Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Hororová monstra 21. století


ikona
Mr. Hlad
insidiousjames wansawtématop
Jasona Vorheese, Freddyho Kruegera a Michaela Myerse znáte. Jednadvacáté století ale nabídlo novou generaci filmových bubáků. Kteří jsou ti nejzajímavější?  

Freddy, Jason, Chucky, Michael, Ghostface, Leatherface… hororových ikon je spousta, ale většina z nich už oslaví pár desítek let. Víceméně všichni se už dočkali remaku, který jim obvykle udělal medvědí službu, a hororoví fandové se nakonec ještě rádi vrátili k Robertu Englundovi a Johnu Carpenterovi. 

 

Jednadvacáté století však nebylo na hororové ikony taky zrovna skoupé a pár nových hvězd tu máme. My jsme se pokusili dát dohromady sedmičku těch nejzajímavějších a nejzábavnějších. Jsou tu jak žánrové hvězdy, tak i trošku přehlížené potvory a zabijáci. Rozhodně jsme se ale chtěli vyhnout remakům a předělávkám starých filmů a chtěli jsme, aby každé monstrum mělo na kontě alespoň jeden film. A taky aby ty filmy byly pokud možno dobré. Takže ne, Paranormal Activity tu nečekejte, ale inspirace pro večer plný strachu je tu, myslím, celkem dost.

A pokud vám to nestačí, tak dnes večer probíhá MovieZone projekce hororu Zhasni a zemřeš. A šance, že i tady bude monstrum, které umí vyděsit, je víc než slušná. 

Kde jste ji viděli: Nezvratný osud 1, 2, 34 a 5
Co je zač: Tady je to samozřejmě trochu složitější. Hrdiny zabíjí sama Zubatá, respektive Osud. Když se jim totiž povedlo utéct z letadla těsně před tím, než vybouchlo nebo s velkou dávkou štěstí přežít obří nehodu na dálnici, udělali Osudu bordel v účetnictví. Takže je potřeba každého, kdo žije po záruce, co nejdřív zlikvidovat. Vzhledem k tomu, že Smrtka nemá v Nezvratném osudu žádnou konkrétní podobu, zabíjí tu náhody. V ten správný čas spadnou dráty s elektrickým napětím. Úplně náhodou začne unikat plyn v místnosti, kam se zrovna chystá vběhnout nadšená hrdinka. Autobusák na půl vteřiny nekouká na cestu a najednou má na předním skle zbytky jedné z vedlejších postav. Smrt je chytrá, nápaditá, nelítostná a má smysl pro humor. Tam, kde ostatní zabijáci sází na svérázný styl strašení a masakrování, tam přichází Smrt s kreativitou. A je to obvykle dost zábavné. 

 

Filmy: Všechny Nezvratné osudy, ačkoliv se jejich kvalita měnila, byly komerčně úspěšné filmy. Vedle toho se ale měnil i jejich styl, alespoň trošku v mezích toho, co hororové série zvládají. Jednička přišla s originálním nápadem a po právu slavila úspěch, bylo ale jasné, že podruhé se na to musí jít alespoň trošku jinak. A tak se přitlačilo na brutalitě. Když z korby náklaďáku spadnou obří klády a začnou dělat neplechu na dálnici, je to hodně krvavá podívaná. Trojka tak trochu přešlapovala na místě a čtyřka už vyloženě tápala, ale pátý díl přidal černý humor a ukázal, že v téhle sérii se pořád dá vymyslet něco, co diváky překvapí. Tvůrci navíc – nejspíš cíleně – obsadili neznámé herce, kteří až podezřele připomínají ty slavnější – a tak trochu si ze sebe dělali legraci. Jen proto, aby se na konci ukázalo, že si s divákemhráli. Pátý díl byl hodně fajn a líbil se kritikům a divákům. Je tedy s podivem, že šestka ještě nedorazila. Na druhou stranu je možná lepší nechat sérii trošku odpočinout, aby se zbytečně nevyčerpala.
Komu nastartoval kariéru: Asi nikomu. U Nezvratných osudů se střídaly hvězdy i režiséři. Nejspíš nikdo z herců nemůže děkovat téhle sérii za kariéru, Mary Elizabeth Winstead nebo Ali Larter se prosadily jinými filmy a Tony Todd, který hrdinům i divákům vysvětloval, co se vlastně děje, je hororovou ikonou díky Candymanovi a spoustě dalších filmů. Režisér jedničky a trojky James Wong měl jednu dobu celkem našlápnuto, ovšem po propadáku Dragonball: Evoluce skončil. Celkem se dařilo Davidu R. Ellisovi, ale jeho béčka Cellular, Hadi v letadle nebo Noc žraloka 3D asi podruhé chce vidět jen málokdo.
Kdy ji zase uvidíme: Šestka by se měla začít točit na konci léta a do kin dorazit za rok. Tony Todd potvrdil, že se vrátí. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace