Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 7: Hororová monstra 21. století


ikona
Mr. Hlad
insidiousjames wansawtématop
Jasona Vorheese, Freddyho Kruegera a Michaela Myerse znáte. Jednadvacáté století ale nabídlo novou generaci filmových bubáků. Kteří jsou ti nejzajímavější?  

Freddy, Jason, Chucky, Michael, Ghostface, Leatherface… hororových ikon je spousta, ale většina z nich už oslaví pár desítek let. Víceméně všichni se už dočkali remaku, který jim obvykle udělal medvědí službu, a hororoví fandové se nakonec ještě rádi vrátili k Robertu Englundovi a Johnu Carpenterovi. 

 

Jednadvacáté století však nebylo na hororové ikony taky zrovna skoupé a pár nových hvězd tu máme. My jsme se pokusili dát dohromady sedmičku těch nejzajímavějších a nejzábavnějších. Jsou tu jak žánrové hvězdy, tak i trošku přehlížené potvory a zabijáci. Rozhodně jsme se ale chtěli vyhnout remakům a předělávkám starých filmů a chtěli jsme, aby každé monstrum mělo na kontě alespoň jeden film. A taky aby ty filmy byly pokud možno dobré. Takže ne, Paranormal Activity tu nečekejte, ale inspirace pro večer plný strachu je tu, myslím, celkem dost.

A pokud vám to nestačí, tak dnes večer probíhá MovieZone projekce hororu Zhasni a zemřeš. A šance, že i tady bude monstrum, které umí vyděsit, je víc než slušná. 

Kde jste ho viděli: Saw: Hra o přežitíSaw 2Saw 3Saw IVSaw 5Saw 6Saw 3D
Hraje: Je to loutka, takže nikdo
Co je zač: Tohle taky není úplně fér. Na rozdíl třeba od Chuckyho z Dětské hry není Billy vrah ani posedlá loutka nebo tak něco. Je to jen fakt děsivě vypadající panák, co si to k vám přivaří na tříkolce a řekne, že máte přesně tři minuty na to, abyste si dlátem a škrabkou na brambory vyrvali obě osmičky, nebo vám kebuli rozdrtí kovadlina přidělaná na rezavém řetězu, co fakt nevypadá, že vydrží dýl, než je potřeba pro hororovou scénu. Využívá ho John Kramer alias Jigsaw, smrtelně nemocný chlapík, který se rozhodl lidem nevážících si života připomenout, že smrt a bolest jsou pěkně nepříjemné věci. Samotný Kramer se v Saw obvykle jen mihne nebo řídí věci z pozadí, nehledě na to, že v jeden okamžik vyklidí pole, začne se objevovat jen ve flashbacích a práci po něm převezmou jeho nástupci. A když už se objeví, je to starý chlap, co už pěkně dlouho není na vrcholu svých fyzických sil. Takže Billy ho jako bubák zastupuje ideálně. Probudit se ve sklepě přivázaný k topení a vidět jako první věc tuhle loutku, to fakt asi není moc příjemné.

 

Filmy: Billy je symbolem celého Saw. Ačkoliv se hrdinové občas vrací, žádný z nich není moc zajímavý a samotný Jigsaw, jak už bylo řečeno, nemá tolik prostoru. Takže když se řekne Saw, diváci si představí právě Billyho, nebo nějakou tu vesele brutální past. To, že se stal hororovým symbolem naznačuje i fakt, že spousta lidí si myslí, že loutce na tříkolce se říká právě Jigsaw. James Wan ho navíc nenápadně propašoval i ve Zlověstném tichu, Rozsudku smrti nebo Insidious.
Komu nastartoval kariéru: Z herců mu za slávu asi nemůže děkovat nikdo. Tobin Bell v srpnu oslaví čtyřiasedmdesáté narozeniny, takže a je to herecký veterán, takže tady to na nějaký vstup mezi celebrity už nevypadá. Ale pochopitelně u prvního Saw byli James Wan a Leigh Whannell, kteří dnes kopou v Hollywoodu první ligu. Zatímco Wan má za sebou sedmé Rychle a zběsile, Whannell zůstal u hororů, ale od scénářů povýšil na režii a oba si užívají pověsti hororových králů posledních let. Zaslouženě.
Kdy ho zase uvidíme: Saw: Legacy by mělo mít premiéru příští rok. Jestli se vrátí Jigsaw, nevíme, ale bez Billyho by to asi nešlo. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace