně  na herecké výkony, tmu a klaustrofobickou atmosféru. A i když hrdinky postupně začínají tušit, že pod zemí možná nejsou samy, útok monster je nečekaný a efektní. Marshall je extrémně brutální a souboj divokých obyvatel jeskyní se zoufalými horolezkyněmi a jejich zatraceně ostrými cepíny je neskutečně strhující žánrová jízda. Škoda, že dvojka už s novým režisérem jela na půl plynu a nakonec ani nebyla tak komerčně úspěšná.
Komu nastartovali kariéru: Neill Marshall si upevnil pozici filmaře, který to umí s atmosférou a nebojí se krve. Trošku svou pověst proflákal, ale v televizi se asi i tak vyblbne a navíc dostává práci u těch nejzajímavějších epizod Hry o trůny. Takže se má fajn. Pár zajímavých hororových rolí dostaly i herečky. Shauna MacDonald se objevila ve vlkodlačím Howl, MyAnna Buring ve skvělém Seznamu smrti a Alex Reid bojovala o krk v Pustině a vrátila se i v sequelu. Nová Scream Queen ale není žádná.
Kdy je uvidíme znovu: To je otázka. Dvojka nebyla extra dobrá ani úspěšná a o trojce už pěkně dlouho nikde nepadlo ani slovo. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace